Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Buddhan temppelissä puhuttiin Jeesuksesta – naisten radio-ohjelma opettaa Kambodžassa

 
naisia ja lapsia Kambodžassa

Vaikka Kambodža on kehittynyt harppauksin, noin 40 prosenttia kansasta elää edelleen köyhyysrajan tuntumassa. Myös koulutustaso on monin paikoin alhainen, erityisesti vanhempi väestö voi olla vielä lukutaidotonta. Suomalaisten tukemassa Toivoa naisille -radio-ohjelmassa puhutaan sekä arjen asioista että kristinuskon ydinsanomasta. Kuva: Erja Tillgren.

Kristilliselle Toivoa naisille -radio-ohjelmalle etsitään Kaakkois-Aasian Kambodžassa uusia kuuntelijoita kiertelemällä kylissä kertomassa ohjelmasta. Sitä esiteltiin hiljattain ensimmäistä kertaa myös Buddhan temppelissä.

– Paikalla oli 31 vahvasti buddhalaisuutta tunnustavaa kuulijaa. He olivat isovanhempia, jotka hoitavat päivällä lastenlapsia vanhempien ollessa töissä. Lasten leikkiessä saimme kertoa evankeliumin Jeesuksesta, ohjelman työntekijät kertovat.

Puolen tunnin ohjelmassa puhutaan sekä arjen asioista että kristinuskon ydinsanomasta. Khmerinkieliset ohjelmat tuottaa Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) yhteistyökumppani TWR. Suomalaiset tukevat ohjelmien toimittamista ja radiointia.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Diabetes on Kambodžassa yleinen

Vaikka työntekijät kiertävät vakiintuneiden kuuntelijoiden luona, aina mennään myös uusiin kyliin.

– Uudessa kylässä kukaan ei ollut kuullut ohjelmasta aikaisemmin. Koska kyläläiset olivat buddhalaisia, emme aloittaneet Raamatun opetuksilla vaan otimme aiheeksi diabeteksen. Se on yleinen sairaus Kambodžassa. Vaikka monille sana diabetes oli tuttu, he eivät tienneet oireista. Selvisi, että kuulijoiden joukossa neljällä oli diabetes, ja he kertoivat omista kokemuksistaan.

Erään toisen kylän asukas Teng Sophon vetää kuuntelijaryhmää. Hän sanoo, että seurakuntalaiset eivät ehdi kokoontua yhteen, koska heidän pitää olla töissä riisipellolla ja hankkia lisäansioita muilla töillä. Teng Sophon on keksinyt ratkaisun tilanteeseen.

– Kun ohjelmaa lähetetään, säädän radion äänenvoimakkuuden sellaiseksi, että naapuritkin kuulevat.

”Kristinusko on hyvä”

Bos Krolagnin kylän asukas Sean kertoi pitävänsä Toivoa naisille -ohjelmasta, vaikka ei itse olekaan kristitty. Hän kuuntelee ohjelmaa tyttärensä luona.

– Tyttäreni on kristitty, mutta minulle asia ei ole vielä ajankohtainen. Kristinusko on hyvä. Tiedän sen, kun katson tytärtäni ja muita kristittyjä.

Monien kylien asukkaat eivät osaa lukea tai kirjoittaa. Silloin avuksi otetaan piirtäminen.

– Aiheena oli terveellinen elämä. Yleisö jaettiin ryhmiin, joissa keskusteltiin ja piirrettiin aiheesta. Ryhmätöistä selvisi, että monien mielestä terveelliseen elämään kuuluu puhdas ruoka ja ympäristö. Me lisäsimme tähän hyvät ihmissuhteet ja suhteen Jumalaan, työntekijä kertoo.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa