”Allah, miksi synnyin tytöksi?”

 
Arabinainen Jordanian Petrassa.

Arabiankieliset Toivoa naisille -ohjelmat ovat keskittyneet korona-aikana toivon teemaan. Toivoa on, vaikka elämäntilanne olisi mikä tahansa. Medialähetys Sanansaattajien kolehtipyhänä 13.3.2022 kerätään varoja Toivoa naisille -työlle. Kuva Jorge Fernández Salas / Unsplash.

Koronapandemia on vaivannut koko maailmaa, mutta pandemian jälkivaikutuksista kärsivät eniten ne, jotka ovat jo muutenkin haavoittuvassa asemassa.

Arabialueen naisten ja tyttöjen tilanne oli vaikea jo ennen pandemiaa eikä se helpotu sen jälkeen. Sotilaalliset selkkaukset jatkuvat alueella. Tämän takia etenkin Libanonin ja Jemenin talous on romahtanut.

Takuu turvallisuudesta ja koskemattomuudesta on ylellisyyttä arabialueen naisille. Naiset ovat itse kertoneet ja lukuisat avustusjärjestöt ovat raportoineet, että pelkästään Libanonissa naisiin kohdistuva fyysinen ja psyykkinen väkivalta on moninkertaistunut pandemian aikana. Kärsimystä lisää huoli terveydestä ja taloudesta.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Näin arabialueen naisten tilannetta kuvaa arabiankielisen Toivoa naisille -työn koordinaattori. Hän pysyy nimettömänä turvallisuussyistä.

– Tämän kaiken keskellä jatkamme arabinaisille sen vakuuttamista, että he ovat Psalmin 139 kirjoittajan sanoin ”ihme, suuri ihme”. Haluamme Toivoa naisille -ohjelmien välityksellä saada jokaisen naisen tietoiseksi tästä. Rukoilemme, että Jumalan Pyhä Henki vakuuttaa heille tätä ja että he kertovat tätä totuutta edelleen muille, koordinaattori sanoo.

Toivoa naisille -ohjelmat ovat kansainvälinen ohjelmamalli. Samannimisiä ohjelmia lähetetään yli 73 maassa radion ja muiden medioiden välityksellä. Ohjelmassa on kaksi osaa. Alkupuoli räätälöidään kunkin maan kulttuuriin ja ajankohtaiseen tilanteeseen sopivaksi, jotta se kiinnostaa juuri kyseisen maan naisia. Toinen osa vastaa naiselle kysymykseen, millainen Jumala on ja miten hänet voi oppia tuntemaan.

Ohjelmamallin on kehittänyt kansainvälinen medialähetysjärjestö TWR, jonka kumppani Suomessa on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa. Kokonaisuuteen kuuluu myös rukouskalenteri, jossa on lyhyt rukous kuukauden jokaiselle päivälle. Sillä on yli 110 000 käyttäjää eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

”On tapahtunut ihme”

Pandemian aikaan lähetettyjen arabiankielisten Toivoa naisille -ohjelmien yhteisenä teemana on ollut toivo: sinulla on toivoa, vaikka olet koditon, kuolema tulee lähelle, ihmissuhteesi hajoaa, elämässäsi on vaikeaa tai sinulla on taloushuolia.

Egyptiläinen Vicki kuunteli jakson Toivo kantaa huomiseen. Hän otti toimitukseen yhteyttä ja kertoi ohjelman rohkaisseen häntä paineisessa elämäntilanteessa.

– Suhteeni vanhempiini ja sisareeni eivät ole hyvät. Vanhempani painostavat minua menemään naimisiin miehen kanssa, jota en tunne. Rakastan Herraa Jeesusta ja tiedän, että hän rakastaa minua. Vaikka perheeni mielestä se ei ole tärkeää, haluaisin mennä naimisiin ihmisen kanssa, joka rakastaa Jeesusta, hän kertoi viestissään.

Toivoa naisille -ohjelman sosiaalisen median työntekijät rohkaisivat Vickiä vaikeassa tilanteessa. Hän kiitti saamastaan tuesta.

– Roikun kiinni Herrassa. Teidän kaltaisenne ihmiset vahvistavat minua. Perheeni painostaa edelleen ja saan kuulla ikävää puhetta.

Kului kuukausia. Sitten Vicki otti taas yhteyttä. Hän kertoi kuunnelleensa Toivoa naisille -ohjelmia. Ne olivat pitäneet yllä hänen toivoaan. Hänellä oli kerrottavanaan yllätys.

– On tapahtunut ihme. Tapasin seurakunnassa ihmisen, joka rakastaa Herraa, ja nyt me tutustumme toisiimme. Kiitos, että olette seisseet rinnallani. Rukoilkaa, että Jumalan tahto tapahtuisi, hän pyysi.

Vähän myöhemmin hän kirjoitti taas, kiitti rukouksista ja kertoi miehen kosineen. Hän vastasi pyyntöön ”kyllä”.

”Jotain liikahti sydämessäni”

Puolen vuoden aikana yli 10 000 kuulijaa otti yhteyttä arabiankielisten Toivoa naisille -ohjelmien toimitukseen pääasiassa sosiaalisen median kautta. Eniten yhteydenottoja tuli Algeriasta, toiseksi eniten Libyasta ja kolmanneksi eniten Irakista.

Valtaosa eli 90 prosenttia viestien lähettäjistä oli muita kuin kristittyjä. Yhteydenottoihin on vastaamassa kaksi työntekijää, joista toisen palkkakulut maksetaan suomalaisten tuella.

Arabiankielisiä Toivoa naisille -ohjelmia voi kuunnella myös Facebookissa ja Instragramissa jaettavien linkkien kautta sekä podcasteina.

– Monet haluavat kuunnella ohjelmia omassa rauhassaan silloin kun itselle sopii, koordinaattori sanoo.

Hän kertoo, että kristillisestä uskosta kysytään koko ajan. Jotkut haluavat lisää tietoa, toiset haluavat tuoda esiin omaa ajattelutapaansa, joka on erilainen ja heidän mielestään oikea.

Yksi yhteydenottajista on irakilainen Un Moh’d. Hän oli kuunnellut yhden ohjelman. Hän lähetti ohjelman toimittajille Koraanin jakeita ja totesi, että heidän uskontonsa kuulosti erilaiselta kuin hänen uskontonsa.

– Mutta jotain liikahti sydämessäni kun kuuntelin ohjelmaa. Haluaisin tietää enemmän, En sano, että epäilen uskontoani, olen vain utelias, hän viestitti.

Toivoa naisille -työn some-työntekijä ja Un Moh’d viestittelivät. Hänen kanssaan käytiin keskustelua Jumalan pyhyydestä ja oikeudenmukaisuudesta ja että Jeesus on ainoa tie. Hän kysyi monia kysymyksiä. Oli joka kerran selvää, että hän pelkäsi ottaa yhteyttä. Häntä kosketti erityisesti jakso Sinulla on toivoa, kun ihmissuhde hajoaa. Un Moh’d kertoi, että jakso osui hänen sydämeensä uskon ja toivon nuolilla.

Sittemmin Un Moh’d on lopettanut viestittelyn, mutta käy edelleen TN-työn sosiaalisen median alustoilla.

– Rukoilkaa, että Pyhä Henki tekee työtään hänen sydämessään, kunnes hän jättää pelkonsa ja kysymyksensä Herralle, Toivoa naisille -työntekijät pyytävät.

”Miten voisin olla toiveikas”

Arabiankielisten Toivoa naisille -ohjelmien tekijät pyytävät esirukousta muslimitaustaisten naisten puolesta, jotta heille paljastuisi todellinen Jumala ja hänen rakastava luonteensa.

– Monien muslimitaustaisten naisten suhdetta Jumalaan värittää pelko. Suhde on epätäydellinen ilman Jeesusta. Hänen kanssaan muutumme palvelijoista pojiksi ja tyttäriksi. Vain hän voi tarjota varmuuden pelastuksesta, jota heidän perimänsä uskonto ei voi antaa, koordinaattori sanoo.

Hän pyytää rukoilemaan myös some-työntekijöiden puolesta. He tarvisevat viisutta ja lujuutta käsitellessään kuuntelijoiden kysymyksiä, ongelmia ja vaikeuksia.

Yksi kuuntelijoista on marokkolainen Hasna. Hän otti yhteyttä ja kertoi olleensa yksinäinen ja masentunut, koska ei päässyt kouluun. Hänen isänsä mielestä tytön pitää pysyä kotona ja odottaa kosintaa. Hasna kertoi löytäneensä sattumalta Toivoa naisille -työn sivun selatessaan nettiä. Hän kuunteli sivun linkistä ohjelmia toivosta.

– Kuuntelin kaikki jaksot. Sisältö oli uutta ja outoa. Haluan tietää, miten voisin olla toiveikas omassa tilanteessani. Oloni on kamala ja kysyn: Allah, miksi synnyin tytöksi?

Some-työntekijä kertoi Hasnalle, että hän on taidokkaasti luotu Jumalan kuva ja on harhaa väittää muuta. Hänelle viitoitettiin tietä pelastukseen ja kerrottiin, että rukous Jeesuksen nimessä voi muuttaa tilanteen. Hänen kanssaan pohdittiin, miten hän voisi puhua viisaasti isänsä kanssa ja miten hän voisi tehdä työtä, vaikka joutuukin olemaan kotona.

Hasna vastasi haluavansa luottaa siihen, että Jeesus voi antaa paremman elämän, ei vain maan päällä vaan maanpäällisen elämän jälkeen. Hän on yhteydessä toimitukseen silloin tällöin ja kysyy kysymyksiä tai pyytää esirukousta.

Liisa Heinänen

Sunnuntaina 13.3.2022 vietetään Suomen ev.lut. kirkon seurakunnissa Medialähetys Sanansaattajien kolehtipyhää. Kolehti kerätään Toivoa naisille -työlle Aasiassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Lisätietoa.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa