Piispa Jari Jolkkonen kirkolliskokouksen avajaissaarnassa: ”Olkoon Kristus puheenjohtaja tässä kirkolliskokouksessa”

 
 

Piispa Jolkkonen muistutti saarnassaan paimenen tehtävästä pitää ”vahvat ja lihavat kurissa.” Hän totesi maailman ja kirkon historian olevan täynnä esimerkkejä siitä, kuinka vahvat ovat paisuneet niin suuriksi, että ne ovat alkaneet jyrätä heikompia. Kuva: Eeva-Kaisa Heikura

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen käsitteli johtajuutta sekä lähimmäisen huomioimista kirkolliskokouksen avajaissaarnassa 5.5.2025. Saarna perustui Johanneksen evankeliumin 10 lukuun, jossa Jeesus sanoo olevansa hyvä paimen ja kertoo, millainen hyvä paimen on. 

”Jeesuksen puhe omasta tehtävästään paimenena on sekä vanhanaikainen että moderni. Yhtäältä vanhanaikainen, sillä hän poimii sen profeetta Hesekielin tekstistä, jonka vanhimmat osat on kirjoitettu 700 vuotta ennen Kristusta. Toisaalta nykyaikainen, sillä se sopii hämmästyttävän hyvin yhteen monien nykyajan johtamisoppien kanssa.”  

Piispa Jolkkonen sanoi, että johtajaa tarvitaan yhdistämään, huolehtimaan reilusta kohtelusta ja näyttämään suuntaa. Näin hän torjuu ryhmän sisältä tulevia uhkia, kuten hajaannusta ja riitelyä. Tällainen johtaja asettaa ryhmän itsensä edelle ja siten palvelee laumaa. 

Piispa muistutti paimenen tehtävästä pitää ”vahvat ja lihavat kurissa.” Hän totesi maailman ja kirkon historian olevan täynnä esimerkkejä siitä, kuinka vahvat ovat paisuneet niin suuriksi, että ne ovat alkaneet jyrätä heikompia. Toisaalta myös ne, jotka ovat sanoneet esiintyvänsä vallan vaihtoehtoina, ovat lopulta paljastaneet vallanhimoiset kasvonsa ja ajatelleet, että valta on aina väärin, paitsi jos se on meidän käsissämme. 

Maailma on myös täynnä inhimillisiä pyrkimyksiä hillitä, pitää kurissa säädöksin liian vahvaksi paisuneita lauman jäseniä. 

”Maailman vahvimpien johtajien toimissa on äärimmäisen vaikea nähdä merkkejä siitä koko lauman huolenpitoon liittyvästä johtamisesta, jota Jeesus tarkoittaa, kun hän puhuu itsestään hyvänä paimenena. Tuntuu, että maailma on tullut hulluksi.” 

”Mutta olkaamme rehellisiä. Sama paisumisen ja nitistämisen vietti on myös meidän vaaranamme. Sama kiusaus jyrätä heikompia ja talloa toista mieltä olevia koskee myös meitä kirkolliskokouksen jäseniä. Tarvitsemme halua nöyrtyä, kuunnella toisia, herkkyyttä aistia toistemme mielialoja myös tällä viikolla. Myötätuntoa on helppo tuntea samanlaisia kohtaan, minkä palkan te siitä saatte? Eikö Kristuksen seuraajan tulee etsiä sitä myös oudoilta tuntuvia kohtaan?” 

Piispa Jolkkosen mukaan kirkon laki ja kirkolliskokouksen työjärjestys ovat tärkeitä. Mutta kaikkia säädöksiä tärkeämpää on se, että annamme Hyvän Paimenen ohjata tahtoamme, sanojamme ja tekojamme. 

”Sisaret ja veljet. Meillä jokaisella voi olla paljon erilaisia syitä loukkaantua Kristukseen. Antakaamme silti hänen ohjata ja johtaa meitä. Olkoon hän liturgi tässä messussa. Olkoon hän puheenjohtaja tässä kirkolliskokouksessa.” 

Seuraavaksi:

The Passion of the Christin jatko-osan tekeminen pelottaa Jeesusta näyttelevää Jim Caviezeliä – loukkaantui pahasti ensimmäisen elokuvan kuvauksissa