Hyvän itsetunnon rakennuspalikat

 

Päivi Niemellä on takana15 vuotta monipuolista ihmissuhdetyötä

Mitä on huono itsetunto ja mistä identiteetti rakentuu? Terapeutti ja kiertävä luennoitsija Päivi Niemi vastaa kiperiin kysymyksiin.

Mistä huono itsetunto kumpuaa?

Huonoon itsetuntoon on kaksi yleispätevää syytä. Ensimmäinen on rohkaisun puute. Ihmisellä, joka ei saa osakseen hyviä sanoja ja katseita, tervettä kosketusta ja muunlaista rohkaisevaa vuorovaikutusta, itsetunto usein alenee. Toinen syy ovat ikävät tilanteet, joissa joku tölväisee itsetunnon rakenteita niin, että ihmiseen tulee henkinen haava. Eli yksinkertaisuudessaan hyvän puute ja pahan tapahtuminen aiheuttavat huonoa itsetuntoa.

Ovatko suomalaiset keskivertoa masentuneempi kansa? Onko meillä myös huono itsetunto?

Mitään pitävää tutkimusta siitä, onko suomalaisilla huonompi itsetunto, ei ole tullut vastaan. Eivätköhän siinä kaikki ole samalla viivalla. Suomalaisten masentuneisuudesta en tarkkoja tilastoja tiedä, mutta ehkä tärkeämpi lähtökohta on miettiä, mihin tällaisia tilastoja edes käytetään. Kyllä, ihmiset masentuvat ja masennus on vakava sairaus, joka usein alentaa ihmisen itsetuntoa. Alhainen itsetunto taas ei välttämättä johda masennukseen.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Elämme hämmentävää ulkonäön palvomisen aikaa. Missä menee terveen raja oman ulkonäön ruotimisessa?

Mitään kaikille yleispätevää ohjetta ei ole. Jos pistää esimerkiksi 65-vuotiaan kolmannen polven helluntailaisnaisen ja 16-vuotiaan tavallisessa nuorisokulttuurissa elävän teinitytön luterilaisesta perheestä rinnakkain kauneus- ja ulkonäköasioista puhuttaessa, on tilanne hyvin epäreilu. Mielestäni raja menee siinä, että ihmiselle tulee ulkonäöstä esimerkiksi median vaikutuksesta niin hirvittäviä paineita, että hän kuluttaa tolkuttomasti energiaa oman ulkonäkönsä ja kelpaavuutensa ruotimiseen. Hameenhelman pituuden tai kajalin käytön pohjalta ei voida alkaa mitään ehtoja laatimaan sille mikä on oikein ja mikä väärin. Ihmiset kun ovat erilaisia ja elävät hyvin erilaisissa elämäntilanteissa.

Minkälainen ulkonäköön keskittyminen alkaa häiritä hengellistä elämää?

Ihmisen identiteetti rakentuu neljästä osasta. Ensimmäinen on fyysinen ja siihen lukeutuu oma ruumis, ulkonäkö, pukeutuminen ja niin edelleen. Loput kolme ovat psyykkinen, sosiaalinen ja hengellinen osa identiteetistämme. Näiden kaikkien tulisi olla tasapainossa keskenään. Ulkonäön tai vaikka urheilun nostaminen elämän ykkösasiaksi tietää hankaluuksia, vaikka edellä mainitut tärkeitä asioita ovatkin. Samoin hengellisyyden ei tulisi olla niin hallitseva osa elämää, että sen varjolla laiminlyödään identiteetin muita osa-alueita.

Onko se, ettei pidä ulkonäöstään synti?

Mielestäni, se, että mollaa jatkuvasti itseään ja inhoaa ulkonäköään, on asia, jota tulisi pyytää Jumalalta anteeksi.

Mitä tarkoittaa, että ruumis on Pyhän Hengen temppeli?

Ilmaisu on hyvin kaunis. Emme ole vain jokin Pyhän Hengen heinälato, vaan olemme temppeli – jotain kallisarvoista ja suojelemisen arvoista. Se tarkoittaa, että meidän tulisi kohdella itseämme ja myös vaatia muita kohtelemaan itseämme kunnioituksella.

Miten huonosta itsetunnosta parannutaan?

Ensin täytyy tajuta, mitä itsetunto on. Itsetuntoon liittyy nimittäin kolme asiaa: itsetuntemus, itseluottamus ja itsensä arvostaminen. Jos ongelma on siinä, ettei oikein tiedä, kuka on, kannattaa itseensä tutustua esimerkiksi kirjan tai kurssin avulla. Itseluottamusta voi parantaa muun muassa ottamalla tosissaan jokaisen kehun jonka saa. Itsensä arvostaminen on prosessi, johon kuuluu määrätietoista itsensä hyväksymistä ja muiden sanomisien paikkansapitävyyden arvioimista.

 

Päivi Niemen uusin kirja Hyvää mieltä & Tunnetaitoja (2014) on suunnattu tukemaan itsetunnon, identiteetin ja tunnetaitojen parantumista.