Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Egyptin ristiinnaulitsemisuutinen ilmeisesti osin liioittelua

 

Tämä uutinen levisi viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa. Sittemmin se on osoittautunut ainakin osin virheelliseksi.

Maailmalla levinnyt, Seurakuntalaisessakin Ristin Voiton toimesta kerrottu uutinen Muslimiveljeskunnan kannattajien toimeenpanemista ristiinnaulitsemisista näyttää olleen ainakin osin paikkansa pitämätön. Raportointia ovat hämmentäneet ristiinnaulitsemis-termin erilaiset ymmärtämistavat.

Muun muassa kristillisen Christian Post -verkkolehden levittämän uutisen mukaan Egyptissä Muslimiveljeskunnan kovan linjan kannattajat ovat aloittaneet kristittyjen ja nykyhallintoa vastustavien poliittisten aktivistien ristiinnaulitsemiset puolueen ehdokkaan Mohammed Mursin noustua maan presidentiksi.

20. elokuuta päiväämässään uutisessa CP ilmoitti nojaavansa useisiin Lähi-idässä toimiviin uutistoimistoihin. Lehden mukaan ristiinnaulitsemisia on toimitettu ainakin maan presidentinpalatsin lähistöllä.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Uutisen taustalla ovat todennäköisesti tapahtumat presidentinpalatsin edessä 8. elokuuta.

Alueella tuolloin puhjenneiden väkivaltaisuuksien yhteydessä todella tapahtui ristiinnaulitsemisia, mutta ei siinä merkityksessä, jossa käsitettä on länsimaissa totuttu käyttämään, kirjoitti tunnettu Lähi-idän kommentaattori Walid Shoebat blogissaan viime viikolla.

”[Ristiinnaulitsemisia ei tapahtunut], mikäli ristiinnaulitseminen määritellään, että jalkoihin ja käsiin täytyy lyödä naulat. Ristiinnaulitseminen on sitä, että uhri kiinnitetään puuhun tai ristiin köysillä tai nauloilla tai niiden jonkinlaisella yhdistelmällä [ja] siinä tapauksessa todistusaineisto on selvä: ristiinnaulitsemisia, joissa uhrit köytettiin puihin, tapahtui”, Shoebat kirjoitti useisiin paikallisiin lähteisiin viitaten.

Lähteiden mukaan ainakin joissakin tapauksissa puihin sidotut henkilöt oli ensin riisuttu alastomiksi ja tilanteeseen oli liittynyt pahoinpitelyä.
Ristiinnaulitsemisissa näyttää siis olleen kyse enemmän häpäisystä kuin pyrkimyksestä teloittaa.

”Toistuva ilmiö islamilaisessa maailmassa”

Christian Post antoi juttunsa otsikossa ymmärtää, että kristitytkin ovat joutuneet ristiinnaulitsemisten uhriksi. Tätä ei ole pystytty vahvistamaan muista lähteistä.

Verkkolehden siteeraaman, Middle East Forum -sivustolla kirjoittavan Raymond Ibrahimin mukaan ristiinnaulitsemisväitteissä itsessään ei ole mitään yllättävää.

”Militanttimuslimeja ristiinnaulitsemassa vastustajiaan on säännöllisesti toistuva ilmiö islamilaisessa maailmassa – viimeisimmät tapaukset tulevat Norsunluurannikolta, jossa kaksi kristittyä veljestä ristiinnaulittiin — , Indonesiasta, jossa muslimiseparatistit ristiinnaulitsivat islaminuskoisen henkilön sen vuoksi, että hän oli välittänyt tietoja armeijalle, ja Irakista, jossa muslimitaistelijat ristiinnaulitsivat kristityn lapsen”, Ibrahim kirjoittaa.

Egyptin parlamentissa on ehdotettu sharia-lakiin sisältyvien rangaistusten lisäämisestä rikoslakiin. Näihin rangaistuksiin lukeutuu myös ristiinnaulitseminen.

 

Lue Walid Shoebatin kirjoitus tästä.

Raymond Ibrahimin kirjoitus on luettavissa tästä.