Godfulness-konseptin kehittänyt Hannele Siltala: ”hengellisten teemojen lähestyminen luonnon kautta on monille luontaista”

 

Kuvituskuva: Kuvakenguru

Uusi Raision seurakunnassa kehitetty Godfulness-konsepti tarjoaa ihmisille välineitä hengellisyyden harjoittamiseen luontokokemusten kautta. Netistä löytyvät harjoitukset voi tehdä joko luonnossa tai sisätiloissa.

”Hengellisten teemojen lähestyminen luonnon kautta on monille ihmisille luontaista”, sanoo Raision seurakunnan ympäristöasiantuntija MMM, FM Hannele Siltala. Hänelle luonnon ja hengellisyyden yhdistäminen on ollut näky ja kutsumus ja nyt tuo kutsumus on toteutunut hänen suunnittelemassaan Godfulness-konseptissa. Kyseessä on internetsivusto godfulness.fi, josta löytyy erilaisia harjoituksia hengellisen elämän ja rauhoittumisen tueksi.

Kaiken materiaalituotannon perustana on kirkon hengellinen traditio sekä kristillinen ihmis- ja jumalakäsitys. ”Toivon, että ihmiset voisivat sivuston avulla löytää lohtua ja turvaa ja vahvistua luottamuksessaan Jumalaan”, Siltala kertoo. Hän toivoo, että niissä ihmisissä, joille hengelliset kysymykset eivät ole vielä niin tuttuja, sivusto voisi herättää kiinnostusta asiaa kohtaan.

Parempi aviol. neliöb. 30.9.-6.10. (ilm.2/2)

Internetsivustolta löytyy luonnossa hiljentymiseen ohjaavia harjoituksia, luonnossa rentoutumista, luontopolkuja, hengitysharjoituksia, kehoharjoituksia sekä mielikuvaharjoituksia. Rukoilemiseen on tarjolla ohjeita ja valmiita rukouksia. Lisäksi sivustolla on materiaalia eri raamatunkohtien pohtimista ja Raamatun äärellä hiljentymistä varten.

Tulevaisuudessa tarkoitus on myös kokoontua tekemään harjoitteita yhdessä ohjatusti.

Idea luonnosta

Luonnon merkitys koko Godfulnessin synnyssä on ollut merkittävä. ”Koen merenrannan sielunmaisemakseni ja tykkään hakeutua sen äärelle”, Siltala kuvailee. Syksyllä 2019 hän oli Turun Ruissalossa merenrannalla kun hänelle nousi rukouksessa mieleen sana godfulness. Termi tuntui heti innostavalta. Siltala mietti, miten voisi luonnon kautta välittää rauhaa ja toivoa ihmisille. Pohdinta jatkui lukuisilla metsäkävelyillä, joilla erilaiset luontoteemat vilisivät mielessä ja kokonaisuus alkoi hahmottua. Seuraavana vuonna Raision kirkkoherra Sari Lehti näytti projektille vihreää valoa ja kirkkoneuvosto myönsi sille määrärahat. Korona-aika puhalsi lisää tuulta purjeisiin Siltalan kalenterin tyhjennyttyä monista muista töistä.

Luonto näyttäytyy sivustolla kauniina ja rauhoittavana. Godfulness-materiaalissa painotetaankin olemista suorittamisen sijaan: ”Voit vain levähtää Jumalan läsnäolossa”, luontohiljentymiseen ohjaavalla videolla todetaan. Elementteinä harjoituksessa ovat luonnossa kuvattu video, rauhallinen musiikki, raamatunkohta sekä rukous. Suurimpaan osaan harjoituksista liittyy joko video tai äänitiedosto.

Kristillisen ympäristönsuojelun perustana on kiitollisuus ja kunnioitus Jumalan luomistyötä kohtaan.

Sivustolta löytyy myös Pidä huoltaosio, jonka tarkoitus on muistuttaa ihmisen luontovastuusta: ”Luonto ei ole pelkästään ihmisen rentoutumista varten”, Siltala perustelee. Sivulta löytyy vinkkejä ekologisiin elämänvalintoihin. ”Kristillisen ympäristönsuojelun perustana on kiitollisuus ja kunnioitus Jumalan luomistyötä kohtaan sekä Raamatusta löytyvät ohjeet kohtuullisesta elämäntavasta. Ympäristönsuojelun ei tarvitse olla ehdotonta ja syyllistävää. Voimme toimia juuri tuosta kiitollisuudesta käsin ja tehdä sen verran kuin sillä hetkellä on mahdollista”, sivulla todetaan.

Kuva: Kuvakenguru

Esteettömyys tärkeää

Siltalalle tärkeä periaate harjoituksissa on niiden esteettömyys. ”Kaikki eivät pääse metsään ihastelemaan sen kauneutta tai Jumalan luomistyön ihmeitä. Harjoituksia voi tehdä kotona, metsässä tai vaikka hoivakodissa”, Siltala kuvailee. ”Tutkimusten mukaan luonnon katsominen videoltakin rentouttaa”, hän jatkaa.

Tavoitteena on korona-ajan helpotuttua päästä ohjaamaan Godfulness-ryhmiä paikan päälle luontoon. Siltala kaavailee ohjattuja harjoituksia myös esimerkiksi hoivakoteihin. Niissä voisi olla mukana luonnosta poimittuja fyysisiä elementtejä kuten kiviä tai kasveja, joiden avulla voisi tehdä erilaisia harjoitteita. Esimerkkinä hän mainitsee virtuaaliselta luontopolulta löytyvän Kivi kengässä -harjoituksen, jossa pohditaan ihmistä kuormittavia tekijöitä. Siinä käytetään kiveä symbolina huolille, jotka voi jättää rukouksen kautta Jeesukselle.

Tutkimusten mukaan luonnon katsominen videoltakin rentouttaa.

Sivustolta löytyy materiaalia myös raamattumietiskelyyn. Tällä hetkellä raamatunkohtien teemat painottuvat lepoon, rauhoittumiseen ja rohkaisuun. Jatkossa teemoja tulee lisää: ”Tarkoitus on käsitellä monipuolisesti elämän eri teemoja ja kirkkovuoden ajankohtia”, Siltala kertoo.

Mukana monia ammattilaisia

Godfulness on Raision seurakunnan rekisteröity tavaramerkki. Tulevaisuudessa pyrkimys on tehdä sopimuksia yhteistyöseurakuntien kanssa. Jonkinlaista korvausta vastaan seurakunnat saisivat käyttöönsä harjoitusten materiaalit ja koulutusta materiaalien hyödyntämiseen erilaisten ryhmien kanssa ulkona luonnossa ja myös sisätiloissa.

Siltalan lisäksi konseptin kehittämisessä on ollut mukana eri alojen ammattilaisia: ”On ollut innostavaa tehdä yhteistyötä monen eri alan ammattilaisen kanssa”, hän kuvailee. Harjoitusten laatimisessa ovat olleet mukana kirjailija Anna-Mari Kaskinen, psykologit Orvokki Julkunen ja Titta Hassila sekä tanssija Linnea Hassila. Raision seurakunnan lastenohjaaja Kati Hautaa on vastannut sivujen teknisestä toteutuksesta sekä graafisen ilmeen pääsuunnittelusta. Audiovisuaalisen tuotannon ovat toteuttaneet yrittäjät Jenni ja Riku Kankaro.

Siltala kiittelee Raision seurakuntaa mahdollisuuden antamisesta Godfulnessille: ”Olen kiitollinen siitä, että seurakunta on antanut minun kehittää Godfulness-konseptin, jonka tekemisessä olen saanut hyödyntää kaikkea osaamistani ja jossa olen saanut toteuttaa myös kutsumustani”.

Sivusto julkaistiin 10.5.2021 ja sillä on myös oma ryhmä Facebookissa.