Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Antero Laukkanen rukoili kuin Jeesus Getsemanessa: Isä ota pois tämä typerä malja

 
Antero "Mooses" Laukkanen eduskunnan kahvilassa. KUVA: Mikael Juntunen

Antero ”Mooses” Laukkanen eduskunnan kahvilassa. KUVA: Mikael Juntunen

– Olen aina antanut elämäni Jumalalle, ja nyt yhtäkkiä minulta pyydetään, että voisitko antaa minulle myös kuolemasi, pohtii kansanedustaja ja pastori Antero Laukkanen, joka sai viime kesänä kuulla sairastavansa parantumatonta ALS-tautia.

Kansanedustaja Antero ”Mooses” Laukkanen jättää tänä keväänä hyvästit eduskunnalle. Se tuntuu hänestä ”haikealta, pikkuisen voitokkaalta”. Hän on ollut edustajana kahdeksan vuotta ja sitä ennen seitsemän vuotta avustajana.

– Kyllä sinä aikana työkavereista tulee ystäviä. Heitä tulee ikävä, Laukkanen tunnusti Radio Dein Herätys!-ohjelman aamuvieraana torstaina 2.3.2023.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

 

Antero Laukkanen on eduskunnassa pidetty ja arvostettu mies, joka on myös saanut paljon aikaan sekä lainsäädännössä että käytännön asioissa. Viimeksi on kuultu hänen toiveensa rukous- ja hiljentymishuoneen palauttamisesta eduskuntaan.

– Pitää olla verkostoitunut. Ja kaiken A ja O tässä talossa on: kunnioita ihmisiä, puhu aina hyvää, ole aina rakentava. Se on ainoa tapa, jolla tässä talossa voi hoitaa asiat.

 

Minun piti elää satavuotiaaksi

 

”Ei ole ollut helppoa luovuttaa Jumalan käteen myös omaa kuolemaansa.”

 

Laukkanen oli päättänyt lopettaa eduskuntatyön jo ennen, kuin tiesi sairaudestaan.

– Elämäni suunnitelmat eläköitymisen jälkeen olivat hyvin selkeät. Siihen liittyi lähetystyötä, Suomen seurakunnissa kiertämistä ja johtajuusseminaareja. Ne olivat unelmani – jakaa sitä perintöä, jonka voisin jättää tuleville polville Jumalan seuraamisesta, johdatuksesta ja Raamattu-uskollisuudesta.

Antero Laukkasen unelma on edelleen elää satavuotiaaksi, ja hän kertoo valittavansa Jumalalle tilanteen epäreiluudesta.

– Ei ole ollut helppoa luovuttaa Jumalan käteen myös omaa kuolemaansa. Se on kova rasti. Olen aina antanut elämäni Hänelle, ja nyt yhtäkkiä minulta pyydetään, että voisitko antaa minulle myös kuolemasi.

Kansanedustaja-pastorin suunnitelmissa oli lähteä lähetystyöhön noin kymmeneksi vuodeksi. Kohdemaa Aasiassa oli jo selvillä ja suunnitelmat pitkällä. Asiasta oli sovittu sekä kotona että yhdessä Jumalan kanssa rukouksessa.

– Tulee kysymyksiä, että olenko kuullut oikein ja ymmärtänyt oikein? Kun saa tiedon parantumattomasta sairaudesta, silloin punnitaan se, missä uskoni lopulta on kiinnitettynä, Laukkanen kertoo.

– Silloin tapahtui, että Jumalan sana, Raamattu, josta sanotaan, että se on elävä ja voimallinen ja jota olen kylvänyt sisimpääni, otti otteen sisimmästäni ja alkoi kantaa minua. Kirjaimellisesti. Päähän tulvii ajatuksia, jotka ovat täynnä uskoa, toivoa, iloa ja rauhaa. Tällainen ihme tässä tapahtui, Laukkanen kertoo.

 

Uskoa on, mutta sinapinsiemen ei siirry

 

”Tämä on vaikea rasti eikä tule helpommaksi”

 

Voiko ”parantumattomasta” taudista parantua? Raamatussa luvataan, että kun ihmisellä on uskoa sinapinsiemenen verran, vuoretkin siirtyvät.

– Minulla on uskoa vuoren verran, mutta sinapinsiemen ei siirry minnekään. Mitäs sitten tehdään? Nostetaan kädet pystyyn. Tämä on jotain, mitä en osaa selittää ja ymmärtää. Jumala tahtoo parantaa ja Raamattu sanoo, että Hän on jo parantanut. Miksi se ei mulla toteudu?

– Joudun vain sanomaan kuin Jeesus Getsemanessa, että tämä on huono reissu, Isä ota pois tämä. Typerä malja! Aika hurja malja! Ja johtaa kuolemaan ihan karmealla tavalla. Tämä on ihan kauhea tauti. Se etenee kropassa eteenpäin ja on kuin tunkeilija ruumiissa, joka saa lihakset värisemään yötä päivää. Enää ei ole jäljellä kuin nahkapussi, kun kaikki lihakset katoavat.

– Yritän miettiä, että koska olen valmis sanomaan, että tapahtukoon sinun tahtosi? Tämä on vaikea rasti eikä tule helpommaksi, Laukkanen sanoo itkien.

 

Haluan herättää paimenet

 

”Haluaisin ottaa kaikkia Suomen pastoreita ja pappeja korvista kiinni ja huutaa niin lujaa, kuin ääntä lähtee: Herätys!”

 

Kansanedustajan toivelaulu Herätys!-ohjelmassa oli Pekka Simojoen kappale Valtakunnassa kaikki hyvin, jossa kysytään: Minne joutuu se valtakunta, jonka paimenetkin nukkuu syvää unta? Sen laulun sanoilla hän haluaa herättää ihmisiä.

Jos hänellä olisi yksi päivää aikaa, hän viettäisi sen läheistensä kanssa. Mutta testamentin hän jättäisi myös muille selvin sanoin.

– Haluaisin ottaa kaikkia Suomen pastoreita ja pappeja korvista kiinni ja huutaa niin lujaa, kuin ääntä lähtee: Herätys! On aika herätä omaan kutsumukseen ja oman hengellisen elämän hoitamiseen sellaisella tavalla, että se hengellisyys, jonka on jumalan sinuun laittanut, tulisi kaikille näkyväksi ja johtaisi ihmisiä Hyvän Paimenen luo, Antero ”Mooses” Laukkanen päättää.

 

  • Kuuntele Antero Laukkasen haastattelu kokonaisuudessaan Dei Plus -palvelusta (Herätys! 2.3.2023, kohdasta 1:50:10)
  • Antero Laukkanen kertoo sairautensa vaiheista Mooseksen päiväkirjassa Radio Deissä perjantaisin klo 07.30 ja 14.25. Voit kuunnella sarjaa myös Dei Plussasta, juuri silloin kun sinulle sopii.

Teksti: Heikki Paatelma, Mikael Juntusen ja Matias Villbergin haastattelun pohjalta

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)