Egyptin presidentti kasvatti valtaoikeuksiaan

 

Egyptin presidentti Mohamed Mursi esitteli viime viikon torstaina lakimuutoksia, jotka laajentavat hänen ja islamistien valtaoikeuksia. Hän muun muassa määräsi koskemattomuuden islamistien dominoimalle perustuslakia laativalle työryhmälle, josta hiljattain erosivat muun muassa kirkkojen edustajat. Muutoksen jälkeen mikään tuomioistuin ei voi määrätä työryhmää hajotettavaksi. Mursi ilmoitti myös, ettei mitään hänen tekemiään päätöksiä hänen virkaanastumisestaan perustuslain voimassaoloon saakka voida viedä tuomioistuimiin. Päätöksen jälkeen Mursilla on käytännössä rajaton valta.

Saman koskemattomuuden Mursi määräsi myös parlamentin ylähuoneelle eli suuraneuvostolle, jossa myös on lähinnä Mursin islamistiliittolaisia.

Oppositiojohtajat kutsuivat kansaa mielenosoituksiin Mursin päätösten jälkeen.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

”Mursi kaappasi tänään kaiken valtion vallan ja nimitti itsensä Egyptin uudeksi faaraoksi. Valtava takaisku vallankumoukselle, jolla voi olla hirveitä seurauksia”, oppositiojohtaja Mohamed ElBaradei kirjoitti Twitter-tilillään torstaina.

Mursi määräsi koskemattomuuden perustuslakityöryhmälle pian sen jälkeen kun sekä liberaalit että Egyptin kristillisten kirkkojen edustajat jättivät perustuslakia säätävän työryhmän.

Lue myös:

Kristityt jättivät Egyptin perustuslain valmistelukokouksen