Aitoja kohtaamisia verkoissa

 

Sosiaalinen media on yksi aikamme kohtaamispaikka. Selfie on siis paikallaan myös evankelioimisen seminaarissa, totesivat Timo-Matti Haapiainen, Javier Garcia ja Mikko Matikainen Lohjan Vivamossa.

Sanan Suvipäivien evankelioimisen seminaarissa puhuttiin siitä, miten välittää evankeliumin sanomaa tämän päivän ihmiselle tämän päivän välinein.

Lohjan Vivamossa viikonloppuna pidettävien Sanan Suvipäivien yhteydessä järjestettiin evankelioimisen seminaari teemalla Lähellä – kohtaamisia verkoissa, jossa pohdittiin evankelioimisen uusia tuulia ja mahdollisuuksia.

Seminaarin aluksi Agape Europe -järjestön johtaja, espanjalainen Javier Garcia avasi näkymiä Euroopan hengelliseen tilaan ja evankelioimiseen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Tämän maailman maallistuneimman maanosan ihmisten keskuudessa elää yhä kasvava kiinnostus hengellisiä asioita kohtaan. Kristinuskon sanomalla on todelliset mahdollisuudet maanosamme tavoittamiseksi Jeesukselle. Meillä on toivoa.

Euroopanlaajuista evankelioimistyötä johtava Garcia viittasi ajattelun muutokseen, jossa postmodernismi on muuttumassa kelluvaan ja vapaasti vellovaan maailmankuvaan. Samalla se merkitsee vain oman elämänsä hyvää etsivän ihmisen haluun hakeutua mielekkäisiin suhteisiin ja yhteisöihin. Tämä tarjoaa Garcian mukaan myös kristityille mahdollisuuden näiden suhteiden luomiseen ja yhteisöjen rakentamiseen.

Aitoja kohtaamisia somessa

Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki halusi omassa alustuksessaan korjata varsin yleistä käsitystä, jonka mukaan sosiaalisessa mediassa ei voisi syntyä aitoja kohtaamisia ihmisten välillä.

– Facebookin ei tarvitse olla vain väline, jonka kautta luodaan vasta mahdollisuudet ”oikeaan kohtaamiseen”. Yhteys voi syntyä jo verkossa.

Karhumäen mukaan viestinnän siirtyminen yhä enemmän verkkoon merkitsee suurta haastetta kirkolle. Vahvassa heimoutumisessa ihmiset etsivät asioita ja ystäviä sieltä, mistä löytyvät itselleen läheisimmät mielipiteet. Kun ei ole olemassa enää vain yhtä, kaikille samanlaista tiedonvälitystä, evankeliumikin tulee sanottaa useammalla eri tavalla yhä erilaisemmille ryhmille.

Työntekijät ja seurakuntalaiset samalla puolella

Kirkon näkökulman seminaarin sisältöön toi Kirkkohallituksen projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen, joka esitteli kirkon tulevaisuusselonteon. Hän myös kokosi seminaarin annin kolmeen kohtaan.

– Täällä on tänään puhuttu asioiden merkityksistä. Kun puhutaan evankeliumista, se herättää välittömästi kysymyksen, mitä siitä seuraa, mitä se merkitsee. Evankeliumista seuraa aina jotakin.

– Kaikesta kuullusta heijastuu myös se, kuinka suurien muutosten keskellä ja edessä olemme. Erityisesti meidän tulisi löytää tie ulos kirkon kahtiajaosta työntekijäkeskeisyyteen ja muihin. Meillä on paljon ammattilaisuuden nimissä syntyneitä muureja, jotka pitäisi murtaa, koska niihin ei ole enää varaa.

– Kolmas seminaarissa  noussut ajatus voidaan kiteyttää sanoihin lojaali radikaali. Kun olemme radikaaleja, voisimmeko olla samalla myös lojaaleja. Kaiken radikaalin ei tarvitse aina rikkoa. Jos rakenteita puretaankin, ei saisi koskaan purkaa ihmisten välisiä yhteyksiä.

Uusia välineitä

Seminaarissa esiteltiin myös uusia käytännön välineitä evankeliumin kertomiseen. Kansan Raamattuseuran koulutusjohtaja Mikko Matikainen esitteli henkilökohtaisen evankelioimiseen rohkaisevan toimintamallin eli Luukkaan evankeliumin 10. luvun pohjalta nousevan toimintatavan, lyhyesti L10T.

– Se on perin yksinkertainen elämäntapa, jossa opetellaan aktiivisesti siunaamaan ja rukoilemaan ihmisten puolesta ja luodaan aitoja ystävyyssuhteita. Kolmas askel on: auta missä voit, ja vasta sen jälkeen tulee se, että kerromme Jeesuksesta. Yksinkertainen, malli on käytännössä osoittautunut yllättävän toimivaksi, Matikainen vakuutti.

Tuorein väline KRS:n evankelioimistyössä on nettisivusto Mystory.me. Kansainvälisen sivuston suomenkielinen sivusto avattiin helmikuussa. Tähän mennessä jo yli 20 000 ihmistä on käynyt katsomassa sinne ladattuja lyhyitä ihmisten henkilökohtaisia todistuksia.

– Myös seurakunnat voivat käyttää sivustoa oman evankelioimiskampanjan luomiseen, sivustoa esitellyt Kalle Virta totesi.

 

Sanan Suvipäivien avajaisillassa puhujavieraina olivat Jari ja Mirja Sinkkonen, jotka yhdessä toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoman kanssa pohtivat mitä lapselle ja koko ihmisen elämälle merkitsee se, että hän on jonkun mielessä tai se, jos kukaan ei ole lasta varten.

Sanan Suvipäivät jatkuvat Lohjan Vivamossa sunnuntaihin 14.6.