Huumeisiin suhtaudutaan yhä sallivammin – Lääkäri huolissaan: ”Lyhyesti sanottuna huumeet pilaavat elämän”

 
Käsi antaa toiseen käteen pillerin.

Huumeiden käyttö on lisääntynyt samaan aikaan, kun asenteet niiden käyttämistä kohtaan ovat lieventyneet. Huumeet ovat vaarallisia, lääkärit varoittavat. KUVA: ISTOCK

Nykyään yhä useampia suhtautuu huumeisiin avoimen tai varovaisen myönteisesti. Mitä seurauksia tällä voi olla yhteiskunnalle ja yksilölle?

Ne olivat hulluja aikoja. Käsikirurgian dosentti, professori ja Raittiuden Ystävät ry:n puheenjohtaja Martti Vastamäki muistaa yhä LSD-villityksen viidenkymmenen vuoden takaa, jolloin hän työskenteli yliopistosairaalan ensiapupoliklinikalla. LSD-huumeen aikaansaama kaikkivoipaisuuden tunne johti moniin vammautumisiin. Vastamäen mieleen on jäänyt eräskin tyttö, joka oli ostanut kokeilumielessä ”hyvää oloa tuottavan tabletin”. 

– Hän oli kiivennyt talon katolle, levittänyt kätensä ja lähtenyt lentoon. Onneksi alla oli paksu lumikerros, joten hän selvisi katkenneella jalalla.  

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Vastamäki huokaa helpotuksesta, että LSD ei ole enää yhtä laajasti nuorison suosiossa kuin niihin aikoihin. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että huumeisiin suhtautuminen on nykyään entistä myönteisempää, vaikka toisaalta yhä useampi nuori ei käytä lainkaan alkoholia (esim. Panimoliiton tutkimus 2021).  

Hän oli kiivennyt talon katolle, levittänyt kätensä ja lähtenyt lentoon. Onneksi alla oli paksu lumikerros. 

THL:n jätevesitutkimuksesta ilmenee, että huumeiden käyttö on selvästi lisääntynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana. Huumeita käyttävät myös monet työssäkäyvät, ja juhliessa käyttö saattaa olla varsin avointa (esim. Helsingin Sanomienkysely 2022).  

Coloradon varoittava esimerkki 

Myös mediassa on yhä useammin esillä näkökulmia, joissa suhtautuminen huumeisiin on varovaisen tai avoimen sallivaa. Esimerkiksi psykedeelien mahdollisista hyödyistä on esitetty toiveikkaita hypoteeseja. Jotkut menevät niin pitkälle, että laillistaisivat kaikki huumeet tai dekriminalisoisivat niiden käytön, kuten asiasta hiljattain tiedottanut Kokoomusnuoret.  

Yksi polttavimmista keskustelunaiheista on kannabis, jonka laillistamiskysymykseen Martti Vastamäki on erityisesti perehtynyt. Vaikka kannabis on huumeeksi mieto, harmitonta sen polttelu ei ole. Terveyshaittoja ovat muun muassa kognitiivisten kykyjen aleneminen sekä riski psyykkiseen oireiluun.  

– Se on aivan varmaa, että jos kannabis laillistetaan, signaali nuorisolle on, ettei se voi olla kovin vaarallista, koska se on laillista.  

Paitsi yksilön elämässä, kannabiksen laillistamisen vaikutukset näkyvät yhteiskunnassa. Vastamäki kertoo esimerkin Coloradosta, jossa kannabiksen viihdekäyttö laillistettiin vuonna 2014.

*

Haluatko lukea koko artikkelin? Juttu on luettavissa maksutta Uuden Tien verkkosivuilla 25.11.2022 saakka.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet