Alvar Aallon suunnitteleman Kolmen Ristin kirkon remontointi alkaa vihdoin – Imatran seurakunta kunnostaa kirkkoa lainarahalla

 

Kolmen Ristin kirkko kuvattuna maaliskuussa 2018. Kuva: Sari Savela

Imatralla sijaitseva Kolmen Ristin kirkko yksi merkittävimmistä Alvar Aallon suunnitelmista kirkosta Suomessa. Kirkko on pahasti rapistunut ja ollut poissa käytöstä jo useamman vuoden.

Imatran seurakunta aloittaa tammikuussa Aallon teoksen remontoinnin. Ensimmäisen vaiheen kustannustarvio on kaksi miljoonaa euroa ja seurakunta on ottanut sitä varten lainaa. Kirkon kunnostaminen alkaa ulkovaipan korjauksella käsittäen katon, seinät ja ikkunat. Remontin ensimmäinen vaihe kestää arviolta 7-8 kuukautta. Kosteusvaurioista kärsinyt Kolmen Ristin kirkko on ollut suljettuna marraskuusta 2020 lähtien.

Kun rakennuksen ulkopuoli on saatu kuntoon, on tarkoitus siirtyä remontoimaan sisätilat. Tämä vaihe kestää noin puoli vuotta ja maksaa reilu miljoona euroa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Vaikka Imatran seurakunta joutuukin vastaamaan suurimman osan remonttikustannuksista, kirkon kunnostamiseksi on toteutettu useita keräyksiä ja lahjoitusvaroja on saatu hyvin. Myös valtiolta on tarkoitus hakea rahoitusta remonttiin. Onhan kyse kulttuurihistoriallisesti merkittävästä rakennuksesta.

Alvar Aallon suunnittelema Kolmen Ristin kirkko, joka on toiselta nimeltään Vuoksenniskan kirkko, valmistui vuonna 1957 ja se vihittiin käyttöön 28.9.1958. Vuoksenniskan kirkko on Aallon suunnittelemista kirkkorakennuksista omaperäisin, sen arkkitehtuurissa on yhdistetty niin käytännölliset kuin esteettisetkin tarpeet. Muita tunnettuja Aallon suunnittelemia kirkkoja ovat Lakeuden Ristin kirkko Seinäjoella ja Ristin kirkko Lahdessa.

Kun Kolmen Ristin kirkon ulkovaippa on remontoitu, siirrytään kunnostamaan kirkon sisätiloja. Kuva: Sari Savela