Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Homoparikysymys jakaa arkkipiispaehdokkaiden kannattajia

 

Piispa Kari Mäkistä ja professori Miikka Ruokasta arkkipiispanvaalissa kannattavat seurakuntapapit ovat hyvin erimielisiä siitä, miten samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin tulisi kirkossa suhtautua.

Piispainkokouksen linjauksen mukaan pastoraalisen kohtaamisen piiriin voi kuulua rukous parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan. Siunaustoimitusta piispat eivät kirkolliskokoukselle esitä.

Radio Dein kyselyssä kolmasosa kaikista vastaajista on sitä mieltä, että pappien ei tulisi edes vapaamuotoisesti rukoilla samaa sukupuolta olevien parisuhteen puolesta. Alueellisesti tätä mieltä oltiin etenkin Porvoon, Oulun, Tampereen ja Lapuan hiippakunnissa. Joka kolmas vastaaja olisi toivonut kirkollista siunauskaavaa samaa sukupuolta olevien parisuhteelle. Tämän kannan edustajia oli erityisesti Helsingin, Espoon ja Kuopion hiippakunnissa.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Vastanneista seurakuntapapeista 29 prosenttia oli piispainkokouksen linjauksen kannalla.

Näkemys samaa sukupuolta olevien parisuhteiden kohtaamisesta kirkossa jakaa selvästi arkkipiispanvaalin ehdokkaiden kannattajia. 61 prosenttia Mäkisen kannattajista olisi toivonut kirkollista siunauskaavaa samaa sukupuolta olevien parisuhteelle. Ruokasen kannattajista tätä näkemystä kannatti vain neljä prosenttia.

Ruokasen kannattajista puolestaan 64 prosenttia on sitä mieltä, että pappien ei tulisi edes vapaamuotoisesti rukoilla samaa sukupuolta olevien parisuhteen puolesta. Mäkisen kannattajista näin linjasi vain neljä prosenttia.
Molempien kannattajista vajaa kolmasosa oli tyytyväinen piispojen kannanottoon.

Kyselyyn vastanneista 577 seurakuntapapista 49 prosenttia pitää Mäkistä ja 48 prosenttia Ruokasta suosikkinaan arkkipiispanvaalin toisella kierroksella. Kyselyyn vastanneista naispapeista selvä enemmistö äänestäisi Mäkistä, kun taas yli puolet miespapeista asettui Ruokasen taakse.

Tutkimus suoritettiin 24.2.-2.3.2010 välisenä aikana lähettämällä henkilökohtainen sähköpostikysely 2073 seurakuntapapille ympäri Suomea. Kyselyyn vastasi 577 pappia.
Arkkipiispanvaalin toinen kierros käydään torstaina 11.3.

Radio Deissä kuullaan Turussa 3.3. nauhoitettu vaalipaneeli tiistaina 9.3. kello 21.35 alkaen. Toimittaja Mikko Salmi tenttaa ehdokkaita suorassa lähetyksessä keskiviikkona 10.3. kello 9-10.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)