Fidan kummilapsityö auttaa maailman köyhimmän maan syrjittyjä lapsia

 

Kuva: Fida

Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida on valinnut uudeksi kummikohteekseen batwa-lapset Burundissa. Fida haluaa kiinnittää huomiota maailman köyhimmän maan syrjityn batwa-kansanryhmän oikeuksiin.

Fida on aloittanut työn batwa-alkuperäiskansan parissa lasten elinolojen parantamiseksi. Fidan tiedotteen mukaan batwat ovat eläneet syrjityssä asemassa vuosikymmeniä. He eivät esimerkiksi voi omistaa maata tai osallistua politiikkaan. Kansan huono yhteiskunnallinen asema pitää batwat äärimmäisessä köyhyydessä. Fidan Itä-Afrikan aluepäällikkö Lauri Sorilan mukaan batwojen syrjintä juontaa juurensa pitkälle historiaan.

– Asenteet elävät tiukassa. Batwoja voisi verrata Aasian kastittomiin. Kummitoimintamme keskittyy auttamaan kaikista heikoimmassa asemassa eläviä lapsia, joiden oikeudet eivät toteudu. Burundi on maailman köyhimpiä maita ja batwa-kansa elää siellä kaikista kurjimmassa asemassa, syrjittynä ja äärimmäisessä köyhyydessä, Sorila sanoo.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Sorila kertoo, että antropologien mukaan batwat ovat alueen ensimmäisiä asukkaita, jotka asuivat vuoristossa ja elättivät itsensä metsästyksellä ja kalastuksella. Satoja vuosia sitten alueelle tulivat myös hutu- ja tutsi-heimot, joista hutut keskittyivät maanviljelyyn ja tutsit karjanhoitoon. Batwat päätyivät yhteiskunnan pohjalle, hutujen ja tutsien palvelijoiksi.

Kummien tuella satoja lapsia kouluun

Fidan tavoitteena on auttaa suomalaisten kummien tuella noin 400 lasta kouluun ja terveydenhoidon piiriin seuraavan neljän vuoden aikana. Tarkoituksena on esimerkiksi rakentaa lapsille esi- ja perusopetustiloja, jotta lapsilla ei olisi pitkä matka kouluun. Kummilapsihanke toimii Burundin pohjoisosissa.

– Koulutus voi muuttaa lukutaidottoman heimon tulevaisuuden. Tuemme lapsia koulumateriaaleissa ja tarjoamme myös kerhoja, joissa on opetusta, urheilua ja musiikkia. Tämä on syrjityille batwa-lapsille ensimmäinen kerta, kun heitä varten järjestetään toimintaa, Sorila kertoo.

Lisäksi Fida aikoo kehittää perheiden elinkeinoja, jotta he voisivat nousta köyhyydestä.

– Autamme perheitä viljelyssä, hygienian parantamisessa sekä kotimajojen kunnostamisessa. Batwat ovat paitsi syrjitty, myös evankeliumilta tavoittamattomissa ollut ryhmä. Valtaväestöstä enemmistö on kristittyjä, batwoista vain pieni vähemmistö, Sorila kertoo.

Burundi on Itä-Afrikan pienin ja maailman köyhin valtio. Fidan mukaan noin 80% väestöstä elää köyhyydessä.

– Pieni köyhä ja vuoristoinen valtio keskellä Afrikkaa on joskus kutsuttu Afrikan sydämeksi muodon ja sijainnin takia, Sorila kuvailee.

 

Aiheet

,