Some, seksi ja syntyvyys

 

”On vaikea katsoa toista syvälle silmiin ja räplätä kännykkää samaan aikaan”, twiittasi Suomen Pankin ekonomisti Juha Itkonen kesällä 2017. Huumorimielellä esitetty teoria yhdestä syntyvyyden laskun syystä mahtuu maalaisjärkeen. Tutkimustuloksia seksin, parisuhteiden ja mobiililaitteiden mahdollisesta yhteydestä ei löydy.

Viime vuonna syntyvyys laski Suomessa kahdeksatta vuotta peräjälkeen. Vuonna 2017 Suomen kokonaishedelmällisyysluku oli historian matalin 1,49. Arvioiden mukaan viime vuoden luku on vielä alhaisempi, 1,43. Suomalaisia kuolee enemmän kuin syntyy.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Alhainen syntyvyys johtuu muun muassa siitä, että ensimmäisen lapsen hankkimista lykätään. Seurauksena voi olla, että perheen lapsilukumäärä jää yhteen tai kahteen.

Syntyvyyden laskusta on puhuttu paljon, ja sen syitä pohdittaessa huomio on kiinnittynyt muun muassa perhepolitiikkaan ja työelämän joustoihin. Parisuhde on jäänyt vähemmälle huomiolle. Ja kuitenkin perhe alkaa parisuhteesta. Jos parisuhdetta ei ensinkään synny, ei niitä lapsiakaan juuri synny.

Vaikka hedelmällisessä iässä olevat suomalaiset solmivat tutkimusten mukaan parisuhteita entiseen tapaan, naimisiin mennään silti aikaisempaa vanhempina – jos ylipäätään mennään.

Sitoutumisen pelko tuntuu vaivaavan monia seurustelevia pareja. Ei uskalleta sitoutua, jos kumppani ei olekaan se oikea. Ajatus siitä ainoasta oikeasta on haitallinen. Kaikissa parisuhteissa pitää tehdä töitä läheisyyden ja yhteyden vaalimiseksi. Avioliitto on ihmiselle rakkauden ja uskon koulu, jossa ”rauta rautaa hioo, ihminen hioo ihmistä” (Sananl. 27:17).

Finsex-tutkimukseen mukaan rakastelun määrä parisuhteissa on vähentänyt tasaisesti viime vuosien aikana.

Monissa liitoissa puolisot näpräävät kännyköitään sängyssä vierekkäin ennen nukahtamista. Sosiaalinen media koukuttaa ja houkuttaa enemmän kuin läheisyys puolison kanssa. Luonnollisesti fyysisen läheisyyden vähenemiseen parisuhteissa vaikuttaa monet asiat, kuten kiire ja stressi. Mutta loogiselta tuntuisi, että kännykän näpräämisellä ja someriippuvuudella olisi myös vaikutusta.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kiihkeimmät sosiaalisen median vastustajat löytyvät Kalifornian Piilaaksosta. Siellä tunnetaan parhaiten ne mekanismit, joilla aivot ja silmät koukutetaan palveluihin. Valistuneimmissa perheissä noudatetaan somen osalta nollalinjaa.

Mobiililaitteiden ja sosiaalisen median osalta tarvitaan tervettä järkeä. Hyvästä palvelijasta ei saa tulla isäntää. Mobiililaitteet ja erilaiset sovellukset mahdollistavat yhteydenpitoa ja asioiden jakamista. Mutta jos käytämme liikaa aikaa ja tarmoa internetissä, kadotamme aidon läheisyyden läheisimpien ihmisten kanssa. Läheisyys aviosuhteessa edellyttää aitoa ja läsnäolevaa vuorovaikutusta ja yhdessäoloa.

Kokonaan omalukunsa on someriippuvuuden vaikutus hengelliseen elämään ja Jumala-suhteeseen. Teknologia ja sen tarjoamat asiat voivat olla epäjumalia elämässämme.

Blogi julkaistu kolumnina Elämä-lehdessä 3/2019