Funkistalosta tuli House of Gospel

 

Göteborgin suomalaisen helluntaiseurakunnan yhteistyökumppaneiksi ovat tulleet arabiseurakunta sekä sitoutumaton helluntaiseurakunta, jolloin tilat ovat tehokäytössä. Pastori Heikki Virtanen (vas.) ja vanhimmiston puheenjohtaja Markku Lehtimäki esittelevät avaraa eteisaulaa.

Suomalainen, ruotsalainen ja arabiankielinen seurakunta aloittavat uudentyyppisen yhteistyön Göteborgissa.

Yhteistyö lähti suomalaisen helluntaiseurakunnan aloitteesta. Heillä on omistuksessaan isot tilat, joiden ylläpito tulee kalliiksi, mutta käyttö oli vähenemään päin väen vanhetessa. Niinpä alettiin etsiä yhteistyökumppaneita, jotka olisivat samoilla linjoilla, eli evankeliumin asialla.

– Myyntiäkin harkittiin ja olisimme saaneet hyvän hinnan, mutta halusimme säilyttää rakennuksen Jumalan huoneena, pastori Heikki Virtanen kertoo.

SEKL neliöb. vko38. MJa

Monien neuvottelujen jälkeen syntyi House of Gospel, jossa tehdään monikansallista ja monikielistä yhteistyötä. Mukaan tuli arabiankielinen Allianssikirkko ja pitkään omia tiloja etsinyt sitoutumaton helluntaiseurakunta Göteborgskyrkan.

House of Gospel toimii entisessä funkistyylisessä elokuvateatterissa, joka on suojelukohde. Kiinteistöä on tänä vuonna remontoitu uusia tarpeita vastaavaksi kolmella miljoonalla kruunulla. Taloon tulee myös erillisenä yhtiönä toimiva lounasravintola ja huippumoderni musiikkistudio.

Oman haasteensa projektiin on tuonut kiinteistön historiallinen arvo. Vuonna 1936 valmistunut elokuvateatteri Flamman (suom. Liekki) on tunnettu maamerkki itäisessä Göteborgissa. Esimerkiksi kirkkosalin vanhoja klaffituoleja ei saa vaihtaa, vaan ne pitää kunnostaa. Samoin valoisa eteisaula marmoriportaineen säilyy entisellään, kuten eteiskäytävä alkuperäisine sivupenkkeineen.

Avataan ovia ulospäin

Suomalainen helluntaiseurakunta on kokoontunut talossa vuodesta 1983 lähtien. Kiinteistön hankinta oli kaukonäköistä, kun vuokratuloilla on saatu katettua kuluja. Omissa velattomissa tiloissa kokoontuva vajaan sadan aktiivijäsenen seurakunta tarjoaa puitteita ulkopuolisillekin. Konsertteja, koulujen päättäjäisiä ja muita tilaisuuksia pidetään 246-paikkaisessa salissa.

– Yhteistyöllä haluamme avata ovia ulospäin. Seurakuntalaisten keski-ikä on jo yli 70, mutta emme ole lannistuneet. Tämä yhteistyö on tuonut uutta potkua, Heikki Virtanen toteaa.

House of Gospelissa kokoontuu kolme seurakuntaa, jolloin tilat saadaan tehokkaaseen käyttöön. Göteborgskyrkanin pastori Christer Wendesten on hyvillään tiloista, joissa heillä on kasvuvaraa. Jumalanpalveluksissa käy 175-200 ihmistä. Seurakunta on kastanut muun muassa 20 uskoon tullutta iranilaista.

– Mottomme mukaisesti haluamme saavuttaa kaikkia kansallisuuksia ja kaikki sukupolvet. ’All nations and all generations’ on House of Gospelin motto, Etiopiasta puhujamatkalta tavoitettu Wendesten sanoo.

Suomalaispastori on yhteistyökuvioon tyytyväinen, vaikka saman katon alla toimiminen vaatii totuttelemista. Virallisia avajaisia vietetään 13. marraskuuta.

– Nyt täällä on elämää. Ihmisiä tulee uskoon, Heikki Virtanen.

Kaj Aalto

 

 

Aiheet