Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

EU:n ulkoministerit tuomitsevat kristittyjen vainot

 

Euroopan kirkkojen neuvosto oli tyytymätön Catherine Ashtonin julkilausumaan. (EPA)

EU:n ulkoministerit antoivat helmikuun lopulla julkilausuman, jossa he tuomitsivat kristittyihin kohdistuneet vainot. Tätä julkilausumaa olivat pyytäneet Euroopan kirkkojen johtajat.

 

Euroopan kirkkojen ja Euroopan piispojen konferenssi pidettiin Belgradissa helmikuun puolivälissä. Kokouksen osanottajat päättivät yksimielisesti lähettää EU:n ulkoministereille ja ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan edustaja Catherine Ashtonille kirjeen, jossa pyysivät ulkoministereitä puolustamaan uskonnonvapautta maailmassa ja erityisesti kristittyjä näihin kohdistuneiden vainojen vuoksi.
Euroopan kirkkojen neuvosto oli tyytymätön Lady Ashtonin helmikuun alussa antamaan julkilausumaan, jossa hän vaati voimakkaasti suojelemaan median edustajia ja ihmisoikeuksien puolustajia Egyptissä. Neuvosto kritisoi Ashtonia siitä, ettei hän maininnut kiusaamisen kohteiksi joutuneita kristittyjä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Suomen ulkoministeri Alexander Stubb oli mukana helmikuun 21. päivänä pidetyssä ulkoministerikokouksessa, jossa ilmaistiin ”vakava huolestuminen lisääntyneistä uskonnollisen suvaitsemattomuuden ja diskriminaation ilmentymistä, joita esiintyy useissa maissa kristittyjä ja heidän pyhiä paikkojaan, muslimipyhiinvaeltajia sekä muita uskonnollisia yhteisöjä vastaan”. Erityistä tässä on nimenomaan kristittyjen mainitseminen nimeltä.

Kirkot ovat huolissaan, onko EU:n välinpitämättömyys kristinuskoa kohtaan kasvanut viime aikoina. Epäilyt heräsivät sen jälkeen, kun EU julkaisi yli kolmen miljoonan kappaleen painoksen uskonnollisia juhlia käsittelevästä ja 21 000 maanosan kouluun suunnatusta esitteen. Lehtisestä olivat jääneet kristinuskon juhlat kokonaan pois.

Nyt annetun EU:n ulkoministerien julkilausuman toivotaan osoittavan myös sen, että maanosassa kaikki uskonnollisia ryhmiä käsitellään samanarvoisina.