Anglikaanipiispat linjasivat: Seksi kuuluu vain miehen ja naisen väliseen avioliittoon

 

Kuva: MiguelRPerez/ Pixabay

Englannin kirkon piispat linjasivat kirkon seksuaalieettistä kantaa ”pastoraalisessa kannanotossaan” joulukuussa 2019.

Piispojen mukaan ”Avioliitto, joka on elämänmittainen liitto miehen ja naisen välillä ja joka solmitaan avioliittolupauksilla, säilyy kristityille oikeana seksuaalisen toiminnan paikkana.” Seksisuhteet heteroseksuaalisen avioliiton ulkopuolella eivät piispojen mukaan tavoita tarkoitusta, jonka Jumala on antanut ihmisille. Kannanotto on luettavissa kokonaisuudessaan täältä (englanniksi).

Linjaus ei muuta kirkon opetusta, vaan toistaa voimassaolevan opetuksen. Kannanotto tehtiin tilanteessa, jossa kirkolta odotetaan kantaa, tulisiko kirkon siunata rekisteröidyn parisuhteen solmineita heteropareja.

Sansa vuosisop neliö

Rekisteröity parisuhde tuli Britanniassa voimaan 2004, mutta se oli alun perin mahdollinen vain samaa sukupuolta oleville pareille. Korkein oikeus linjasi 2018, että Britannian on taattava oikeus rekisteröityyn parisuhteeseen myös heteropareille. Lakimuutos astui voimaan Englannissa ja Walesissa 31.12.2019.

Piispojen mukaan parisuhteensa rekisteröineille ei tehdä liturgista siunauskaavaa, mutta pappien tulee toimia sensitiivisesti ja tapauskohtaisesti, kun heitä pyydetään rukoilemaan parisuhteensa rekisteröineiden puolesta.

Kannanotto on herättänyt myös kritiikkiä. The Guardian -lehden mukaan lähes 3 000 ihmistä, joista lähes 800 kuuluu papistoon, on allekirjoittanut avoimen kirjeen Canterburyn ja Yorkin arkkipiispoille. Kritisoijien mukaan kannanotto saattaa Englannin kirkon naurunalaiseksi kehottaessaan rekisteröidyssä parisuhteissa eläviä selibaattiin.

 
Uusi Tie ilmainen