Ateistina tunnetun Pasolinin Jeesus-elokuva on uskollinen Raamatun tekstille

 

Jeesuksen roolissa nähdään espanjalainen Enrique Irazoqui.

Pier Paolo Pasolinin Matteuksen evankeliumi on monien kriitikoiden mielestä paras Jeesuksen elämästä ja opetuksista kertova ohjaustyö. Elokuva nähdään tänään televisiossa.

Vuonna 1964 valmistunut Matteuksen evankeliumi on yksi merkittävimmistä italialaisen elokuvaohjaaja ja kirjailija Pier Paolo Pasolinin (1922-1975) ohjaustöistä. Monille oli yllättävää, että Pasolini ohjasi elokuvan, joka perustui Raamattuun, sillä Pasolini tunnettiin kommunistina ja ateistina. Elokuva saikin ristiriitaisen vastaanoton. Toisten mielestä oli lähtökohtaisesti mahdotonta, että ateisti voisi tehdä hyvän elokuvan Jeesuksen elämästä. Kriitikot taas kehuivat elokuvaa. Elokuva palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla. Myös katolinen kirkko palkitsi elokuvan omalla palkinnollaan.

Matteuksen evankeliumi on kuvattu eteläitalialaisessa Calabrian kylässä. Elokuvan rooleissa nähdään tavallisia tavallisia. Esimerkiksi vanhaa Mariaa esittää ohjaajan äiti ja Juudasta esittää roomalainen rekkakuski. Pääosassa, Jeesuksen roolissa nähdään nuori espanjalainen Enrique Irazoqui. Ohjaaja käyttää elokuvassa paljon kasvojen lähikuvausta, joka tuo tiettyä vaikuttavuutta elokuvaan. Vaikka ohjaus onkin vakaumuksellisen ateistin käsialaa, se on silti hyvin uskollinen alkuperäistekstille. Dialogi on Raamatun tekstin mukaista.

Sansa neliöb. toukokuu, MJa

 

Aiheet