AlfaStudio: Kysymys Jumalasta on akuutti myös modernille kaupunkilaiselle

 

Kati Reijonen (vas.) erotti vuoden elämästään Jumala-kysymyksen pohdintaan. Soili Haverisen mukaan Jumala-kysymys on akuutti yhä helsinkiläisille. Kuvakaappaus Uuden Tien verkkosivuilta.

Uuden Tien toimittamassa AlfaStudio-ohjelmassa keskusteltiin viime torstaina siitä, miksi Jumala-kysymys ei häviä modernin länsimaisen ihmisenkään mielestä.

Helsingin keskustassa sijaitsevan Luther-kirkon teologin, Soili Haverisen mukaan Jumala-kysymys on yllättävän akuutti myös helsinkiläisille.

– Samalla on tiettyä varauksellisuutta kirkkoa kohtaan, onko sinne tervetulleita, saako tulla. Ihmisillä on paljon kysymyksiä. He kaipaavat elämän merkitystä ja tarkoitusta, Haverinen sanoi.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Muotoilutohtori, kirjailija ja blogisti Kati Reijonen keskittyi vuoden ajan Jumala-kysymykseen ja halusi selvittää, mikä hänen suhteensa Jumalaan on. Vuoden jälkeen syntyi kirja Iso ajatus – Pitäisikö Jumalalle antaa vielä mahdollisuus? (Atena 2018) AlfaStudiossa hän kertoi, ettei edelleenkään tiedä, uskooko Jumalaan vai ei, mutta Jumala-kokemus hänellä on.

Reijonen kuvaa Jumala-kysymystä kuin korkiksi, joka ponnahtaa aina uudelleen esiin, vaikka se on pyritty painamaan pinnana alle.

– Perimmäiset kysymykset eivät ole hävinneet minnekään, koska me olemme kärsiviä ja kuolevaisia olentoja. Tiede on tuonut meille antibiootteja ja ydinaseita ja kaikenlaisia mullistavia keksintöjä, mutta ihminen on yhä siinä kipeydessään ja rikkinäisyydessään ihan samanlainen kuin hän on ollut aina.

”Hengellisyys ei ole kadonnut minnekään”

Keskusteluun osallistui myös filosofian tohtorikoulutettava Ilmari Hirvonen, joka kuvasi itseään ”negatiiviseksi ateistiksi”. Hän ei siis usko Jumalaan, mutta ei myöskään kiellä Jumalan olemassaoloa. Hän näkee, että kulttuurimme on maallistuneempi kuin aiemmin.

– Olisin taipuvainen ajattelemaan, että täällä Pohjoismaissa, joissa hyvinvointivaltio on voimissaan, elämme nyt ateismin kulta-aikaa. Valtio hoitaa enemmän sen tyyppisiä tehtäviä, joita kirkot ovat aikaisemmin tehneet.

– Hengellisyys ei ole kadonnut minnekään, mutta järjestäytyneet uskonnot ovat menettäneet jossain määrin voimaansa, Hirvonen arvioi.

AlfaStudion jakson ”Pitäisikö Jumalalle antaa vielä mahdollisuus?” (17.5.) voit katsoa Uuden Tien verkkosivujen kautta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie