Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Christianus-kuoron Tuhlaajapoika -ooppera puhuttelee

 

Tuhlaajapoika-ooppera on salolaisen Christianus–kuoron suurhanke. Kuvat toukokuussa kutsuvieraille suunnatusta näytöksestä. (Kuva: Eero Ketola)

Työpäivä on päättynyt. Palvelijat ovat kerääntyneet isännän ympärille. Palvelijatar Saara laulaa lemmestä, ja samassa veljekset saapuvat pellolta. Tuhlaajapoika-oopperan ensimmäiset sävelet tempaavat mukaan ilmapiirin. Tuntuu siltä, kuin koko yleisö olisi mukana työpäivän seesteisenä iltana.

Salolainen Christianus-kuoro on johtajansa Arto Tinellin kanssa tehnyt suurtyön. Väliaikoineen noin kaksi tuntia kestävä, kolminäytöksinen Tuhlaajapoika-ooppera saa virallisen ensi-iltansa syyskuun lopussa.

Arto Tinell lauloi nuorempana kesäisin Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.
– Sieltä sain virikkeen. Vakuutuin siitä, että voimakkaan kristillisen sanoman sisältävä ooppera olisi mainio tapa viedä evankeliumia eteenpäin. Idean syntymisestä on kulunut jo kolmisenkymmentä vuotta, mutta runsaat viisi vuotta sitten aihe alkoi uudestaan kaihertaa, Tinell kertoo.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Libretto ratkaisee

Tinell mainitsee, että hän olisi halunnut tehdä oopperan jo paljon aikaisemmin, mutta hän ei löytänyt sopivaa libreton kirjoittajaa.
– Kesällä 2011 keskustelimme mökillämme Pekka Ruokomäen kanssa aiheesta. Tiesin hänen harrastaneen monologien kirjoittamista. Pekka innostui asiasta, ja niin aloimme kehitellä juonta Raamatun tuhlaajapoika-kertomuksen ympärille.

Ruokomäki teki vaiheittain käsikirjoitusta ja Tinell sävelsi sitä mukaa, kun uutta valmistui. Oopperaan sisältyy piilojuoni. Edes kaikki kuorolaiset eivät oopperan ensimmäisten harjoitusten jälkeen tienneet, onko palvelijatar Saara rakastunut vanhempaan vai nuorempaan poikaan.

Saaran esittämien laulujen sanoitus on Laulujen laulusta, tuhlaajapojan vaikerrus puolestaan Jobin kirjasta. Helmikuussa kaikki palaset olivat koossa.

Kuoron harjoitukset jatkuivat ja myös ohjaajana toimiva Tinell oli tyytyväinen.
– Oopperaa ei varsinaisesti tehty, se syntyi. Ajatus ei aina juossut, mutta Pekka Ruokomäen kanssa yhdessä ideoitiin ja taas
mentiin eteenpäin.

Kaikille sopiva ooppera

Suomessa on harvinaista, että kuorot tekevät kristillistä oopperaa.

Ooppera on noin 40 vuotta vanhan Christianus -kuoron toiminnan huipentuma. Kaiken ikäisille sopivan teoksen päärooleissa laulavat: Lasse Riutamaa, tuhlaajapoika, Arto Tinell, isä, Anne Siekkinen, äiti, Matti Siekkinen, isoveli/kievarin isäntä ja Henna Rajaniemi, palvelijatar Saara.

Myös muilla kuorolaisilla on eripituisia soolo osia. Oopperaa säestää Angela Saarinen, piano, Iina-Sofia Tinell sello ja Hans Tinell, kontrabasso. Sinikka Opas on maalannut runsaan seitsemän metrin pituiset taustat näytöksille. Puvustus on kuorolaisten omaa suunnittelua.

– –

Tuhlaajapoika-oopperan ensi ilta Salon helluntaikirkossa lauantaina 29. syyskuuta klo 18.