Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Emeritusprofessori Miikka Ruokanen blogissaan: ”Pyhä Henki palaa luterilaisuuteen”

 

Kyyhkynen on kristillisyydessä vanha Pyhän Hengen symboli, joka perustuu Raamatun tekstiin. ”Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen”, kerrotaan Matteuksen evankeliumissa. Kuva: Sunyu / Unsplash.

Emeritusprofessori Miikka Ruokanen on pannut merkille yllättävän käänteen luterilaisten seurakuntien saarnoissa ja opetuksissa. ”Pyhä Henki palaa luterilaisuuteen”, kiteyttää teologian tohtori havaintonsa blogikirjoituksessaan.

Miikka Ruokanen kertoo havainneensa luterilaisten seurakuntien sananselityksessä uusia ulottuvuuksia.

– Olemme oivaltaneet, että kun puhumme Kristuksesta ja hänen pelastava työstään, joudumme väistämättä puhumaan myös Pyhästä Hengestä, hän tiivistää huomioimansa käänteen.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Ruokanen ei pidä muutosta minään markinaalisena opetukseen liitettynä lisukkeena.

– Kristuksen persoonan ja työn ymmärtäminen edellyttää vahvaa pneumatologiaa eli oppia Pyhästä Hengestä, Helsingin yliopiston dogmatiikan professorina ja Nanjingin teologisessa seminaarissa systemaattisen teologian professorina työskennellyt teologi muotoilee.

Ruokanen korostaa, että Pyhästä Hengestä on luterilaisuudessa perinteisesti puhuttu varovaisesti.

– On pelätty, että Hengen liiallinen korostus johtaa hurmahenkisyyteen ja hämärtää uskomme Kristus-keskeisyyttä. Nyt tilanne on muuttumassa.

Lue Miikka Ruokasen blogi kokonaisuudessaan täältä.

Kuuntele Miikka Ruokasen Päivän blogit Dei Plussasta.