Helluntailaiset avasivat aputukikohdan Japanin katastrofialueella

 

kuva: sxc.hu

Assemblies of God -helluntailiike odottaa muiden avustustoimijoiden kanssa tilanteen selkytymistä niin, että apua voidaan antaa koordinoidusti. Etenkin henkisen avun tarpeen uskotaan jatkuvan pitkään.

Helluntaiseurakunnat osallistuvat Japanin katastrofityöhön. Jo alkaneella viikolla Sendaihin on japanilaislähteiden mukaan perustettu Assemblies of God -helluntailiikkeen tukikohta.

Katastrofityö on toistaiseksi kartoitusvaiheessa, paikalla on kokoaikaisten seurakuntatyöntekijöiden lisäksi joukko vapaaehtoisia. Japanin viranomaiset pyrkivät koordinoimaan valtion ja eri avustusjärjestöjen muodostamaa valtavaa urakkaa, jonka laajuudesta liikkuu vain varovaisia arvioita. CNN arvioi alkuviikosta, että vahinkojen rahallinen arvo on noin 100 miljardia euroa.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Henkiset vauriot ovat luonnollisesti mittaamattomat.
– Järjestöt varautuvat henkisen tuen antamiseen, joka tulee jatkumaan tämän hetken arvioiden mukaan seuraavat 6-12 kuukautta, helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin Aasian aluekordinaattori Esa Salokangas arvioi.
– Tämä on kuitenkin edessä vasta, kun valtava kartoitustyö kuolleiden ihmisten ja tuhoutuneen omaisuuden määrästä on tehty.

Assemblies of God on yhdysvaltalaistaustainen helluntailiike. Sillä ei ole suoraa kirkkokuntayhteyttä Suomen helluntaiherätykseen, joskin liikeillä on läheiset välit.

 

Radio kommunikoinnin välineenä

Japania koetteli viime viikonloppuna maanjäristys- ja tsunamikatastrofi, jonka johdosta tuhansien pelätään kuolleen. Maanantaina iltapäivällä vahvistettuja kuolonuhreja oli muutama tuhat, mutta uhriluku noussee voimakkaasti lähipäivinä.

 

Suomen helluntaiseurakuntien lähetit Japanissa ovat turvassa. Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International sai yhteyden kaikkiin lähettiyksiköihin jo turmapäivänä perjantaina. Myös kaikki suomalaiset evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyöntekijät on tavoitettu.

Helluntailaiset lähetit asuvat pääosin Kioton alueella noin 800 kilometrin päässä pahiten kärsineestä Sendain maakunnasta.

Esa Salokangas on yrittänyt saada yhteyttä pohjoisemmassa toimivaan kiinalais-norjalaiseen helluntailaiseen pastoriperheeseen, toistaiseksi tuloksetta.
– Sendaissa on talvi ja pakkasta. Vaikka Japanissa on yritetty varautua katastrofeihin, monien pelastautumisasemienkin tiedetään tuhoutuneen, Salokangas siteerasi paikallisia tiedotusvälineitä sunnuntaina.

 

Tieto ei kulje

Japanin radioissa on viime päivinä lähetetty tauotta kontaktointiohjelmia, jossa soittajat kertovat olevansa kunnossa, ja kertovat kaipaamiensa läheisten nimet. Tämä on ollut käytännössä ainoa tapa yrittää viestiä tuhoalueille, jonne tietoliikenneyhteydet ovat olleet kokonaan poikki. Myös muualla maassa väestöä on kehotettu kommunikoimaan tekstiviesteillä, koska puhelinlinjat ovat ylikuormittuneet.
– Pahinta on se, ettei tieto liiku. Tuhoalueillehan ei edes päästä kun vasta päivien kuluttua, Salokangas kuvailee.

 

Kriisikäyttäytyminen on yleistynyt eri puolilla Japania: kaupat tyh-jenevät ruoasta ja juomasta, ja polttoaine uhkaa loppua, kun ihmiset pyrkivät rannikolta sisämaahan.

Tuhon laajuus on vasta raottumassa. Vaikka moni saa onnekseen yhteyden selviytyneisiin läheisiinsä, monella on edessä toivonkipinän sammuminen, kun omaisia ei lopulta löydetäkään elossa.

Japanissa tullaan kokemaan hyvin voimakas surun ja tuskan aika.