Kirkko: UT2020-käännös käytössä vuoden – käännöksellä noin puoli miljoonaa käyttäjää Ihmisiä ja ilmiöitä: Minne päin maailmaa apostolit päätyivät?

Diakoniatyön asiakas on pääroolissa Diakin opiskelijoiden ja Pieksämäen seurakunnan lyhytelokuvassa

 

Näyttelijä Tarja Lindénin roolihahmolla on puhuttelevaa sanottavaa. Kuva: Joel Vataja

Maan hiljaisten ääni -elokuva kertoo yhden ihmisen koskettavaa tarinaa, johon on koottu ainekset Pieksämäen seurakunnan kautta löytyneiltä haastateltavilta.

Joel Vataja ja Jaana Tahkokallio tekivät kirkon alan opinnäytetyönä elokuvan, jonka ensi-ilta nähtiin joulukuun puolivälissä Youtube-kanavalla.

Halusimme antaa äänen ihmisille, joilla ei ole kaikupohjaa huutaa yhteiskuntamme kiireen ja metelin keskellä. Elokuvassa kuultavat ajatukset on koostettu kolmen diakoniatyön asiakkaan haastatteluiden pohjalta, kertoo Joel Vataja.

Uuden Tien verkkolehti (ilmainen kuukausi)

Vataja ja Tahkokallio tahtoivat tehdä opinnäytetyöstään toiminnallisen ja taiteellisen. Siihen lyhytelokuva tarjosi luovan mahdollisuuden. Kuvaajaksi ja elokuvan jälkituotantoon saatiin Ylellä työskentelevä Nuutti Pura.

Diakoniatyö auttaa heikoimmassa asemassa olevia, joten tarinan rakentaminen sen asiakkaiden kertomusten varaan tuntui luontevalta.

Diakoniatyössä työsarkaa riittää, sillä ihmisten avuntarve on näin korona-aikana lisääntynyt. Taloudellisen ja henkisen avun tarve on tälläkin hetkellä suurta. Haaste on tavoittaa juuri ne, jotka eniten apua tarvitsevat, ja tehdä yhteydenoton kynnys matalaksi, sanoo Jaana Tahkokallio.

Pieksämäen seurakunnan kautta löytyneet haastateltavat pysyvät tarinassa anonyymeina. Heidän tarinansa on koottu kirjeeseen, jota elokuvan päähenkilö lyhytelokuvassa kirjoittaa.

Elokuva on suunnattu oikeastaan ihan kenelle tahansa herättämään ajatuksia ja arvopohdintaa. Sitä katsomaan kannattaa pysähtyä rauhalliseen tilaan ajan kanssa, antaa tilaa heränneille ajatuksille ja tunteille. Toivomme, että sen löytävät niin seurakunnat oman työnsä esiin tuomiseksi kuin opettajat koululuokkiensa keskusteluja alustamaan, Tahkokallio summaa.

Käsikirjoittajakaksikosta Joel Vataja on myös tehnyt musiikin. Tanssijoina ovat Heidi Kyyrö ja Anni Toiviainen.

Lyhytelokuva on katsottavissa Youtubessa.