Hengelliset syventymispäivät: ”Tässä ajassa punnitsemme kaiken Jumalan lupausten valossa”

 

Kuva: Petri Vähäsarja

Raamattuopiston rehtori Marja-Kaarina Marttila otti Hengellisten syventymispäivien puheessaan kantaa muun muassa Venäjän hyökkäykseen ja Päivi Räsäsen oikeusjuttuun.

– Elämme sotauutisten keskellä, kun automatkan päässä soditaan ja meille tulee pakolaisia, Marttila totesi Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa, jossa Hengelliset syventymispäivät tänä viikonloppuna huipentuvat.

Hän aavisteli, ettei liene sattumaa, että juuri Venäjä ”presidenttinsä johdolla ja valtionkirkon siunauksella” tekee raakoja julmuuksia Ukrainassa.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Jumalan tunteminen ja uskonsa tunnustaminen oli Neuvostoliitossa aikoinaan rikos, josta seurasi kuolemantuomio tai vuosien pakkotyö. Maa hävitti järjestelmällisesti Raamattuja ja vainosi niitä, jotka opettivat Jumalan sanaa.

Marttila kuvaili, että kristinuskosta tuli rikollista yli 70 vuodeksi, lähes kolmen sukupolven ajaksi.

– Tämä jättää jälkensä, joka ei yhdessä sukupolvessa katoa. Tarvitaan paljon järjestelmällistä Jumalan sanan opetusta ja rukousta ja siksi onkin hyvä, että aina, kun huokaamme ukrainalaisten puolesta, samalla rukoillemme armoa Venäjän kansalle ja sen johtajalle.

Jesaja lohduttaa

Nyt suurten mullistusten aikana Marttila tahtoi palauttaa mieliin Jesajan profetiat.

– Jesajan kirjan luvussa 11 meille luvataan, että Messias tuo maailmaan suuren muutoksen, joka alkaa pienestä ja kasvaa suuremmaksi.

– Jeesukselle itselleen merkitsi hyvin paljon luku 53, jossa puhutaan Herran kärsivästä palvelijasta. Tämä kirja sisältää kohtia, joiden mukaan sanoma kärsivän palvelijan kohtalosta riittää pelastukseen ja siellä sanotaan näin: ”tuntemuksensa kautta minun vanhurskas palvelijani tekee vanhurskaiksi monet. Heidän pahat tekonsa hän kantaa.”

– Uskoa ei ole ilman Kristuksen ja hänen sovitustyönsä tuntemista, Marttila opetti.

Tätä tuntemista ei voi hänen mukaansa saada muualta kuin Jumalan sanan kautta.

– Ei ole yhdentekevää millaiseen Jeesukseen sinä uskot. Jos uskot siihen Jeesukseen, jonka Raamattu siis Vanha ja Uusi testamentti yhdessä ilmoittavat, sinä pelastut. Mutta jos uskot sellaiseen Jeesukseen, jota meidän aikamme jotkut opettajat jopa Raamatun selvän sanan vastaisesti julistavat, et voi pelastua.

”Meitä kutsutaan rukoustaisteluun”

Marttila kertoi huomanneensa Päivi Räsäsen oikeudenkäyntiä seuratessaan, että ”suomalaiseen yhteiskuntaan vuosisatoja kuulunut kristillisten totuuksien ja Raamatun perusasioiden tuntemus on murentunut”.

– Oikeudessa Päiviä syytettiin vakaumuksesta, joka perustuu Raamattuun ja joka oli maassamme aikoinaan yleisesti tunnettu. Ei se ole rikos. Raamatun opetus miehen ja naisen luomisesta ja avioliitosta on koko maapallolla elämän peruspilareita. Seksuaalinen yhteiselämä kuuluu yhden miehen ja yhden naisen väliseen avioliittoon.

– Maamme perustuslakiin kirjatun uskonnonvapauden perusteella jokaisella Suomessa asuvalla on oikeus näin uskoa ja oikeus myös kertoa ääneen vakaumuksensa.

Räsäselle oikeuden päätös oli tässä vaiheessa vapauttava, mutta Marttilan totesi, että ”taistelu jatkuu”.

– Meitä kaikkia kutsutaan rukoustaisteluun Päivin ja Jumalan tuntemisen puolesta.

– Meidän kristittyjen on tärkeää pitää kiinni Jumalan sanan totuudesta eikä luopua siitä, vaikka olemme naurun kohteena ja vaikka oikeudessa joutuisimme sen perustelemaan.

”Koettelemme henget”

Marttila sanoi, että kristittyjen tulee punnita kaikki asiat Jumalan lupausten valossa.

– Kaikki meihin kohdistetut paineetkin voimme asettaa Jumalan sanan valoon ja arvioida niitä, kuten sana kehottaa koettelemaan kaikki henget.

– Emme mene mihinkään sellaiseen mukaan, johon kaikkia vaaditaan mukaan, jotta ihminen olisi poliittisesti tai uskonnollisesti enemmistön hyväksymä, ns. poliittisesti korrekti tai kuten me nykyään sanomme, woke eli valveutunut.

– Ajassamme vaikuttaa vahva moralismi, jossa meitä vaaditaan tekemään jotakin, jotta voimme osoittaa, että kuulumme joukkoon, emmekä ole tiukkapipoisia tai suvaitsemattomia, vaan hyväksymme kaiken, mitä valveutuneet vaativat hyväksymään tai paheksumme sitä, mitä ajan henki pitää pahana.

Marttila kuvaili, että olemme hylänneet Jumalan lain ja laatineet paljon omia eettisiä määräyksiä.

– Tästä seuraa pahaa oloa ja väärää syyllisyyttä.

– Mutta me saamme uskovina arvioida kaiken Jumalan sanan valossa. Onko jokin hänen sanansa mukaista vai onko se hänen sanansa vastaista? Sen, mikä on sanan mukaista, me pidämme ja sen mikä ei, me hylkäämme.

Suomen Raamattuopiston maanantaina alkaneet Hengelliset syventymispäivät jatkuvat koko viikonlopun. Ohjelma täällä