Internetin keskustelupalstat kuin taistelutantereita

 

Internetin keskustelupalstoilla keskustelu käy kiihkeästi. Verkossa oma asia esitetään kärkkäästi, eikä muiden mielipiteitä osata arvostaa. Toisinajattelijoita vastaan hyökätään vieläkin jyrkemmin, ja lopulta keskustelu muistuttaa aikuisten ihmisten hiekkalaatikkotappelua. Mutta toiveikkaampiakin näköaloja paremmasta tulevaisuudesta esiintyy.

Moni on kyllästynyt tuloksettomiin verkkokeskusteluihin, yksi heistä on sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta. Helsingin Sanomat kysyi vuoden vaihteessa, mitä positiivista uusi vuosi 2014 voisi mukanaan tuoda. Kirkollisista ja uskonnollisista aiheita runsaasti piirroksissaan käsittelevä ja kristillistä verkkomediaa seuraava piirtäjä toivoi muutosta verkkokeskustelujen huonoon laatuun.

Radio Dein haastattelussa Ville Ranta tarkentaa viestiään. Hän uskoo verkkokeskustelujen laadun nousevan – myös kristillisessä mediassa.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Ikään kuin olisi haluttomuutta keskustella ja haluttaisiin vain tuomita ja lyödä. Näin ei jatku, koska kukaan ei oikeasti halua sitä.

Rannan mielestä ihmisten täytyisi alkaa kunnioittamaan eri mielipiteitä, niitä kun verkossa väistämättä tulee eteen.

– Me emme voi ympäröidä itseämme samanmielisillä kovin rajattomasti. Kun me esitämme mielipiteemme, yhä helpommin tulee vastaan erilaisia arvomaailmoja.

Verkossa keskusteltaessa monesti unohtuvat asiat, jotka ovat itsestään selviä kasvokkain käyttäytymisessä. Ihmisten kanssa ei voi tulla toimeen, jos heitä ei suostu kuuntelemaan. Hyviäkin keskusteluja on verkossa käyty, ja jonkinlaisia käytöstapoja on syntynyt.

Ranta ottaa esimerkiksi keskustelut, jotka käydään yksityisten ihmisten Facebook-seinillä. Silloin se, jonka seinä on kyseessä, toimii puheenjohtajana vaientaen asiattomat keskustelijat niin, että muut voivat jatkaa.

Kun verkkokeskustelun aiheena on kirkko tai uskonto, on keskustelu usein kiihkeämpää. Tunteita herättävät aiheet houkuttelevat monenlaisia ihmisiä ottamaan osaa keskusteluun, ja henkilökohtaisuuksilta ei aina voi välttyä. Esimerkiksi Kotimaa24 -verkkolehti on joutunut ”bannaamaan” eli estämään joidenkin ihmisten osallistumisen huonon käytöksen vuoksi.

– Jotkut eivät millään saa keskusteltua, vaan heidän täytyy aina ruveta arvioimaan keskustelukumppanin uskon- ja sielunelämää. Todella vastenmielinen tapa, sanoo Kotimaa24:n päätoimittaja Olli Seppälä.

Kuuntele Radio Dein Ajankohtaistunnin juttu aiheesta

Lue myös:

Heli Karhumäki: Karusta retoriikasta alkaa tulla tapa

Seurakuntalaisen alkuvuosi käynnistyi vilkkaasti keskustellen

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)