Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Ekumeeninen joulu 2012: Lasten ja nuorten syrjäytymiseen on puututtava

 

Arkkiatri Risto Pelkonen tuo tänä vuonna humanitaarisen viestin Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuuteen Turun tuomiokirkossa 12.12.2012 klo 18.00.

Lasten ja nuorten syrjäytyminen on noussut Euroopassa erityisesti talouskriisin johdosta hälyttäviin mittoihin. Myös suomalaisessa yhteiskunnassa ilmiö on vakava, kertoo Kirkon tiedotuskeskus.

Kutsumalla humanitaarisen viestin tuojaksi arkkiatri Risto Pelkosen Turun kaupunki ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä haluavat nostaa esille julkisen terveydenhuollon ja yhteiskunnan heikko-osaisten puolestapuhujan, tiedotuskeskus selventää.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto on tänä vuonna valinnut arkkiatri Pelkosen Vuoden Isovanhemmaksi. Pelkonen korostaa lasten ja nuorten syrjäytymisen olevan paitsi luovien voimavarojen tuhlaamista myös suuri inhimillinen murhenäytelmä ”etenkin siksi, että työttömyys ja syrjäytyminen usein siirtyvät sukupolvesta toiseen”.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Pelkonen vertaa tilannetta vakavaan epidemiaan, jonka hallinta tulisi alkaa syrjäytyneiden lasten ja nuorten tunnistamisesta.

– Syrjäytymistaudin syyt eivät kuitenkaan ole solujen sisällä vaan kasvuympäristössä, siellä missä lapset ja nuoret saavat elämän eväät.  Epidemian hallinnan tulisi edetä portaittain alhaalta ylös. Alimmalla askelmalla tuetaan perheitä ja tunnistetaan ongelmaperheet. Seuraavalla askelmalla edistetään perheen ja koulun välistä vuoropuhelua. On välttämätöntä, että oppilaiden ja vanhempien ääni kuuluu koulussa, koulun ääni kunnassa ja kunnan ääni valtiovallan ylimmällä portaalla. Nuorten hyvinvoinnin edistäminen on kaikkien yhteinen asia. Suomi tarvitsee lasten ja nuorten hyvinvoinnin tulevaisuusohjelman, Pelkonen painottaa.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuuden järjestävät Turun kaupunki sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Ensimmäisen kerran kirkkokuntien yhteinen ekumeeninen rauhanvetoomus julistettiin Turun tuomiokirkossa vuonna 1994, ja vuodesta 1998 alkaen mukaan on liitetty myös humanitaarinen viesti.

Humanitaarisen viestin tuojaksi kutsutaan laajalti tunnettu ja arvostettu henkilö tai organisaatio, joka omalla panoksellaan on osallistunut maailman rauhan rakentamiseen, ylläpitämiseen tai sodan jälkien korjaamiseen. Ensimmäisen humanitaarisen viestin toi valtioneuvos Harri Holkeri

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus televisioidaan. Taltiointi lähetetään TV1:ssä jouluaattona juuri ennen joulurauhan julistusta.

 
Artikkelibanneri perussanoma