Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Hamas ei peru tavotteitaan

 

Niin kauan kuin Hamas elättelee isoa haavettaan eli Israelin hävittämistä, ei ole toivoakaan rauhasta. Liikkeen ykkösjohtaja Khaled Mashaal kävi joulukuun alussa Gazassa uhoamassa tätä päämäärää. 56-vuotias Mashaal oli edellisen kerran palestiinalaisalueilla teinipoikana.
Gazassa arviolta 200 000 ihmistä juhli kaduilla ääriliikkeen 25 vuoden taivalta. Hamas julisti karnevaalissa voittoa Israelista äskettäisessä Gazan konfliktissa.
Kansainväliset uutiset kyllä kertoivat juhlinnasta, mutta kuittasivat niukasti Hamasin uhon. Lännessä ei ymmärretä sitä, että Hamas on yhtä tosissaan Israel -vihassaan kuin Iran tai Libanonin ääri-islamistinen Hizbollah. Jos Hamasilla olisi resursseja, se kävisi yhtämittaista sotaa Israelia vastaan.

Mashaal on johtanut vastarintaliikettä maanpaossa. Pisimpään hän on asunut Syyrian Damaskoksessa, mutta sisällissodan vuoksi viettänyt viime ajat joko Qatarissa tai Egyptissä.
Vuonna 1997 Mashaal selvisi Jordaniassa täpärästi Israelin murhayrityksestä. Tällä hetkellä mies hankkinee bonuksia, kun Hamas valmistelee vaaleja. Viime aikojen mielipidemittaukset ovat osoittaneet, että Hamas on paljon presidentti Mahmoud Abbasin Fatah -puoluetta suositumpi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kansainvälisesti Hamasin asema on kompleksinen. Euroopan unioni ja Yhdysvallat luokittelevat sen virallisesti terrorijärjestöksi. Silti monet EU:n ulkoministerit, Suomen Erkki Tuomioja mukaan lukien elättelevät toivetta, että Israelin hallitus neuvottelisi ryhmän kanssa. He uskovat unelmaan, että Hamas kääntyy rauhantahtoiseksi poliittiseksi puolueeksi.
Vaikka Hamas on hyvin suosittu palestiinalaisten keskuudessa, käytännössä se ei ole saanut mitään positiivista aikaiseksi rauhanprosessissa. Tavoite omasta valtiosta on lipunut sitä kauemmaksi, mitä hanakammin ryhmä on ampunut rakettejaan Israelin siviilikohteisiin. Edes Israelin rauhanleiri ei näe Hamasissa neuvottelukumppania. Vastapuoli tuskin pehmenee itsemurhapommituksilla ja muulla väkivallalla.

Hamasin peruskirja tihkuu vihaa Israelin tuhoamiseksi. Liikkeen iskulauseissa ja hautajaisisten palopuheissa ihannoidaan marttyyreita, jotka kuolevat taistelussa juutalaisia vastaan. Ryhmä arvostaa ”sankarikuolemaa” enemmän kuin elämää. Vähän ennen Mashaalin vierailua Gazassa Hamasin partiot telottivat ilman oikeudenkäyntiä kuusi palestiinalaista, joita syytettiin yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Yhden telotetun ruumista raahattiin moottoripyörän perässä pitkin Gazan katuja.
Tällaisen puolueen palestiinalaiset enemmistö äänesti valtaan vuoden 2006 vaaleissa, joita länsimaisten tarkkailijoitten mukaan pidettiin rehteinä. Hamas on toistaiseksi voinut käyttää ehdotonta valtaansa vain Gazassa, Palestiinan vapautusjärjestön pääpuolue, Fatah säilytti vaalitappiosta huolimatta asemansa suuremmalla, Länsirannan alueella. Uusien vaalien aika oli jo muutama vuosi sitten, mutta palestiinalaisten sisäisten kärhämien vuoksi niitä ei ole järjestetty.

Israelin hallitus on pettynyt, koska presidentti Abbas ei sanallakaan paheksunut Hamasin raketti-iskuja Gazasta Israelin siviilejä vastaan. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan palestiinalaistem johto on näyttänyt taas todelliset kasvonsa. Netanjahu toivoo silti, että Abbas tulisi neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja. Nythän Abbas on saanut taustatukea länsimailta, jotka ovat tuominneet Israelin uudet rakennusluvat Länsirannan alueelle juutalaisasutuksiin, siirtokuntiin.

Hamasin arvostus vahvistui viimeisen konfliktin aikana Israelin arabinaapureissa. Avainasemassa on Gazan lähinaapuri Egypti, joka on Hamasin luontaisin tukija. Maata tällä hetkellä hallitsevan Muslimiveljeskunnan suojissa syntyi Hamasin aatejärjestelmä 25 vuotta sitten. Molempien ryhmien perimmäinen ideologinen tavoite on Lähi-idän islamilainen yhtenäisvaltiota, joka lopulta hallitsisi koko maailmaa.
Mashaal kuulutti Gazassa, että ainoa tapa vapauttaa Palestiina (tarkoittaa myös koko nykyistä Israelia) on jatkaa pyhää sotaa, jihadia asein. Vaikka Gazassa solmittiin marraskuun lopulla tulitauko, näiltä pohjilta lienee kohtuullisen lyhyen ajan juttu, kun Hamas ja Israelin armeijan ottavat taas yhteen.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)