Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Amerikkaan on syntymässä uusi luterilainen kirkko

 

Amerikan suurin luterilainen kirkko Elca menettää jäsenseurakuntiaan avattuaan kirkon virat homo- ja lesbosuhteessa eläville. KUVA: ELCA.ORG

Amerikan suurin luterilainen kirkko (Evangelical Lutheran Church of America, Elca) päätti viime elokuussa avata kirkon virat myös homo- tai lesbosuhteessa eläville. Äänestys on aiheuttanut jännitteitä kirkon sisällä.

Elokuun jälkeen kaikkiaan 220 seurakuntaa Elcan noin 10 000 jäsenseurakunnasta on ottanut askelia erotakseen siitä. Tähän mennessä 28 seurakuntaa on virallisesti irtautunut, ja lopuissa tarvittavat kaksi äänestystä ovat kesken. Eroamiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö äänistä.

Uusi kirkko
perustetaan ensi kesänä

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Konservatiivien yhteenliittymä Lutheran Core julkaisi helmikuun lopussa ehdotuksen järjestelyistä uuden luterilaisen kirkon perustamiseksi. North American Lutheran Church (Nalc) pyritään saamaan kokoon elokuuhun mennessä.

– Tämä ehdotus auttaa luterilaisia siirtymään eteenpäin ja keskittymään kristillisen kirkon tärkeimpään tehtävään, julistamaan evankeliumia. Saamme jättää taaksemme taistelut Elcan uudistamiseksi, ehdotusta valmistellut Ryan Schwartz sanoo Lutheran Coren tiedotteessa.

Ehdotuksen mukaan tunnustavat luterilaiset ovat korottaneet ääntään ja pyytäneet muodostamaan kirkon, joka olisi julistuksessaan ja käytännöissään uskollinen Raamatulle ja luterilaisille tunnustuskirjoille.

”Nalc perustetaan vastauksena näille kyselyille sekä niille seurakunnille, jotka näkevät parhaaksi lähteä Elcasta”, ehdotuksessa sanotaan.

Pohjois-Amerikassa vaikuttaa useita luterilaisia tunnustuskuntia, ja uuden perustaminen on siksi myös hämmentänyt luterilaisia. Kaikki Elcasta eronneet eivät ole päätymässä uuteen kirkkoon, vaan ovat jo löytäneet kodin muualta, kuten Missouri-synodista. Jakava tekijä on muun muassa naispappeus: Missouri-synodissa ei työskentele naispappeja, kun taas uudessa kirkossa naispappeus hyväksytään.

 
artikkelibanneri Uusi Tie