HAMASIN KASVATTI ON ROHKEA

 

Mosab Hassan Yussufin (tai nykyisin Yosef) tapaaminen Jerusalemissa juhannuksen alla oli erittäin kiintoisa, vaikka toki olen hänen Hamasin poika -elämäkertansa lukenut ja seurannut paljonkin eri uutislähteistä muun muassa miehen visiittiä Suomessa kesällä 2011. Erityisesti vuosi sitten tuon Suomen käynnin ajankohtana mietin, kuinka tosissaan Yussuf on.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Julkisuudessa vahvasti islamia kritisoiva mies tuskin voi olla kaksoisagentti, jollaiseksi häntä jopa kristityt netti- ja lehtikirjoittajat ovat väittäneet. Yussuf ei kelpaa puheittensa vuoksi Hamasin tai muitten väkivaltaryhmien riveihin; hän on itse asiassa lausumillaan langettanut moneen kertaan tappouhan päällensä. Lisäksi islamisteja häiritsee melkoisesti Yussufin kääntyminen muslimista kristityksi.

Israelin ex-vakooja elää Yhdysvalloissa, koska hänen ei ole turvallista liikkua Lähi-idässä. Tosin hän oli Jerusalemissa ilman turvavartiota ja totesi, ettei hän pelkää. Tätä rohkeaa asennetta hän perusteli sillä, että on mielestään ollut rehti pelastaessaan vakoojatiedoillaan ihmisiä terrori-iskuilta. ”Koska minulla on puhdas omatunto, miksi pelkäisin”, Yussuf korosti.

Meillä jokaisella on pohtimista omantuntomme kanssa; onko sisimpämme tänään niin puhdas, että voimme kulkea jopa uhkaavissa ympäristöissä huoletta?

Yussufin uusi ja uskalias dokumenttiprojekti Muhammedin elämästä ansaitsee kunnioituksen. Tuore historia todistaa, että Muhammed –kritiikki on usein ison hälyn aihe.

Islamin väkivaltaisuutta erityisesti naisia kohtaan kritisoinut hollantilainen elokuvaohjaaja Theo van Gogh murhattiin vuonna 2004. Seuraavana vuonna tanskalainen Jyllands Posten julkaisi pilapiirtäjien Muhammed –kuvia. Myöhemmin ne julkaistiin muun muassa norjalaislehdissä. Piirrokset, joilla tanskalaiset koettelivat sanan- ja ilmaisuvapauden rajoja, aiheuttivat maailmanlaajuisen kohun. Pilapiirrosten tekijöitten henkeä uhattiin, ja lehden päätoimitus evakuoitiin pommiuhan takia. Islamistinen ryhmä, mujahediinien armeija yllytti terrori-iskuihin kaikkiin mahdollisiin kohteisiin Tanskassa ja Norjassa. Islamilainen maailma boikotoi laajasti tanskalaisia tuotteita ja uhkasivatpa ääriliikkeet jopa maailmansodaksi laajentuvilla yhteenotoilla länttä vastaan.

Vuonna 2006 paavi Benedictus XVI joutui pahoittelemaan puheitaan, kun hän oli viitannut yliopistoluennossaan islamin profeetan historialliseen taustaan, joka selvästi paljastaa Muhammedin väkivallan taipumukset.

Yussuf kritisoi ihmisoikeusaktivistina muitakin keskeisiä maailmanuskontoja kuin islamia. Häntä häiritsee se, että historiallinen Muhammed näyttää olevan islamin enemmistölle objektiivisen tutkimuksen ja tarkastelun yläpuolella. Se kyllä vaivaa minuakin.

Yussufin kaksiosaisen radiohaastattelun voit kuunnella Radio Dein ohjelma-arkistosta

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/ulkomaat/2588/entinen_aari-islamisti_

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)