Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Egyptiin valittiin islamistipresidentti Mohammed Mursi

 

Egyptin keskusvaalilautakunta ilmoitti sunnuntaina, että maan presidentiksi on valittu Mohammed Mursi. Mursi sai annetuista äänistä 51,7 prosenttia. Mursi oli islamistisen Muslimiveljeskunnan ehdokkaana. Kahtiajakautuneessa maassa ollaan huolissaan kristittyjen ja muiden vähemmistöjen tilanteesta.

 

Mohammed Mursi sai annetuista äänistä runsaat 13 miljoonaa ja vastaehdokas, ex-presidentti Hosni Mubarakin ajan pääministeri Ahmed Shafik runsaat 12 miljoonaa. Vaaleissa oli yli 50 miljoonaa äänioikeutettua.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Asiantuntijoiden mukaan pieni ääniero osoittaa, että Egypti on vahvasti kahtiajakautunut. Islamistien voittokulku pelottaa monia egyptiläisiä, erityisesti kristittyä vähemmistöä.

Vaalien äänestysaktiivisuus jäi vajaaseen 52 prosenttiin. World Evangelical Alliancen uskonnonvapauskomission julkaiseman analyysin mukaan kumpikaan ehdokkaista ei edustanut maan vallankumouksen voimana toimineen enemmistön tahtoa. Hiljattain Suomessa vieraillut Egyptistä maanpaossa elävä koptipappi Zakaria Botros kuvasi arabikevättä Egyptissä nuorison vallankumoukseksi vapauden ja demokratian puolesta, jonka Muslimiveljeskunta varasti nuorisolta.

Mursin voiton ansiosta välitön kriisi vältettiin. Monien mielestä Shafikin valinta olisi ollut paluu vanhaan diktatuuriin, sortoon ja lopulta uuteen vallankumoukseen. Etukäteen pelättiin, että mikäli hänet olisi valittu presidentiksi, Muslimiveljeskunnan ja armeijan välille olisi syntynyt kohtalokkaita yhteenottoja.

Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä islamistien voittoon. Osa on huolissaan koptikristittyjen ja vähemmistöjen asemasta. Mursi on rauhoitellut vastustajiaan ja luvannut, että hänen Egyptissään harjoitetaan maltillista ja modernia islamia.