Kesäkuun lopulla Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki ja monet muut virkamiehet saivat satoja sähköpostiviestejä, joissa vaadittiin pohjoisirlantilaisen rapbändi Kneecapin esiintymisen perumista Flow-festivaaleilla elokuussa. Bändi on kritisoinut Israelin toimintaa Gazassa ja käyttänyt toistuvasti iskulauseita kuten “Fuck Israel, Free Palestine” esiintymisillään.
Pohjoisirlantilainen rap-yhtye Kneecap on noussut viime vuosina kansainvälisen huomion kohteeksi yhtä paljon musiikillaan kuin provokaatioillaan ja poliittisilla lausunnoillaan. Yhtye syntyi vuonna 2017 ja siihen kuuluvat räppärit Mo Chara ja Móglaí Bap sekä DJ Provaí. He ovat kaikki kotoisin Belfastista ja Derrystä, alueilta, joissa Pohjois-Irlannin konfliktin (The Troubles) jäljet näkyvät yhä vahvasti yhteiskunnassa.
Kneecapin musiikki yhdistelee iirinkielistä räppiä, huumoria ja poliittista provosointia. Heidän sanoituksensa käsittelevät huumeita, juhlimista, irlantilaista kulttuuri-identiteettiä, kielipolitiikkaa ja etenkin vastarintaa Ison-Britannian valtaa vastaan. Nimi Kneecap (polvilumpio) viittaa väkivaltaiseen rangaistusmenetelmään, jota Irlannin tasavaltalaismilitantit käyttivät konfliktin aikana eli polven ampumista.
Yhtyeen jäsenet kertovat edustavansa ns. ”tulitauon lapsia” (ceasefire babies) eli sukupolvea, joka syntyi aseellisten yhteenottojen vähentyessä, mutta jonka kulttuurisessa identiteetissä kiistat elävät edelleen. Heidän suosionsa kasvoi nopeasti sekä Irlannissa että kansainvälisesti, ja heistä kertova puolifiktiivinen elokuva voitti jopa BAFTA-palkinnon parhaasta debyyttielokuvasta.
Antisemitismisyytökset, terrorismin tukiepäilyt ja vastakkainasettelu Britanniassa
Ensimmäiset vakavat antisemitismisyytökset Kneecapia kohtaan nousivat esiin vuonna 2024. Tilanne kärjistyi keväällä 2025, kun yhtye esiintyi Coachella-festivaalilla Kaliforniassa. Lavashow’ssa nähtiin provosoivia iskulauseita kuten “Fuck Israel” ja “Free Palestine”, sekä visuaalisia elementtejä, jotka yhdistettiin Palestiinan tukiliikkeisiin. Esitys herätti laajaa kansainvälistä huomiota ja sai monet juutalaisjärjestöt vaatimaan keikkojen perumista.
Coachella-festivaalin jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi levitä videoita yhtyeen aiemmista esiintymisistä, joissa kuultiin kiistanalaisia lausuntoja, kuten ”Up Hamas, up Hezbollah” sekä ”The only good Tory is a dead Tory”. Jälkimmäinen lause viittaa brittiläiseen konservatiivipuolueeseen (Tory Party), ja sen voidaan tulkita yllyttävän väkivaltaan poliittisia vastustajia kohtaan. Käytännössä se voidaan tulkita vihjaukseksi, että konservatiivipoliitikkojen tappaminen olisi hyväksyttävää, mikä on erittäin vakava ja tuomittava viesti.
Tällaisia kommentteja on monissa maissa, erityisesti Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, pidetty terrorismin tukemisena. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa tällaiset lausunnot voivat rikkoa maan terrorismilakeja, jotka kieltävät tuen osoittamisen terroristijärjestöille tai väkivaltaan yllyttämisen.
Iso-Britanniassa Kneecapin toiminta on johtanut viralliseen tutkintaan. Counter Terrorism -poliisi on aloittanut selvityksen yhtyeen lausunnoista ja esiintymisistä, joissa on nähty esimerkiksi Hezbollah-lippuja ja kuultu väkivaltaan yllyttäviä puheita. Yhtyeen jäsen Liam Óg Ó hAnnaidh (eli Mo Chara) on ollut syytteessä terroristirikoksesta, josta hänet vapautettiin takuita vastaan kesäkuussa.
Antisemitismiä vai poliittista teatteria?
Kneecap itse on johdonmukaisesti kiistänyt antisemitistiset motiivit ja väittää kohun olevan seurausta “äärioikeiston organisoimasta mustamaalauskampanjasta”. Yhtyeen mukaan heidän esiintymisensä ovat poliittisia ja humanitaarisia kannanottoja Gazan siviiliuhreja vastaan eivätkä juutalaisvastaisia. Coachella-kohun jälkeen bändi julkaisi lausunnon, jossa se pyysi anteeksi aiempia lausuntojaan murhattujen brittikansanedustajien omaisilta ja korosti, ettei se tue Hamasia tai Hizbollahia.
Siitä huolimatta kansainvälinen paine on kasvanut nopeasti. Useat festivaalit ovat peruneet tai kyseenalaistaneet Kneecapin esiintymisiä. Esimerkiksi Ruotsin Judiska centralrådet on vaatinut Kneecapin esiintymisen perumista Way Out West -festivaalilta Göteborgissa, vedoten antisemitistisiin ja väkivaltaa lietsoviin viesteihin. Samoin tšekkiläiset juutalaisyhteisöt ovat vedonneet Rock for People -festivaaliin, koska bändin katsotaan normalisoivan vihaa ja terrorismia. Iso-Britanniassa poliisi on aloittanut tutkinnan mahdollisista rikkomuksista terrorismin vastaisen lainsäädännön nojalla.
Nyt myös Unkari on liittynyt toimiin bändiä vastaan. JNS.org:in lehtiartikkelin mukaan maan hallitus ilmoitti heinäkuun lopulla kieltäneensä Kneecapin maahantulon ja esiintymisen Sziget-festivaaleilla. Hallituksen tiedottajan mukaan päätös perustui ”antisemitistiseen vihapuheeseen ja avoimeen Hamasin ja Hizbollahin ylistämiseen”. Päätöstä tukivat sadat unkarilaiset musiikki- ja kulttuurivaikuttajat, jotka allekirjoittivat vetoomuksen yhtyeen poistamiseksi festivaaliohjelmasta.
Kneecap on noussut merkittäväksi ääneksi nuorten irlantilaisten keskuudessa erityisesti niille, jotka kokevat edustavansa sorrettua vähemmistöä. Kuitenkin heidän käyttämänsä äärimmäinen retoriikka on johtanut siihen, että monet yhdistävät heidät antisemitismiin ja väkivaltaan yllyttämiseen. Vaikka yhtye itse näkee toimintansa taiteellisena protestina, seuraukset ovat olleet vakavia: viisumien epäämistä, esiintymisten perumisia ja rikostutkintoja.
Lähteet:
Kohuyhtyeen esiintyminen Helsingissä yritetään estää – Suomenkuvalehti.fi
Irish Band Kneecap Displays Anti-Israel Messages at Coachella 2025
Kneecap controversy: Band investigated by Counter Terror Police – The Jewish Chronicle
Judiska centralrådet krav på Way out west: Avboka Kneecap
Kneecap Says Band Is Being Hit With ’False Accusations of Antisemitism’