Erik Johansson Teologisilla opintopäivillä: ”Pelko haittaa keskustelua homoseksuaalisuudesta”

 

Erik Johansson puhui Teologisilla opintopäivillä 2.1. Kuva: Kai Lappalainen.

Erik Johanssonin mielestä Raamatulle uskollisten kristittyjen pitäisi tutkia ensin omaa seksuaalisuuttaan ja puhua homoseksuaalisuudesta vasta sen jälkeen.

Evangeliska Fosterlands-Stiftelsenin (EFS) kansainvälisen osaston johtaja, pastori Erik Johansson luennoi tänään Perusta-lehden Teologisilla opintopäivillä aiheesta ”Miten puhua homoseksuaalisuudesta pohjoismaisessa keskusteluilmapiirissä”. EFS on Ruotsin kirkossa vaikuttava herätysliike. Erik Johansson on kertonut julkisuudessa omasta homoseksuaalisesta taipumuksestaan, jota hän ei kuitenkaan pidä ”identiteettinään”.

– Raamattuun sitoutuneiden kristittyjen täytyy löytää nykyistä paremmat keinot kommunikoida sekulaarien ihmisten kanssa. Ainakin Ruotsissa keskustelu on todella epärakentavaa. Täytyy muistaa, että me olemme osa sitä kirkkoa, joka on saanut ihmiset hylkäämään kristillisen opetuksen, Johansson sanoi.

Radio Dei Jumis

Hänen mukaansa tärkein lähtökohta on se, että ”Jumala rakastaa jokaista yksilöä”. Rakentava keskustelu vaatii Johanssonin mielestä Raamattuun sitoutuneilta itsetutkistelua.

– Jos pelkäät omaa seksuaalisuuttasi, se näkyy keskustelussa. Meidän pitää olla selvillä omista seksuaalisista ongelmistamme. Harva hetero on täysin sinut seksuaalisuutensa kanssa, ja tämä koskee myös naimisissa olevia. Jos oma seksuaalisuutemme on täynnä pelkoa, miten voisimme kohdata toisten kamppailuja oikein.

– Meillä ei tarvitse olla kaikkia vastauksia, mutta meillä täytyy olla kunnioittava asenne. HLBTQ-väki haastaa meidät, ja meidän täytyy ymmärtää heidän ajatteluaan, jotta voimme viedä heille evankeliumin. Miksi he ajattelevat niin kuin ajattelevat? Johansson kysyi.

– Meidän pitää olla nöyriä ja huolellisia, kun keskustelemme homoseksuaalisuudesta. Meillä on kova työ säilyttää traditiomme. Jos emme kohtaa homoseksuaaleja suurimmalla kunnioituksella, meitä ei kuunnella.

– Seksi on ennen kaikkea lahja, eikä se ole itsessään häpeällinen tai pelottava asia. Seksi on avioliitossa Luojan ylistystä.

Johansson muistutti, että Raamatun mukaan avioliitto ja selibaatti ovat ainoat vaihtoehdot, ja ne ovat kutsumuksina yhtä arvokkaita.

– Molemmissa on etunsa ja vaikeutensa, mutta molempien kautta on mahdollisuus kirkastaa Kristusta.

Teologiset opintopäivät järjestetään Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa 2.-4.1. Ohjelmaan voi tutustua täältä.