Meteoriitti ja asteroidi Jumalan aikataulussa

 

”Osaatko sinä solmia yhteen Seulasten tähdet tai avata Orionin siteet? Osaatko tuoda ajallaan esiin eläinradan tähdet… sinäkö tunnet taivaan säännöt, määräätkö sinä, miten ne vaikuttavat maan päällä?” (Job 38:31-33).

Maailmankaikkeus ja maapallo ovat Jumalan näyttämöitä. Yksikään tähti ei kierrä rataansa eikä planeetta liiku paikoiltaan, ilman että Jumala on pannut ne sinne pyörimään. Ei myöskään ainutkaan asteroidi liikahda taivaalla eikä meteoriitti putoa maahan hänen sallimattaan. Ovathan päämme hiuksetkin luetut. Maapallon kallistuskulma on ainoa oikea ja mahdollinen, jotta meillä olisi tällä sopivat elämän olosuhteet.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Olemme saaneet viime aikoina lukea tiedejulkaisuista kahdesta merkittävästä taivaankappaleesta, jonka törmäys on muuttanut maailmanhistoriaa. Lokakuussa 2021 julkaistiin (HS 13.10.2021) tieteellinen raportti meteoriitista, joka oli pudonnut Kuolleenmeren pohjoispäähän noin 1650 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Putoamispaikalta tuhoutui yksi tuon seudun suurimmista ja vauraimmista kaupungeista. Sen nykyinen nimi on Tall al-Hammam.

Sodoma

Arkeologisissa kaivauksissa alueelta löytyi puolitoista metriä paksu kerrostuma hiiltä, tuhkaa ja sulanutta metallia. Saviruukkujen ulkopinnat olivat sulaneet lasiksi, mihin vaaditaan yli 2 000 asteen lämpötiloja. Niinpä pääteltiin, että avaruudesta oli syöksynyt kymmenien metrien kokoinen kappale, joka räjähti noin neljän kilometrin korkeudella Tall al-Hammamin yllä. Se vastaa parinkymmenen megatonnin ydinpommia ja yli tuhatta Hiroshiman atomipommia. Se sulattaa tiiliä ja muuttaa kivien mineraalirakennetta. Ilma kuumeni 2 000 asteeseen. Ihmisten vaatteet syttyivät palamaan ja pian koko kaupunki oli tulessa ja kaikki asukkaat kuolivat.

Kiinnostavaksi tämän tiedon tekee se, että kyseessä voi olla Raamatussa mainitun Sodoman tuho. Siitä Raamattu kertoo näin: ”Herra antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä Sodoman ja Gomorran päälle. Hän tuhosi nämä kaupungit ja koko tasangon sekä kaupunkien kaikki asukkaat ja maan kasvitkin.” (1. Moos. 19:24-25).

Dinot

Viime vuoden lopulla (sekä HS 13.1.2022) julkaistiin toinen tiedemiesten kuvaus taivaalta pudonneesta kappaleesta. Tämä tapahtui vähän aikaisemmin, noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Tiedemaailma oli pitkään pohtinut kysymystä, miksi dinosaurukset hävisivät maapallolta melko nopeasti noihin aikoihin. Nyttemmin tähän on saatu selvyys ja uudet tutkimukset antavat siitä varsin tarkkoja tietoja. Dinot olivat tallustelleet täällä jo 180 miljoonaa vuotta, mutta niiden tarina päättyi kuin seinään. Jo 1980-luvulla Nobel-palkitun fyysikon Luis Alvarezin ja hänen geologipoikansa Walter Alvarezin tutkimusryhmä ehdotti iridiumlöydön perusteella, että dinosaurukset oli tuhonnut suunnaton asteroidi tai komeetta.

Seuraavalla vuosikymmenellä löydettiin tuon asteroidin putoamispaikka. Se on 180 kilometriä leveä kraatteri, joka sijaitsee enimmäkseen merenpinnan alla Meksikossa, Jukatanin niemimaan edustalla. Nykyään tietokonesimulaatiolla saadaan kuvattua tuolloinen tapahtuma lähes minuuttiaikataulun tarkkuudella. Avaruuskivi iskeytyi merenpohjaan voimalla, joka vastasi yli miljardia Hiroshiman atomipommia. Räjähdys synnytti kilometrien korkuisia tsunamiaaltoja.

Tapahtuma aiheutti maailmanlaajuista tuhoa, koska avaruuskivi osui matalaan mereen, jonka pohjalla oli paksu kerros pehmeää kalkkikiveä. Kalkkikivi tuhoutui silmänräpäyksessä ja sekoittui kivenmurikan jäännösten kanssa suunnattomaksi pilveksi kaasuja, tuhkaa ja pölyä. Pilvi kohosi yläilmakehään ja levisi seuraavien päivien aikana koko planeetan päälle. Alkoi ydintalvi, joka sai maapallon ekosysteemit romahtamaan. Kaikki suuret eläimet kuolivat, eikä yksikään dinosaurus selvinnyt tästä katastrofista.

Tuon aikakauden maakerrostumista voi havaita kivikerrostumien välissä sormenpään paksuudelta harmaata savea. Savikerroksen alapuolella on runsaasti dinosaurusten, merimatelijoiden, ammoniittien ja muiden liitukauden eläinten fossiileja. Harmaalta alueelta tai juuri sen yläpuolelta niitä ei ole löydetty yhtäkään.

Jumalan aikataulu

Jos asteroidii olisi törmännyt Maahan pari sekuntia myöhemmin, se olisi osunut valtameren syviin osiin. Siellä planeetan vaippaa peitti vain ohut merellinen kuori, jonka tuottama irtonaisen aineksen pilvi olisi ollut paljon vaatimattomampi.

Niin, tiedämme, kenen käsi tämän maailman kulkua ja sen aikatauluja ohjailee. Abrahamin rukoillessa Sodoman puolesta Jumalan tuomio kohtasi syntistä kaupunkia. Dinojen kuolema puolestaan pelasti tulevan maailman noilta suurpedoilta ja synnytti nisäkkäiden valtakauden. Ja koska varpunenkaan ei putoa oksalta Taivaallisen Isän sallimatta, me hänen lapsensa saamme olla turvallisia tässä muuten epävarmassa maailmassa.