Ilosanomapiirimateriaalia on käännetty 33 kielelle

 

Mailis Janatuinen ilosanomapiirissä Ugandan pakolaisleirillä. Kuva: Mailis Janatuisen arkisto.

Mailis Janatuisen kehittämä raamattupiiri, ilosanomapiiri leviää uusille kielille. Viimeisimmäksi Janatuinen on kehittänyt materiaalia ukrainalaisille naisille.

Ilosanomapiiri on evankelioiva raamattupiiri, jonka tarkoituksena on tutustuttaa ei-kristittyjä Raamatun Jeesukseen ja syventää jo uskossa olevien raamatuntuntemusta. Teologi ja filosofian maisteri, kirjailija ja eläköitynyt Japanin lähetti Mailis Janatuinen kehitti Ilosanomapiiristä toimivan konseptin, jonka oppaita on julkaistu peräti 33 kielellä.

Fokuksessa ukrainalaiset naiset

Viime keväänä ilosanomapiirit saivat uutta ukrainan- ja venäjänkielistä materiaalia.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Kun ukrainalaisia alkoi tulla Suomeenkin, arvelin, että nimenomaan sotaa paenneille naisille pitäisi kehittää sopivaa materiaalia, Janatuinen kertoo.

Niissä tarkastellaan evankeliumitekstejä, joissa naiset mainitaan tai joissa Jeesus kohtasi naisia. Ukrainan kielelle on aiemmin julkaistu ilosanomapiirin vasta-alkajien opas. Se on ollut aikanaan varsin suosittu. Janatuisen mukaan esimerkiksi vuonna 2014 Ukrainasta käytiin ilosanomapiirin kansainvälisillä sivuilla kaikista maista kolmanneksi eniten eli keskimäärin kaksikymmentä vierailua päivässä.

– Sittemmin ukrainalaisten käynnit ovat harventuneet. Syy on ehkä materiaalin vähäisyys tällä kielellä, Janatuinen arvelee.

Uutta venäjänkielistä materiaalia julkaistiin ukrainalaisen kääntäjän pyynnöstä. Kaksi viikkoa sitten julkaistua Ilosanomapiiri-esitettä painettiin tuhat kappaletta. Sitä tulee jakoon hengellisiin tilaisuuksiin ja eri seurakuntiin syksyn mittaan.

Ilosanomapiiri sai sysäyksen raamattupiireistä Japanissa

Mailis Janatuinen toimi Japanin lähettinä jo 1980-luvulla.

– Kristityt opiskelijat pitivät yliopistojensa kerhohuoneissa raamattupiirejä, joihin minäkin osallistuin. He kutsuivat mukaan buddhalaisia kavereitaan ja vetivät noita piirejä itse tekemiensä kysymysten avulla. Minulle oli yllätys, miten paljon vanhasta evankeliumitekstistä voitiin saada irti tällä tavalla.

Janatuinen alkoi tehdä kysymyksiä opiskelijoiden käyttöön. Pian tehtävästä tuli kutsumus, ja hän päätti kirjoittaa raamattupiirioppaan Japanin opiskelijatyötä varten. Suomeksi hän kirjoitti ensimmäisen oppaan vuonna 1989.

Raamatun kautta kohtaamme Jeesuksen

Miksi Raamatun lukeminen ja opiskelu on tärkeää?

– Raamattu on armonväline, jonka kautta kohtaamme Jeesuksen. Jeesus asuu Jumalan sanassa. Jos rakastat jotakuta, tahdot myös tutustua häneen syvemmin ja kohdata hänet joka päivä. Tämä pätee jumalasuhteeseenkin, Mailis Janatuinen vastaa.

Raamatun äärelle vietettyä aikaa Janatuinen kutsuu aarteeksi.

– Ei ole parempaa tapaa käyttää aikaa, kuin lukea Raamattua. Ja kun tuskat ja vaikeudet tulevat, tiedämme mihin tarttua. Tiedämme sitten, mistä armo löytyy.

Vuonna 2019 perustettiin yhdistys nimeltä Ilosanomapiirin ystävät ry. Sen tarkoitus on kouluttaa piirinvetäjiä ja markkinoida ilosanomakysymyksiä maailmanlaajuisesti. Lisätietoa: www.ilosanomapiiri.fi/yhdistys

 
artikkelibanneri Uusi Tie