Hannu Takkula: EU:n on valvottava palestiinalaisille annettavia varoja

 

Hannu Takkula ei tingi politiikassa vakaumuksestaan. Kuva: Pia Tiusanen

EU on palestiinalaisten autonomisen alueen suurin yksittäinen rahoittaja, varoja annetaan muun muassa koulutukseen. Hannu Takkulan mukaan varojen käyttöä tulisi valvoa, sillä tukirahoilla hankituista kirjoista on löytynyt myös juutalaisvastaisuutta.

Euroopan unionin (EU) virallinen kanta on rakentaa Lähi-idässä rauhaa. Se tavoittelee kahden valtion muodostumista. EU on myös palestiinalaisten autonomisen alueen suurin yksittäinen rahoittaja. Koulutukseen on annettu paljon varoja. Palestiinalaisten oppikirjoista on löytynyt juutalaisvastaisuutta.

– He sanoivat, että kirjat ovat vanhoja jordanialaisia kirjoja. Osa sanoi, ettei niitä ole hankittu EU:sta vaan arabimaasta saadulla rahalla. EU on kuitenkin antanut yhteiseen pottiin rahaa, jolla näitä kirjoja on hankittu, Hannu Takkula kertoo.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Hän toimii EU:ssa sen puolesta, että palestiinalaisille annettavien rahojen käyttöä alettaisiin valvoa. Tavoitteena on myös käynnistää rauhankasvatushanke palestiinalaiskouluissa.

Takkula kertoo palestiinalaisille syötetystä Israelin vastaisesta propagandasta: Israelilaiset menivät ensimmäisinä Haitiin auttamaan maanjäristyksen uhreja, koska heillä on valmius toimia nopeasti. Palestiinalaisille kerrottiin uutisissa, että israelilaiset menivät Haitiin ensimmäisinä, koska he ovat elintenryöstäjiä ja käyvät kansainvälistä elinkauppaa.

– Palestiinan autonomisella alueella on paljon nuoria. Rauhankasvatuksella sinne saataisiin oikeanlaista tietoa, jotta vihamieliset asenteet Israelia kohtaan vähentyisivät.

Onko suhde Israeliin Suomen ja EU:n kohtalonkysymys?
– Minä uskon, että on. Siksi toivon, että Suomi ei tuomitsisi yksipuolisesti Israelia tai hyökkäisi sitä vastaan, vaan että meillä olisi ymmärrystä nähdä kokonaisuus ulkopoliittisessa päätöksenteossa, Hannu Takkula sanoo.

Kaksi valtiota ei ratkaise ongelmia

Hannu Takkula on tavannut viime aikoina Israelin johtoa: ulkoministeri Avigdor Liebermanin, ulkoministeriön kakkosmiehen Daniel Ayalonin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin. Takkula on huomannut, kuinka jatkuvan uhan alla eläminen ja pelko vaikuttavat Is­raelissa. Hän ei jaksa uskoa, että kahden valtion ratkaisu ­- juutalaisille omansa ja palestiinalaisille omansa samalla pienellä maakaistaleella – olisi todellinen ratkaisu.

– Kahden valtion ratkaisusta puhuminen on kuin mantran hokemista, ikään kuin se tulisi pelastamaan kaiken. Ei muisteta, että Yhdistyneet Kansakunnat jakoi alueen kahtia vuonna 1948. Ei muisteta vuotta 2005, jolloin Israel vetäytyi yksipuolisesti Gazasta ja jätti kaikki asumukset sinne. Mitä tapahtui? Tuli sisällissota, ja Hamas otti väkivalloin vallan. Raketti-iskut Israelia kohtaan kiihtyivät, Takkula muistuttaa.

– Moni ei näe tässä hengellistä ulottuvuutta eikä usko Jumalan sanan auktoriteettiin ja Israelin kansalle annettuihin lupauksiin. Jos he eivät hyväksy ja usko niitä, kannattaa kuitenkin puolustaa demokratiaa, ihmisoikeuksia ja mielipiteenvapautta. Nämä ovat Israelin arvot.

 

Lue lisää Hannu Takkulan ajatuksia tämän viikon Uudesta Tiestä.