Kirjablogi: Israel 70 – Yksi ainoa ihminen voi saada paljon aikaan

 

Risto Huvila, Israelin ihme ja presidentti Truman,  Aikamedia, 2018

Kirja on jännittävä kertomus Israelin valtion syntymiseen liittyvistä ihmeistä sekä siitä, mitä yksi ainoa ihminen voi päättäväisyydellään saada aikaan. Samalla kirja oikoo suuren määrän Israelia koskevia harhakäsityksiä sekä valeuutisten ja propagandan maailmalle levittämiä vääriä tietoja.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Kirja on täynnä kertomuksia mahdottomista asioista, jotka kaikesta huolimatta tapahtuivat. Eri puolille maailmaa karkotettujen juutalaisten paluu parin vuosituhannen kuluttua takaisin omalle maalleen on ennen näkemätön ihme. Kuolleen kielen heprean herättäminen koko kansan yhteiseksi kieleksi on samanlainen ihme. Itsenäisyyssodassa ja monissa sitä seuranneissa sodissa ylivoimaisista vihollisista saavutetut sotilaalliset voitot ovat nekin ihmeitä. Israelin valtion syntymisen kannalta juuri oikeiden henkilöiden päätyminen oikeaan aikaan päättäviin tehtäviin on sekin suunnaton ihme.

Israelin valtion uudelleen syntymiseen tarvittiin presidentti Trumanin lisäksi myös monien muiden rohkeiden yksilöiden peräänantamattomuutta ja määrätietoisuutta. Tässä maailmanpolitiikan tilanteessa Yhdysvaltojen päätöksenteon ja hallinnon prosessien perusteellinen avaaminen on erittäin ajankohtaista ja kiinnostavaa. Onhan Yhdysvallat parhaillaan siirtämässä lähetystönsä Jerusalemiin. Lisäksi se on ottanut aiempaa kovemman linjan Israelin arkkiviholliseen Iraniin.

Risto Huvila on tehnyt valtavan työn kootessaan yksiin kansiin kattavan ja hyvin dokumentoidun yhteenvedon Israelin valtion henkiinheräämisestä sekä presidentti Trumanin osuudesta tapahtumiin. Lukija saa seurata kaikkea aitiopaikalta. Tapahtumia katsellaan historian käänteiden, tapaamisten sekä eri henkilöiden kirjeiden ja puheiden kautta. Kaiken rinnalla kulkevat toisena kanavana Raamatun profetiat, joissa kaikki on kerrottu jo ennalta. Kahden eri laatikon palapelien osat sopivat harvoin yhteen. Nyt ne tekevät niin hämmästyttävällä tarkkuudella.

Kirjassa kerrotaan, miten pienen kaupungin konkursseja tehnyt virkamies päätyi vasten omaa tahtoaan Yhdysvaltojen presidentiksi. Jos on ollut Israelin uudelleen syntyminen eri vaiheineen ihmeestä ihmeeseen vaeltamista, niin samaa voidaan sanoa Harry Trumanin elämästä. Hänen kohdallaan nousee väkisin mieleen tuttu sanonta ”ennalta valmistetuista askelista”. Niillä askelilla oli yksi selkeä tarkoitus: olla mukana auttamassa mahdottoman tuloa mahdolliseksi, Israelin valtion uudelleen syntyminen.

Kirjansa alussa Risto Huvila kertoo, miksi hän on lähtenyt tällaiseen valtavaan urakkaan, jossa pelkkiä lähdeviittauksia on neljä ja puoli sivua.

Risto Huvila haluaa haastaa lukijansa pohtimaan Raamatun luotettavuutta esittelemällä Raamatun ilmoituksen ja toteutuneen historian välisen yhteyden kansakuntien ja niiden johtajien vaiheissa. Hän haluaa myös todistaa, ettei Jumala ole hylännyt Israelia eikä myöskään korvannut sitä seurakunnalla. Hänellä on edelleen voimassa oleva dynaaminen suunnitelma tuota maata, kansaa ja valtiota varten.

Yhteenveto

Kirja on jännittävä ja ajankohtainen kertomus Israelin valtion syntymiseen liittyvistä ihmeistä sekä siitä, mitä yksi ainoa ihminen voi päättäväisyydellään saada aikaan. Samalla kirja oikoo suuren määrän Israelia koskevia harhakäsityksiä sekä valeuutisten ja propagandan maailmalle levittämiä vääriä tietoja.

Kirja osoittaa Raamatun luotettavuuden esittelemällä Raamatun ilmoituksen ja toteutuneen historian välisen yhteyden kansakuntien ja niiden johtajien vaiheissa. Se myös todistaa, ettei Jumala ole hylännyt Israelia eikä myöskään korvannut sitä seurakunnalla. Hänellä on edelleen voimassa oleva dynaaminen suunnitelma tuota maata, kansaa ja valtiota varten.