Ikuinen valo ilmestyi Oulun tuomiokirkkoon

Kuva: Jari Haavikko

Näyttämövalaistuksen ammattilainen Jari Haavikko teki Oulun tuomiokirkkoon Lux Aeterna -valoteoksen, joka auttaa hiljentymään. Suomennettuna nimi tarkoittaa ikuista valoa.

Oululainen Jari Haavikko on tehnyt kolmenkymmenen vuoden ajan näyttämö- ja tilavalaistuksia. Kirkkoon sijoittuvat valoteokset ovat työtehtävissä harvinaisia, mutta mieluisia.

– Tuomiokirkossa tavoitteeni on kiinnittää huomio tilan korkeuteen ja avaruuteen. Jo pelkästään näiden ominaisuuksiensa puolesta tuomiokirkko on ainutlaatuinen kohde koko festivaalissa.

Valoteoksen suunnitteluun ja toteutukseen Haavikolta kului työtunteja noin kuukauden edestä. Tulos avautui kävijöiden ihasteltavaksi perjantaina 17.11.

Haavikko sai taiteen tekoon vapaat kädet. Ainoa seurakunnan esittämä toivomus koski lasimaalauksia, joiden toivottiin pääsevän teoksessa oikeuksiinsa.

Niin myös kävi – nämä osat teoksesta näkyvät kirkon ulkopuolellekin.

Tänä vuonna oululaisen valofestivaalin kaikkia kohteita yhdistää kohtaamisien teema.

– Itse ajattelen, että kirkossa tapahtuu kahdenlaisia kohtaamisia: yhteisöllisiä ja sisäisiä. Ihminen saa kirkossa kohdata sisimpänsä ja tutkia sitä. Samalla kirkko on erilaisten ihmisten ja yhteisöjen kohtaamispaikka.

– Tahdon valoteoksella auttaa ihmisiä hiljentymään ja rauhoittumaan.

Lux Aeterna värittää valoillaan koko kirkkosalin. Teos sisältää 15 osiota, jotka vaihtuvat viipyilevällä, puolentoista minuutin sylillä.

Jos kirkossa viettää aikaa reilut 20 minuuttia, ehtii nähdä koko teoksen kauneuden.

Musiikkia valoteoksen keskellä

Lumo-valofestivaalia vietetään Oulussa nyt viidettä kertaa.

Tuomiokirkko on avoinna hiljentymistä ja valoteokseen tutustumista varten joka ilta kello 17–20 maanantaihin 27.11. saakka.

Lux Aeternan valossa voi myös kokea konsertteja, jotka pidetään tuomiokirkossa illalla 24.11. ja 25.11.

Keskiviikkona 29.11. Tuiran kamarikuoro esittää kello 20 alkaen tuomiokirkossa Gabriel Faurén Requiemin (op. 48).

– Siihen olen tehnyt konsertin ehdoilla oman valosuunnitelman.

Tuona iltana kirkko uniikkeine valaistuksineen avautuu yleisölle kello 18.

Kaikkiaan valofestivaali kestää Oulussa itsenäisyyspäivään saakka. Päätösviikon valoteosohjelmisto on osa Oulun Suomi 100 -juhlaohjelmaa, jota hallitsee sinisen värin hohde.

Kuva: Jari Haavikko