Facebook sensuroi Tapio Puolimatkan uuden kirjan mainoksen – ”Kirjassani on tietoa, jota ei haluta julkisuuteen”

 

Professori Puolimatkaa sensuroidaan nyt myös sosiaalisessa mediassa.

Tapio Puolimatkan uutuuskirja Saanko luvan – sanoa? Sananvapaus ja vihapuhe ilmestyi Perussanoma-kustantamon toimesta viime kuussa. Kustantaja käynnisti kirjan tiimoilta mainoskampanjan, joka toteutettiin Facebookissa maksettuna markkinointina 23.-28.4.

Toinen mainoskampanja tehtiin samalla foorumilla 8.5. alkaen. Kuitenkin 11.5. Perussanoma Oy:n toimitusjohtaja Jouni Lallukka sai ilmoituksen, että ”aktiivinen mainoksesi hylättiin”. Sama englanniksi: ”Your ad isn’t running because it doesn’t comply with our Advertising Policies.”

Kotimaa neliöb. 30.9.-6.10.

Eli siis kirjamainos oli Facebookin sääntöjen vastainen.

– Joku ilmeisesti oli valittanut siitä, Jouni Lallukka kommentoi.

– Sinänsä outoa, koska Facebook tämän jo oli aiemmin hyväksynyt ja tarkastanut. Pyysimme Facebookia tarkistamaan uuden päätöksensä, mutta he hylkäsivät valituksemme ilman selitystä ja poistivat kampanjamme.

”Facebookin edustajilta” ei ole yksinkertaista kysyä, miksi kirjamainos poistettiin. Osin siksi, että on epäselvää, poistiko mainoksen ihminen vai algoritmi. Facebookin uumenista ei löydy kenenkään ”Facebookin edustajan” puhelinnumeroa tai muuta yhteystietoa, josta voisi kysyä asioita.

Helsingin Sanomat tutustui 18.5. 2019 julkaistussa jutussaan Facebookin moderointikeskukseen Berliinissä. Siellä päätettiin ainakin vielä tuolloin myös ”suomalaisten julkaisujen kohtalosta”.

Yle puolestaan kertoi 18.3. 2020, että ”Koronavirus sai Facebookin puuttumaan tiukemmin väärän tiedon levittämiseen”. Otsikko viittaa kuitenkin lähinnä koronavirusta koskevaan uutisointiin.

Silti juuri koronavirus-pandemia on vaikuttanut myös sosiaalisen median jättiyritysten moderointikäytäntöihin. Ylen jutussa kerrotaan, että Facebook on koronaviruksen etenemisen myötä lähettänyt moderaattorit koteihinsa. Sen vuoksi moderointia hoitaa nyt pandemian aikana yhä suuremmissa määrin tekoäly.

”Koneoppimismenetelmät eivät ole vielä täysin valmiita tehtävään, mutta yhtiöillä ei ole tällä hetkellä vaihtoehtoja”, Ylen jutussa kerrotaan.

”Sosiaalisen median jättiläiset ovatkin varoittaneet, että tekoälyn myötä enemmän videoita ja muita sisältöjä saattaa poistua erheellisesti palveluista lähiaikoina”, artikkelissa taustoitetaan.

Puolimatkan kirjan suhteen kyseessä tuskin on tekoälyyn liittyvä erehdys. Tämän puolesta puhuu muun muassa se, että ensimmäinen mainoskampanja meni läpi, ja toinenkin oli esillä parin päivän ajan. Facebook-julkaisuiden yhteydessä on jokaisella käyttäjällä mahdollisuus ”ilmiantaa epäilyttävä julkaisu”. Ilmiantaminen onkin todennäköisin syy markkinointikampanjan estämiseen. Se, mitä ”ilmiantamisen” jälkeen tapahtuu, eli että kuka tai mikä päättää ilmiannetun julkaisun mahdollisesta poistamisesta, on hämärän peitossa. Berliinissä kenties tiedetään.

Tapio Puolimatkan kirjoituksia on haluttu sensuroida ennenkin. Tunnetuin tapauksista on vuodelta 2018, jolloin Jyväskylän yliopiston rehtori ilmoitti yliopiston sanoutuvan irti kirjoituksesta, jonka Puolimatka julkaisi Oikea media -verkkolehdessä.

”Kirjoitus ei edusta Jyväskylän yliopiston arvoja eikä linjaa”, rehtori Keijo Hämäläinen tviittasi.

Oikea media -lehdessä julkaistun kirjoituksen otsikko oli ”Kampanja pedofilian laillistamiseksi”. Puolimatka viittasi kirjoituksessaan tutki­joihin, joiden mukaan mielikuvat seksuaa­lisen suuntautumisen synnynnäisyydestä ja muuttumattomuudesta luovat perustan myös kampanjalle pedofiilien seksuaalioi­keuksien puolustamiseksi.

Puolimatka on tullut vuosien varrella erityisen tunnetuksi mielipiteistään sukupuolineutraalia avioliittolakia vastaan.

Mutta mitä Puolimatka itse ajattelee tuoreen kirjansa mainostamisen sensuroinnista?

– Kirjassani on ilmeisesti tietoa, jota ei haluta julkisuuteen, hän kiteyttää.

– Paljastan kirjassa sananvapauden kaventamisen strategian. Ensin muutetaan peruskäsitteiden merkitys siten, että ihmisten on vaikeampi elää suhteessa todellisuuteen. Sitten muutetaan lainsäädäntö, ja sen jälkeen alkaa puheen kontrollointi. Se on jo nyt käynnissä.

– Sosiaaliset mediat muokkaavat ihmisten ajattelua huomaamatta. Ihmiset oppivat vaistomaisesti välttämään tiettyjen näkemysten esiintuomista välttääkseen tilin jäädyttämisen.

Puolimatkan mukaan Facebookin sisäiset standardit ”vihapuheelle” ja muille ei-toivotuille viesteille, ovat tehneet Facebookista maailman suurimman sensuurijärjestelmän.

– Kourallisella liikeyrityksiä (erityisesti Google, Twitter ja Facebook) on valta ohjata, mitä useimmat ihmiset tietävät, ajattelevat ja sanovat.

Tapio Puolimatka on kasvatuksen teorian ja tradition professori Jyväskylän yliopistossa.

 
Artikkelibanneri perussanoma

Aiheet