Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Blogisti Hanna Kivisalo: ”Sydämeni särkyy, kun ajattelen, mitä lasten nälkäiset katseet tekevät batwa-äidin sydämelle”

 

Kivisalossa heräsi halu auttaa Burundissa elävää, köyhyydestä ja syrjinnästä kärsivää batwa-heimoa, kun hän samastui batwa-äidin lapsistaan tuntemaan huoleen.

Hanna Kivisalo oli seurannut pitkään sivusta, kuinka monet blogistit ja sosiaalisen median vaikuttajat osallistuivat hyväntekeväisyyskampanjoihin, ja toivonut, että itsekin pääsisi osalliseksi johonkin sellaiseen. Hän alkoi aktiivisesti miettiä eri vaihtoehtoja, joiden joukossa oli myös Fida International. Sitten hänen sähköpostiinsa napsahti pyyntö osallistua Fidan Eväät elämään -kampanjaan. Päätös oli heti selvä – Kivisalo halusi olla mukana tukemassa batwoja.

Äidin tuntema rakkaus ja kipu on kaikkialla samanlaista

Blogisti luki jokin aika sitten jutun Afrikan sarven kuivuudesta. Siinä kerrottiin, että vanhemmat joutuivat seudulta paetessaan jättämään lapsiaan kuolemaan matkan varrelle, jotta selviytyisivät itse hengissä.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

– Hajosin mielikuvan äärelle. Se sai aikaan itkun, joka ei itkemällä loppunut. Kannan sitä kipua vieläkin mukanani. Kun luin batwojen tilanteesta, sama kipu heräsi minussa. Ajatus siitä, miltä äidistä tuntuu, kun joutuu nukuttamaan nälkäänsä itkevän lapsen, on minulle sietämätön, kolmen lapsen äiti kertoo.

Kivisalo pystyy tarjoamaan lapsilleen useita ravitsevia aterioita joka päivä, mutta hän kykenee silti samastumaan batwa-äidin suruun ja huoleen siitä, ettei tämä välillä pysty ruokkimaan lapsiaan moneen päivään.

– Tiedän, millaista on pelätä pahinta ja toivoa parasta lapsensa puolesta. Lapsen kipu sattuu joskus äitiin enemmän kuin hänen oma kipunsa. Toisaalta tiedän myös sen, että äidin ilo aikaansaa usein lapsessakin iloa. Me ihmiset olemme lopulta kaikki samanlaisia, vaikka olosuhteet vaihtelevatkin.

Kivisalo auttaa batwoja kirjoittamalla. Hän kirjoitti ”Tässä on käteni – tartu siihen” -nimisen tekstin batwa-äidille. Siinä hän pohdiskelee: – Me molemmat rakastamme lapsiamme enemmän kuin mitään muuta, ja me molemmat annamme itsestämme enemmän kuin toisinaan olisi antaa.

Kivisalon mukaan ihmiset suojautuvat monesti kahdenlaisiin ajatusbunkkereihin. Ensimmäisessä bunkkerissa ajatellaan, että mikä tahansa on mahdollista sille, joka uskoo ja on valmis tekemään unelmansa eteen töitä. Jälkimmäisessä bunkkerissa myönnetään, että maailma on epäoikeudenmukainen, mutta ajatellaan, että ihmisten kuuluu huolehtia vain omista asioistaan.

Blogisti korostaa, etteivät maiden väliset rajat ole Jumalan piirtämiä. Hän kirjoittaa: – Vain muutama ihmisen piirtämä raja, ja kaikki on toisin. Mutta rajat, jotka ihminen on piirtänyt, ihminen voi myös pyyhkiä pois. Ja sen minä haluan tehdä, sillä sinä olet samaa maata, sinä olet siskoni. Tässä on käteni, tartu siihen.

Sekunnit ja tunnit -blogi on kärsimyksen hedelmä

Hanna Kivisalo on pitänyt vuodesta 2016 alkaen Sekunnit ja tunnit -nimistä blogia. Siinä hän käsittelee oivaltavasti arjen pieniä iloja ja suruja sekä Jumalan armoa ja lohdutusta omien kokemustensa kautta. Blogisti kertoo, että hän pystyy kirjoittamaan vain asioista, jotka on joko itse kokenut tai joita on seurannut niin läheltä, että on pystynyt muodostamaan niihin henkilökohtaisen suhteen.

Joitakin vuosia sitten Kivisalo ja hänen miehensä kokivat loppuun palamisen lasten vakavan sairastelun ja miehen perheyrityksen konkurssin seurauksena. Kivisalo sairastui masennukseen, johon kuuluivat voimakkaat ahdistustilat.

– Ydinviestini on muotoutunut kärsimysten ja pimeyden keskellä. Siellä, missä kipu on ollut äärimmäistä, on ollut lohdutuskin. Olen tehnyt pimeyden keskellä upeita löytöjä ja havaintoja elämästä. Olen koittanut sanoittaa lohdutusta muillekin nyt, kun itselläni on helpompaa.

Kivisalolta ilmestyi viime vuoden syyskuussa esikoiskirja ”Hyvän jälki.” Sanomalehti Ilkan lukijat valitsivat alkuvuodesta Seinäjoella asuvan Kivisalon Etelä-Pohjanmaan merkittävimmäksi sosiaalisen median vaikuttajaksi.

Blogisti kertoo voivansa tällä hetkellä hyvin, vaikka korona onkin sekoittanut perheen arjen.

– Korona-tilanne on aiheuttanut minulle väliaikaisen ylikuormitustilan, kun samaan aikaan hoidan uhmaikäistä lasta kotona, kokkaan ja siivoan sekä opetan 2. ja 5. luokalla olevia lapsiamme ja lisäksi kaksisataa yläkoululaista, uskonnonopettajana työskentelevä Kivisalo kuvailee.

Hanna Kivisalon lisäksi viisi muutakin tekstintuottajaa jakaa tekstejään Eväät elämään -kampanjan hyväksi. Mukana ovat: rap-artistit Paleface, Mikaveli, Joonatan Palmi ja runoilijat Anna-Mari Kaskinen ja Elina Salminen. Yritykset lahjoittavat kampanjalle rahaa sen mukaan, miten paljon tekstejä jaetaan Facebookissa. Julkaisuja voi jakaa esimerkiksi tekstintuottajien omilta Facebook-sivuilta.

Kuva: Ina Lähteenmaa