Exit juhli 30-vuotista taivaltaan – ”Ihmisten tarinat ovat suurin syy jatkaa”

 

Exit Savoy-teatterin konsertissa Helsingissä. Lavalla Pekka Simojoki, Matti Puttonen, Jari Levy, Markku Perttilä, Jarkko Jouppi, Timo Jouppi ja Timo Luoto. KUVA: Jari Hakola

Kuuntelijat kertovat Exitin muusikoille, että Jumala on puhunut heidän laulujensa kautta. Yhtyettä koskettavat tarinat, joissa Jumala on nostanut syvistä vesistä. Jonkin aikaa sitten Pekka Simojoki joutui sinne itse sairastuessaan syöpään.

Akustinen folkmies, joka kulkee kitara kainalossaan ja jossa ei ole tarvittavaa rockenrollia hituskaan. Näin muusikko Pekka Simojoki aikanaan ajatteli itsestään, kun hänelle ehdotettiin bändin perustamista. Ehdotus jäi kuitenkin ”jäynäämään jonnekin takaraivoon”, hän myöntää kirjassaan Exit – apostolin kyytiä (Kirjapaja). Se ilmestyi vuonna 2007 yhtyeen 20-vuotisen taipaleen kunniaksi. Nyt bändivuosia on takana kymmenen lisää. Merkkipaalua juhlistettiin syyskuun lopussa kiertueella, jonka pysäkkejä olivat Helsinki, Tampere, Seinäjoki, Oulu ja Jyväskylä. 

Mikä sai Simojoen lämpenemään bändiajatukselle? Yksi merkittävä syy oli huoli Suomi-gospelin tilasta. Monien kokoonpanojen haasteena tuntui olevan yhdistää tiukka soitanta ja vahva sanoma. Hän päätti yrittää sitä muusikkoystäviensä kanssa. 

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Suosio puhuu onnistumisen puolesta. Exit julkaisi jo neljännentoista suomenkielisen albumin tänä vuonna. Yhtyeen mukaan nimi 3.0 viittaa vuosien määrään, mutta antaa viestin myös uudistumisesta. Levyn tuottajana toimii Jonas Olsson, joka tunnetaan erityisesti Robinin levyjen taustalta. 

– Hyvässä gospelissa on mullan maku ja taivaan tuoksu, Simojoki pohdiskeli kiertueella. 

Elämän hauraus paljastui 

Exitin miehistö on vaihtunut vuosien varrella. Bändi pitää kuitenkin vuodesta toiseen soittimet viritettyinä, koska musiikki muuttaa elämiä. Tampere-talon 30-vuotiskonsertissa Simojoki totesi, että suurin syy jatkaa on se, kun näkee, mitä Jumala tekee. Siitä kertovat monet ihmisten tarinat, joissa Jumala on puhunut ja kutsunut omakseen Exitin laulujen kautta. 

Kiertueella kuultiin fanien kestosuosikkeja, täysin uusia lauluja, toivottuja kappaleita ja yllätysvalintoja. Yksi yllätyksistä oli a cappella -versio kappaleesta Varjoista maan. Konsertit aloitti räväkästi Tuli on irti ja päätti uskovien voimalaulu Tahdon elää. Ennen vaikuttavaa Getsemane-kappaletta Simojoki muistutti, että emme ole kärsimyksessämme yksin. Jeesuskin itki Getsemanen puutarhassa ja on kantanut kaiken kivun ristillä. 

Simojoki avautui myös itseään kohdanneesta koettelemuksesta, ensimmäistä kertaa isommilla areenoilla. Kymmenen kuukautta sitten häneltä leikattiin eturauhassyöpä. 

– Toipuminen on jo niin pitkällä, että asiasta uskaltaa puhua. Ajattelin, että yleisössä voi olla useampia, jotka ovat kokeneet samanlaisia syviä vesiä. Konserteissa löytyikin kohtalontovereita, jotka saattoivat keikan jälkeen nostaa käden olkapäälle ja kuiskata käyneensä saman läpi, Simojoki kertoo jälkeenpäin Uusi Tie -lehdelle. 

Tämä syöpä ei ole siinä mielessä pahimmasta päästä, että jos se löydetään ajoissa, se pystytään yleensä hoitamaan. Näin kävi Simojoenkin kohdalla. 

– Kannattaa käydä kerran vuodessa verikokeessa, hän vinkkaa. 

Sairastaessaan Simojoki tajusi elämän ja itsensä haurauden. Se oli opettavainen kokemus. 

– On terveellistä tajuta, että olen täysin samalla viivalla kuin kaikki muutkin ihmiset, yhtä lailla heikko ja armoa tarvitseva. 

Kuljettuaan tämän vaikean tien hän kokee ymmärtävänsä ihmisten tarinoita jälleen paremmin. 

– Ehkä se jossakin laulussakin tulee näkymään. 

”Musiikki ja taide ovat voimakas ase” 

Kiertueen konsertit vetivät kaikenikäisiä ihmisiä, yli seurakuntarajojen. Viidessä vuokratussa konserttisalissa ei monia tyhjiä paikkoja jäänyt. Tämä kaikki hämmästytti ja teki Exitin miehet kiitollisiksi. 

– Se on aina jännityksen ja rukouksen aihe, tuleeko kukaan, mutta kummasti tälläkin kertaa tuli ja huolet lähtivät. Monet antoivat palautetta, että Henki oli läsnä konserteissa, Simojoki iloitsee. 

Hänen mukaansa Exitin kanssa pystytään ottamaan tällainen taloudellinen riski, koska heillä on pitkä historia gospelkentällä ja rinnalla kulkijat vuosien takaa. Mutta nuorille bändeille se on mahdotonta. Siksi seurakunnissa pitäisi yhä järjestää keikkoja ja antaa nuorille mahdollisuuksia laittaa lahjansa likoon. 

– Seurakuntien pitää säästää, mutta tuntuu, että säästetään ihan väärästä päästä, kun halutaan säilyttää kiinteistöt ja rakenteet. Nuoret bändit eivät kauan jaksa, jos heitä ei oteta keikalle. Miten saisimme seurakunnat tajuamaan, että on ensiarvoisen tärkeää tukea nuoria myös musiikin ja taiteen saralla? Haluaisin, että moni tulevaisuuden Exit saisi syntyä ja julistaa evankeliumia. 

Kiertueella Simojoki pohti jälleen sitä, kuinka voimakas ase musiikki ja taide ovat Jumalan valtakunnan työssä. Hänestä uskovien pitäisi musiikillaan tavoittaa rohkeasti tämän päivän ihmisiä, puhua heidän kieltään. Tänä vuonna juhlitun Lutherinkin kerrotaan sanoittaneen kansalle tutut kapakkalaulut uudestaan. 

– On niin hullua, että nimenomaan luterilaiset usein tuntuvat elävän 1500-luvulla musiikissaan, eikä uskalleta lähteä mukaan tähän päivään. 

Lue lisää Exitin kiertueesta ja Pekka Simojoen ajatuksia ensi viikolla Uusi Tie -lehdestä. 

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet