Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Hamasin johto uskoo Israelin tuhoamiseen

 

Israeliin kohdistetaan jatkuvasti kansainvälisiä vaatimuksia, että sen tulisi antaa periksi ja suoda palestiinalaisille oma valtio kiistellylle Länsirannalle.

Ruotsin vastavalittu pääministeri Stefan Löfven sanoi viime viikolla, että hänen hallituksensa tunnustaa Palestiinan. Lausuntoa tulkittiin niin, että Ruotsi voi hyväksyä Palestiinan itsenäisyyden, vaikka sillä ei ole edes rauhansopimusta Israelin kanssa.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Siksi ministerin puhe aiheutti Israelissa ison diplomaattisen haloon. Löfven joutui pehmentämään lausumaansa, ja otaksui sittenkin odottavansa palestiinalaisten ja Israelin keskinäistä sopimusta.

Miksi Israel ei alistu niin Ruotsin kuin monien muitten valtioitten ”rauhantahtoon” ja vain anna Palestiinalle valtiota?

Viime viikon lopulla Gazaa hallitseva ääri-islamistinen Hamas vastasi jälleen kerran Israelin hallituksen puolesta. Yksi liikkeen perustajajäsenistä Mahmoud al-Zahar vakuutti palestiinalaisen al-Ayyam lehden haastattelussa, että Hamas lopettaisi nopeasti taistelun tuhoamalla Israelin, jos he saisivat siirtää Gazassa olevan asearsenaalin tai edes osan siitä Länsirannan alueelle. Lisäksi hän väitti, että tämä tuho tapahtuisi nopeammin kuin kukaan osaa kuvitella.

Viime viikolla Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sai kritiikkiä YK -puheestaan muun muassa USA:n presidentti Barack Obamalta, koska hän rinnasti Hamasin sekä Syyriassa ja Irakissa sotivan Islamilaisen valtion (Isis) tavoitteet.

Tähänkin al-Zahar todisti Israelin puolesta. Hän huomautti, että Hamas tavoittelee samoja asioita kuin Isis, mutta toistaiseksi pienemmässä mitassa. al-Zaharin mukaan Hamas ei halua perustaa islamilaista erillishallintoa Gazaan: ”Emme tavoittele Gazan emiraattia, vaan rakennamme islamilaisen valtion koko Palestiinaan.” Tällä al-Zahar viittasi jälleen Israelin tuhoamiseen.

Länsimaissa ajatellaan laajalti, että maltilliseksi koettu presidentti Mahmoud Abbasin hallinto pitää jatkossakin palestiinalaisten ohjat käsissään. Tämä hallinto on kuitenkin hallitusyhteistyössä Hamasin kanssa.

Toisekseen Hamas ei ole mielipidemittausten mukaan menettänyt kansansuosiotaan, vaikka Gazan konfliktin vuoksi ajateltiin sen kannatuksen hiipuvan. Viime viikon vaalikyselyssä Hamasia kannatti 55 prosenttia ja Abbasin Fatah -puoluetta 38 prosenttia vastaajista. Palestiinalaisten tutkimuslaitoksen (Center for Policy and Research) selvitys osoitti Hamasin poliittisesti erittäin vahvaksi myös suuremmalla Länsirannan alueella. Kyselyn perusteella seuraavaksi presidentiksi nousisi Abbasin sijaan Hamasin Gazan johtaja Ismael Hanya.

Jos Hamas pääsisi Länsirannalle, se varmuudella yrittäisi Israelin kimppuun. Vuoriylängöltä rakettihäirintä olisi tavattoman paljon tehokkaampaa kuin tasaiselta Gazan kaistalta. Juudean ja Samarian vuorten päältä Israelin Välimeren rannikon isot kaupungit ovat rakettien ja kranaattien ampujille kuin tarjottimella. Israelin 8,2 miljoonasta asukkaasta kaksi kolmasosaa asuu rannikkotasangolla.

Toisaalta Hamas näytti vuonna 2006 senkin, että sovittuja pelisääntöjä voidaan rikkoa. Vaalivoiton jälkeen ryhmä käänsi aseet Fatahin sotilaita vastaan ja otti Gazan haltuunsa.

(Mahmoud al-Zaharin lausunnot ovat Palestinian Media Watch -järjestön englanninkielisestä käännöksestä. Järjestö seuraa arabiankielisen median uutisointia.)

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)