Yleisönosastokeskustelua Raamatusta ja kehitysopista

 

Kristittyjen parissa on erilaisia näkemyksiä siitä, miten Raamatun luomiskertomus ja nykyaikainen tieteellinen maailmankuva suhtautuvat toisiinsa. Tämä pulpahti taas esiin, kun Uusi Tie -lehti julkaisi uutisen pitkästä nimilistasta, jonka allekirjoittajien sanottiin torjuvan evoluutioteorian. Kirjoitin siihen vastineen, jota vastaan hyökkäsi seuraavan lehden yleisönosastossa kolme kirjoittajaa. Kirjoitin vielä lyhyen vastineen, jota postilakon vuoksi ei ole toistaiseksi julkaistu. Julkaisen sen tässä alempana.

Ensimmäisen oman yleisönosastokirjoitukseni olin otsikoinut: 97% biologeista kannattaa evoluutioteoriaa ja se kuului seuraavasti:

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Uusi Tie kirjoitti 24.10.2019 jutun, jonka otsikkona oli ’Jo yli tuhat tutkijaa kritisoi darwinistista evoluutioteoriaa’. Etusivulla artikkeliin viitattiin sanoilla ’Evoluutioteoria ei vakuuta’. Tekstissä oli linkki siihen pitkään listaan, johon otsikko viittasi.

Koska lukijalle syntyy vaikutelma, että evoluutioteoria on saamassa lopullisen kuoliniskun tällä massiivisella listalla, koen tärkeäksi tasapainottaa kokonaiskuvaa. Maailman suurin tieteellinen yhdistys, American Association for the Advancement of Science on julkaissut tiedon, jonka mukaan 97% biologeista kannattaa evoluutioteoriaa. Prosentit tai nimilistat eivät tietenkään ole ratkaisevia. Olennaista on se, mikä on totta.

Francis S. Collins, ihmiskunnan genomiprojektin johtaja ja tunnustava kristitty kirjoittaa kirjassaan The Language of God: ’Niiden jotka laillani työskentelevät genetiikan parissa, on lähes mahdotonta kuvitella työskentelyä valtavan geeniaineiston parissa ilman, että se perustuu Darwinin teoriaan.’ Hän lainaa toista maailmankuulua, kristittyä biologia, Theodosius Dobzhanskya: ’Mikään biologiassa ei toimi, ellei sitä käsitellä evoluution valossa.’

Keitä sitten ovat nuo yli tuhat listan tutkijaa? En tunne heitä, mutta tämän useita vuosia liikenteessä olleen nimilistan otsikkoteksti kuuluu suomennettuna näin: ’Me olemme skeptisiä satunnaisten mutaatioiden ja luonnonvalinnan kykyyn selittää elämän monimutkaisuutta. Darwinin teorian aineiston huolellista tutkimista pitää edelleen jatkaa.’ Tämähän on helppo allekirjoittaa. Tutkimuksen luonteeseen kuuluu epäily ja aiempien teorioiden jatkuva uudelleen arviointi. Oletan siis, että osa allekirjoittajista on vannoutuneita kreationisteja ja osa on pannut nimensä listaan siksi, että kannattavat normaalia tieteellistä tutkimustyötä myös tällä saralla. Sain yhteyden erääseen listan allekirjoittajaan. Hän pitää evoluutioteoriaa ihan mahdollisena, mutta korostaa, että Jumala on kaiken takana. Niinpä niin. Juuri näin minäkin ajattelen.”

Tähän tuli siis aika reippaita vastauksia, joissa kerrottiin, että olen täysin hakoteillä pitäessäni kehitysoppia ja luomiskertomusta yhteensopivina. Kirjoitin seuraavan vastineen, joka on luvattu julkaista lehdessä, jos postilakko joskus loppuu. Otsikko kuului: Erilaisia näkemyksiä Raamatusta ja kehitysopista ja tässä on teksti:

”Kiitos kommentoijille, jotka reagoivat minun kirjoittamaani evoluutiota koskevaan yleisönosastokirjoitukseen. Kommentit osoittivat, että meillä on edelleen Suomessa joissain piireissä vahva kannatus sille, että kristillinen usko ja evoluutioteoria ovat yhteensovittamattomia. Tästähän on maailmalla kristikunnan piirissä toinenkin, päinvastainen näkemys. Sen mukaan normaali luonnontiede kehitysoppeineen ei muodosta minkäänlaista uhkaa Raamatulle ja kristinuskolle. Minä edustan jälkimmäistä kantaa ja ajattelen monien muiden tavoin, että epätoivoinen luonnontieteen valtavirran vastustaminen muodostaa monille ajatteleville ihmisille esteen etsiä vastauksia kristillisestä uskosta. Viime kädessä tärkeintä on totuus ja siksi puolustan sekä Jumalan antamalla järjellä tehtyä tieteellistä työtä että Raamatun asemaa Pyhän Hengen inspiroimana Jumalan sanana.

En aio jatkaa tästä käytävää keskustelua enempää lehden palstoilla. Niille jotka haluavat perehtyä tarkemmin kristikunnan valtavirran näkemyksiin, suosittelen esim. Faraday-instituutin, BioLogoksen tai ASA:n (American Scientific Affiliation) nettisivuja. Suomeksi tästä voi lukea kirjastani Alussa Jumala loi… Luomisusko ja tieteellinen maailmankuva (Perussanoma 2013).”

Lisään vielä tähän Seurakuntalaisen blogiin yhden kommentin. Kysyin samassa yhteydessä maailmankuululta kristityltä biologilta, Denis Alexanderilta, mitä mieltä hän oli tuosta 1000 allekirjoittajan listasta. Esitin hänelle sen oman arvioni, jonka kirjoitin ensimmäiseen vastineeseen. Hän vastasi minulle näin: ”Ajattelen, että arviosi listan tulkinnasta on oikea. Se on hyvin viisas Älykkään suunnitelman (ID) kannattajien markkinointikeino. Listalla on tunnettuja ID:n tukijoita, kuten Michael Behe ja Bill Dembski (vaikka Bill on muodollisesti jättänyt ID-liikkeen) ja näen siellä Stephen Meyerinkin, joka on filosofi, ei luonnontieteilijä. Mutta listan johdantolause on niin avara, että useimmat evoluutiobiologit voisivat sen ehkä hyväksyä, erityisesti jos he eivät huomaa, että tämä on osa ID:n julkisuuskampanjaa.”