Alfa-kurssit Suomessa uuden edessä

 

Alfa-kurssien tapaamiset alkavat aina yhteisellä aterialla. Kursseilla syntyy ja kehittyy uusia ihmissuhteita, mikä on usein yksi Alfan kiitellyimpiä tuloksia. Kuvituskuva puolalaiselta kurssilta. (Alfan arkisto)

Ei-uskonnollinen yleisilme houkuttelee kurssilaisia seurakuntien ulkopuolelta. Suomen Vapaakirkko on kaventamassa omaa koordinoijan rooliaan.

Lähes kaikki vapaakristillisissä piireissä ja luterilaisen kirkon herätysliikkeissä vaikuttavat ovat ainakin kuulleet Alfa-kursseista.

Alfa kuulostaa yhä raikkaalta ja hieman vaihtoehtoiselta, vaikka konsepti on jo nelisenkymmentä vuotta vanha.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Alfan perussisältö keskittyy olennaisiin asioihin, kaikki turhat opilliset näkemykset on karsittu pois, Suomen-koordinaattori Helena Lintinen kuvailee.

– Ilmiasu ja mainonta myös uudistuu vuosittain. Se luodaan ajatellen noin parikymppistä urbaania miestä. mainonnassa pyritään elämänmakuiseen, ajankohtaiseen ja ei-uskonnolliseen ilmeeseen.

Alfan ensiaskeleet otettiin vuonna 1977 lontoolaispastori Charles Marnhamin toimesta. Englannin anglikaanikirkossa toiminut pastori oli havahtunut alueensa ihmisten perustietämättömyyteen, mitä tuli kirkkoon ja kristilliseen uskoon.

Sama uskon perusasioihin keskittyvä ote on Alfan keskeinen ominaisuus tänäkin päivänä, eikä seurakuntien haaste maallistuneen Euroopan keskellä ole hellittämässä.

Sittemmin Alfa levittäytyi eri puolille Iso-Britanniaa ja 1990-luvulla ympäri maailmaa. Erityisesti johtaja Nicky Gumbelin aikana Alfa otettiin osaksi monien liikeiden ja kirkkojen identiteettiä.

 

Kurssilaisista vetäjiä

Nykyisin erilaisia Alfoja järjestetään maailmanlaajuisesti jo 66 000 kirkossa tai muussa tilassa. Yli 24 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa on ainakin kokeillut Alfaa. Kurssin materiaalit on tähän mennessä käännetty 112 kielelle.

Mitä Alfassa sitten tapahtuu?

Alfa koostuu yhdestätoista tapaamisesta ja viikonlopusta, joissa käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa kuka Jeesus on, mitä on usko ja mitä Raamattu voi merkitä kristitylle.

Alfa-kurssia vetää työhön koulutettu ohjaaja. Onko Alfa enemmän evankelistan vai opettajan hommaa?

– Parhaimmillaan Alfan vetäjä on nuorehko, ennakkoluuloton ja helposti lähestyttävä tavallinen ihminen. Ei välttämättä evnkelista tai opettaja tai mitään muutakaan erityistä, Helena Lintinen kertoo.

– Usein parhaat vetäjät löytyvät edellisessä Alfassa uskoontulleista.

 

Alfa armeijaan?

Alfa-kursseista löytyy erilaisia sovelluksia. Omat kurssinsa on muun muassa pariskunnille, lapsille ja nuorille.

Upinniemen varuskunnassa järjestettiin vuosikymmenen alkupuolella Alfa-kursseja. Sotilasdiakonina tuolloin toiminut pappi Remo Ronkainen järjesti kurssin yhdessä Helsingin lähetysseurakunnan tiimin kanssa.

– Tärkeää on myös, että varuskunnan sotilaspappi innostuu ajatuksesta ja joukko-osaston komentaja suhtautuu kurssiin myönteisesti, Remo Ronkainen sanoo.

Kurssit olivat osa varusmiesten vapaaehtoista iltaohjelmaa. Ronkaisen mukaan varusmiehissä oli kurssilla selvästi havaittavissa muutosta suhteessa uskoon ja Jumalaan.

– Alfassa huomaa sen, että rippikoulu olisi hyvä käydä mieluummin parikymppisenä kuin teini-ikäisenä. Nuori aikuinen miettii asioita jo laajemmin kuin yläasteikäinen.

 

Alkaen olohuoneista

Tuusulassa järjestettiin oma Alfa nuorille. Hanna Lohikoski Arkki-seurakunnasta oli saanut ensimmäiset kokemuksensa kurssista jo 1990-luvulla Vantaalla, mutta viime vuosina asia ajankohtaistui teini-ikäisen tyttären ystäväpiirissä. Lohikoski piti Alfan ensin neljälle tytölle perheen olohuoneessa, sitten laajentuneelle porukalle Arkki-seurakunnassa, ja kuluvana keväänä Station-seurakunnassa parille kymmenelle nuorelle.

Lohikoskea ilahduttaa juuri Alfalle tyypillinen kasvun meininki ja ryhmäläisten into pitää uusia kursseja.

– Nuoret ovat pääosin seurakuntalaisten perheistä, mutta heille on yhtä lailla tärkeää päästä syvemmälle uskon perusasioissa, Lohikoski sanoo ja kannustaa aikuisia uskovia järjestämään ja menemään kursseille.

Erityisesti Lohikoskea ilahduttaa nuorten Alfan videomateriaali, joka tarvittaessa vastaa koko opetuksesta.

– Periaatteessa opetukset voi pitää itsekin, mutta en suosittele sitä. Videot ovat järjettömän hyviä.

 

Alfan tulevaisuus

Alfa elää muutoksessa Suomessa. Helena Lintisen eläköitymisen myötä kursseja koordinoiva Suomen Vapaakirkko vähentää vuosittaisita Alfa-panostusta 20 000 eurosta viiteen tuhanteen.

Euroopan Alfan johtaja Jan Bakker ehdotti keväällä vieraillessaan Suomessa, että täällä siirryttäisiin malliin, jossa suuremmat keskusseurakunnat vastaisivat tietystä alueesta ja kurssien koordinoinnista.

Helena Lintinen uskoo Alfan tulevaisuuteen Suomessa.

– Se tulee näyttelemään merkittävää roolia uusien seurakuntien istuttamisessa.

Lintinen katsoo myös, että nykyisin vallalla oleva kohderyhmäajattelu palvelee Alfa-kurssin tapaisia tapoja saavuttaa erilaisia ihmisiä.

– Tarjonta on laajentunut ulos seurakuntien tiloista. Alfaa pidetään kodeissa, vankiloissa, varuskunnissa, opiskelijamaailmassa, kuntosaleilla, ravintoloissa, Lintinen luettelee.

Alfa-kurssien kotisivut