Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

75-vuotias partiolaisten adventtikalenteri on pitänyt pintansa, kalenteria myydään vuosittain noin 300 000

 
vaaleahiuksinen pikkutyttö pitää kädessään joulukalenteria

Suomen partiolaisten julkaisema adventtikalenteri on ilmestynyt vuodesta 1947. Tämän vuoden kalenterin on kuvittanut Ninka Reittu. Kuva: Terhi Takkinen

Perinteikäs partiolaisten adventtikalenteri on tuonut joulun suomalaisiin koteihin jo 75 vuoden ajan.  Partiolaiset myyvät vuosittain noin 300 000 adventtikalenteria. Kalenterituotto ohjautuu kokonaisuudessaan partiotoiminnan hyväksi.

Kalenteriperinne on lähtöisin Saksasta, missä ensimmäinen kirjallinen maininta joulukalenterista löytyy 1850-luvun lastenkirjasta. Paperiset adventtikalenterit yleistyivät Saksassa vasta 1900-luvun alussa. Vanhoissa joulukalentereissa luukkujen alla oli raamatullisia kuvia. Kalenteri olikin eräänlainen adventinajan kuvaraamattu.

Adventtikalenteri tuli Suomeen vuonna 1947, kun suklaatehtailija Karl Fazerin miniä, Suomen Partiotyttöjen johtaja Tessi Fazer sai idean Ruotsissa näkemästään adventtikalenterista. Vaikka aivan alussa suomalaiset eivät ihan ymmärtäneet joulukalenterin ideaa, nousi kalenteri vähitellen suosioon ja sillä on nykyään suuri ihailijakunta. Kalenterin ovat piirtäneet vuosien varrella monet aikansa tunnetut kuvittajat, kuten Ulla von Wendt, Ulla Vaajakallio, Camilla Mickwitz, Virpi Pekkala ja Christell Rönns.

SEKL Neliöb. vko 48. MJa
Ensimmäinen partiolaisten joulukalenteri ilmestyi vuonna 1947 ja sen kuvitti Ulla von Wendt.

Kalenterit ovat myynnissä ympäri Suomen

Adventtikalenterimyynti on partiolaisten merkittävin varainhankintakampanja. Kalenterituotoilla mahdollistetaan harrastustoimintaa ympäri Suomen.

”Valtaosa tuotosta menee suoraan paikallisille partiolaisille, jotka käyttävät varoja muun muassa kokoontumistilojen ja kämppien kunnostamiseen, varustehankintoihin sekä retkien ja leirien järjestämiseen. Viime vuonna partiolaiset tekivät kaikkien aikojen ennätysmyynnin, kun adventtikalenterien avulla kerättiin yli kolme miljoonaa euroa partiotoiminnan tueksi”, Suomen Partiolaisten varainhankinnan asiantuntija Iina Leppäaho kertoo.

Partiolaiset myyvät adventtikalentereita erilaisissa tapahtumissa, kauppojen edustoilla, ovelta ovelle sekä verkkokaupassa 5.12. saakka. Myynnin avulla nuoret partiolaiset oppivat kaupankäynnistä ja taloudesta, mutta myös ihmisten kohtaamisesta sekä yhteisen hyvän eteen toimimisesta.

Vuoden 2022 adventtikalenterin kuvittaja on Ninka Reittu

Partiolaisten adventtikalenterin on tänä vuonna kuvittanut Ninka Reittu. Reittu on suosittu lastenkirjailija ja sarjakuvapiirtäjä, jonka teoksiin lukeutuvat muun muassa Ystäväni Pulla Vehnänen, Messi ja Mysteeri -kirjat sekä Prinsessa Pikkiriikin kuvitukset.

Ninka Reittu on kirjoittanut kalenterin oheen myös joulutarinan, jonka neljä osaa julkaistaan adventtisunnuntaisin sekä luettavassa että kuunneltavassa muodossa. Adventtikalenterissa ensimmäisen luukun saa avata jo ensimmäisenä adventtina, tänä vuonna 27.11.2022.