Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Helsingin tuomiokirkko ja Suomenlinnan kirkko ottavat käyttöön pääsymaksun kesällä 2024 – Temppeliaukion kirkossa ollut pääsymaksu jo vuodesta 2017

 
kaupunkikuva-jossa-ihmisiä-taustalla-puinen-laivamainen-rakennus-joka-on-Kampin-kappeli

Kampin kappeli suljettiin syyskuussa 2022 ja avattiin uudestaan keäkuussa 2023. Heinäkuun alusta kappelissa otettiin käyttöön pääsymaksu. Kuva: Aarne Ormio/Kirkkohallitus

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto päätti 18.9.2023 pitämässään kokouksessa pääsymaksun perimisestä Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa kesä-elokuussa 2024.

Pääsymaksu on voimassa vain vierailuaikoina arkisin päiväsaikaan eikä se koske jumalanpalveluksiin tai muihin seurakunnan tilaisuuksiin osallistuvia. Suomenlinnan kirkossa oli jo kesäkautena 2023 viiden euron pääsymaksu.

Helsingin seurakuntayhtymä päätti seurakuntien määrärahaleikkauksista ja tiloista perittävien sisäisten vuokrien muutoksista vuodesta 2023 alkaen. Helsingin seurakunnista vaikutukset ovat kohdistuneet etenkin Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan, jolla on mittavat tilakustannukset historiallisista kirkkorakennuksistaan (Helsingin tuomiokirkko, Vanha kirkko, Suomenlinnan kirkko). Seurakunta menetti aiemman 1,4 miljoonan suuruisen tilamäärärahan, vaikka sen tiloja käytetään lukuisille kokonaiskirkon, hiippakunnan ja seurakuntayhtymän toiminnoille. Taloustilannetta tulevat heikentämään entisestään tulevina vuosina toteutettavat saneeraukset Vanhaan kirkkoon ja Helsingin tuomiokirkkoon.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

– Turisteilta kesällä perittävä pääsymaksu vahvistaa rahoituspohjaa, jolla turvataan arvokkaiden kirkkorakennusten säilymistä jälkipolville. Kohdennettu pääsymaksu takaa sen, että helsinkiläisille kirkot ovat edelleen rukouksen ja hiljentymisen paikkoja, toteaa kirkkoherra Marja Heltelä.

Helsingin tuomiokirkon (8 €) ja Suomenlinnan kirkon (5 €) pääsymaksu ei koske Tuomiokirkkoseurakunnan jäseniä tai heidän mukanaan vierailevia eikä alle 18-vuotiaita. Helsinkiläisille tarjotaan mahdollisuutta vierailla kesän ajan maksutta molemmissa kirkoissa erillisen kirkkopassin avulla. Vapaaehtoiset pitävät Tuomiokirkon kirkon ovia auki arki-iltaisin, jolloin kirkkoon on vapaa pääsy. Tuomiokirkon kryptaan on vapaa pääsy myös kirkon vierailuaikoina.

– Kirkossa vierailu on ennen kaikkea elämys. Haluamme entisestään kehittää vierailijakokemusta kirkoissamme, ja tuoda esiin kirkkojen mielenkiintoista historiaa.  Panostamme tulevana kesänä etenkin digitaalisiin opastusratkaisuihin, mutta myös opastetut kierrokset tulevat olemaan keskeisessä roolissa, kertoo palvelupäällikkö Anni Roiha.

Temppeliaukion kirkko Helsingissä otti pääsymaksun käyttöön vuoden 2017 alusta. Tänä vuonna maksu on ollut 5 euroa. Pääsymaksu on tuonut seurakunnalle miljoonatulot vuosittain. Viime kesänä myös Kampin kappeliin pääsy muuttui maksulliseksi. Vuonna 2012 avattu Kampin kappeli suljettiin syksyllä 2022 Helsingin seurakuntayhtymän heikon taloustilanteen vuoksi ja se avattiin uudestaan kesäkuun alussa 2023. Viiden euron pääsymaksu astui voimaan heinäkuun alusta. Kampin kappelin kesän kävijämäärät jäivät selvästi edellisestä vuodesta.