Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Etiopialaisilla lapsilla on harras toive päästä takaisin normaaliin koulunkäyntiin

 

Kummilapsi vuosittaisessa terveystarkastuksessa Etiopian Bongassa. Kuva: Daniel Haile

Korona-pandemia on saanut aikaan ison muutoksen lasten elämässä myös Etiopiassa. Keväällä koulujen sulkeuduttua oppilaitoksissa jouduttiin myös etäopetukseen.

Kansanlähetyksen kummilapsiohjelmassa on tällä hetkellä mukana 440 7–19-vuotiasta lasta Lounais-Etiopiasta. He ovat käyneet keväästä lähtien koulua kotoa käsin. Oppitunteja on voinut kuunnella paikallisen FM-radion kautta. Lapset ovat seuranneet poikkeusoloihin liittyvää informaatiota televisiosta. Kummilapsiohjelmassa on kaksi paikallista työntekijää, jotka ovat tehneet kotikäyntejä ja opastaneet opetusohjelmien seuraamiseen. Heidän apunaan toimii vapaaehtoisia avustajia, jotka auttavat kotikäynneissä.

Aino Pihlava, joka on yksi kummilapsiprojektin vastaavista Suomessa, hoitaa 110 kummilapsen ja kummin kirjeenvaihdon. Hän kertoo, että postin kulku Etiopiaan on pandemian vuoksi rajoitettu. Sen vuoksi viestit kulkevat sähköpostin välityksellä.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

− Olen yhteydessä Etiopiaan noin kerran kuukaudessa ja pysyn näin hyvin ajan tasalla kummilasten tilanteesta. Kirjeistä huomaa, että lapsilla on harras toive päästä takaisin normaaliin koulunkäyntiin. Siinä missä suomalaiset, myös etiopialaiset lapset kaipaavat kavereitaan ja selkeää rytmiä elämäänsä eristyksen aikana, Pihlava toteaa.

Vaikka lapsilla on huoli pandemian vaikutuksista, on kirjeissä myös monia hyviä uutisia.

− Lapset lähettävät kiitoksia siitä, että perheille on jaettu jauhoja ja öljyä suomalaisten kummien tuella. Eräs lapsi kertoi äitinsä kuolemasta ja suuresta yksinäisyydestään. Hänestä oli helpottavaa, kun sai kirjoittaa kummille surustaan.

Yhtenä ilon aiheena on ollut se, että valtion televisio on antanut kaikille uskonnollisille yhteisöille ruutuaikaa lähettää omaa rohkaisevaa ohjelmaa. Ihmiset ovat saaneet seurata TV:stä rukoushetkiä ja jumalanpalveluksia.

− Yksi nuori kertoi, että he järjestivät kotona seuroja, lauloivat ja rukoilivat säännöllisesti, kun kirkot olivat kiinni, Pihlava iloitsee.

Lue lisää Kansanlähetyksen verkkosivuilta.