9 089 km Indonesiasta Evankeliumijuhlaan: Richard Beny Länsi-Sumatralta

 
 
Viimeksi Evankeliumijuhlaa vietettiin Oulaisissa kesällä 2024.

Viimeksi valtakunnallista Evankeliumijuhlaa vietettiin Oulaisissa kesällä 2024. Kuva: Martti Pyykönen / Sley

Valtakunnallinen Evankeliumijuhla on Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) perinteinen kesäjuhla, joka järjestetään tänä vuonna jo 152. kerran. Tänä kesänä tapahtuma pidetään 27.–29. kesäkuuta kansallismaisemassa Rautaveden rannalla Karkun evankelisen opiston juhlakentällä Sastamalassa. Tapahtuman teemana on “Sinua odotetaan”.

Evankeliumijuhla on koko perheen hengellinen kesäjuhla, jonne on vapaa pääsy. Ohjelmassa on luvassa paljon yhteistä laulua ja raamatunopetusta – upeita konsertteja unohtamatta. Pääohjelman ohella juhlassa on omaa ohjelmaa myös lapsille, varhaisnuorille ja nuorille, joten tekemistä ja elämyksiä riittää kaikenikäisille.

– Juuri sinua odotetaan mukaan juhlaan. Evankeliumi, siis kristinuskon ilosanoma, on niin hyvä uutinen, että sen äärellä kannattaa juhlia, kertoo tapahtuman projektipäällikkö ja Helsingin Pyhän Sydämen kappelin pastori Jari Rankinen.

Pisimmän matkan Evankeliumijuhlaan tekee Indonesian kirkon lähetysjohtaja Richard Beny. Länsi-Sumatran Medanin kaupungissa asuva Beny on tehnyt lähetystyötä itse Malesiassa ja toimii nyt Niasin luterilaisen kirkon pastorina ja vastaa kirkon ulkosuhteista. Sley kartoittaa työn avaamista Niasin saarella tänä kesänä. Lähempää saapuvia ulkomaisia ystäviä edustaa Viron kirkon pastori Robert Bunder.

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Indonesia on väkiluvultaan maailman neljänneksi suurin maa, jossa asuu lähes 280 miljoonaa ihmistä. Sley on aloittelee työnsä Indonesiassa yhteistyössä paikallisen luterilaisen BKPN-kirkon kanssa. Kesäkuussa Ulriikka ja Jaakko Kanniainen lähtevät alueelle luomaan suhteita ja tunnustelemaan tietä kokoaikaiselle lähettiyksikölle. Tämä vuonna 1994 Niasin saarilla perustettu kirkko toimii laajasti eri puolilla maata: sen noin 100 seurakuntaan kuuluu yhteensä 30 000 jäsentä, muun muassa pääkaupungissa Jakartassa sekä Medanin ja Batamin alueilla.

Lähetystyön painopiste siirtyi Indonesiaan Myanmarin tilanteen muututtua vuonna 2021. Tuolloin poliittinen epävakaus pakotti Sleyn lähetit vetäytymään Myanmarista, ja uusia yhteistyömahdollisuuksia etsittiin Kaakkois-Aasian alueelta.

Indonesia tarjoaa ainutlaatuisen ja vaativan toimintaympäristön kristilliselle työlle. Vaikka maa on virallisesti uskonnonvapauden kannalla, noin 87 % väestöstä on muslimeja, ja kristittyjä on noin 10 %. Useilla alueilla kristinuskoon kääntyminen voi johtaa syrjintään tai jopa vainoon. Lisäksi perinteiset uskomukset ja animismi ovat monin paikoin sekoittuneet islamilaiseen uskoon, mikä tekee evankeliumin julistamisesta erityisen haastavaa. Indonesiassa elää edelleen yli 230 saavuttamatonta kansanryhmää – yli 170 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole ollut juuri mitään kosketusta kristinuskoon.

Seuraavaksi:

Washingtonin ampumavälikohtauksen uhrit olivat sitoutuneet rauhan edistämiseen