Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tapio Puolimatka ”maailman laajimmasta” homoperhetutkimuksesta: ”Merkittäviä metodologisia ongelmia”

 

Muun muassa Iltalehti uutisoi eilen australialaistutkimuksesta, jonka mukaan homoperheiden lapset ovat terveempiä ja onnellisempia kuin heteroperheiden lapset. Professori Tapio Puolimatkan mukaan tutkimuksessa on useita keskeisiä metodologisia ongelmia, joiden olemassaolon tutkijat itsekin myöntävät.

Salon-lehti uutisoi 6. heinäkuuta tutkimuksesta otsikolla: ”Maailman laajin tutkimus samaa sukupuolta olevista vanhemmista saa selville, että lapset ovat terveempiä ja onnellisempia kuin vertaisensa.” Melbournen yliopiston tutkijaryhmä käytti tietolähteinään 315 homoseksuaalisen parin raportteja 500 lapsensa hyvinvoinnista ja terveydestä. Näitä raportteja verrattiin vastaaviin tietoihin australialaislapsista yleensä.

Johtavan tutkijan Simon Crouchin mukaan samaa sukupuolta olevien perheiden lapset saivat keskimäärin 6 prosenttia parempia tuloksia arvioituna kahdella keskeisellä mittarilla, yleisellä terveydellä ja perheen yhtenäisyydellä. Muilla hyvinvointi- ja terveysmittareilla arvioituna homoperheiden lapsilla ei havaittu eroja lapsiin yleensä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kysymykset suunnattiin vanhemmille

Jyväskylän yliopiston kasvatuksen teorian ja tradition professori Tapio Puolimatkan mukaan tutkimus sisältää merkittäviä metodologisia ongelmia. Puolimatka luetteloi näitä ongelmia ensi syksynä ilmestyvässä kirjassaan seuraavasti:

”(a) Otos ei ole edustava, se ei perustu satunnaisotantaan. (b) Tutkimusaineisto perustuu raportteihin vanhemmilta, jotka koottiin homoseksuaalisissa ryhmissä, tapahtumissa ja internetsivustoilla julkaistujen ilmoitusten avulla, joiden perusteella kiinnostuneet ihmiset saattoivat ilmoittaa halukkuutensa osallistua tutkimukseen. (c) Tutkimukseen ilmoittautuneet vanhemmat tiesivät osallistuvansa tutkimukseen, joka käsitteli samaa sukupuolta olevien perheiden hyvinvointia. (d) Tutkimusaineisto koottiin vanhempien tekemien raporttien pohjalta, joissa nämä antoivat tietoa lastensa terveydestä ja hyvinvoinnista.”

Tutkimuksen ongelmana on Puolimatkan mukaan se, että kyselyyn vastanneet tietävät osallistuvansa homoperheissä kasvatettuja lapsia käsittelevään tutkimukseen, jolla on hyvin tärkeä poliittinen ja retorinen merkitys. Näin heillä on vahva syy antaa myönteisiä raportteja omien lastensa hyvinvoinnista. Sen sijaan heteroseksuaalisten lasten vertailuryhmää koskeva tosiasia-aineisto tulee puolueettomista julkisista terveyskartoituksista.

”Niinpä tämän tutkimuksen perusteella emme tarkkaan ottaen saa tietoa samaa sukupuolta olevien lasten hyvinvoinnista. Tutkimustieto perustuu vanhempien antamiin raportteihin, joten korkeintaan saamme tietoa vanhempien käsityksistä omien lastensa hyvinvoinnista. Mutta ottaen huomioon tutkimuksen reunaehdot, tämäkin on liikaa sanottu. Tarkalleen ottaen saamme tietoa vain siitä, minkälaista käsityksen samaa sukupuolta olevat vanhemmat haluavat antaa lastensa hyvinvoinnista tutkimuksessa, jolla on merkitystä heidän yhteiskunnalliselle asemalleen ja imagolleen”, Puolimatka analysoi.

Tapio Puolimatka antoi keväällä asiantuntijalausunnon eduskunnan lakivaliokunnalle sukupuolineutraalista avioliittolaista. Puolimatkan mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että biologisen isän ja äidin muodostama avioliitto on lapsen kannalta paras vaihtoehto. Puolimatkalta ilmestyy alkusyksystä aihepiiristä kirja nimellä ”Lapsen oikeus isään ja äitiin” (Suunta-kirjat).

Lue myös:

Professori Tapio Puolimatka: Avioliiton uudelleen määrittely haitallista lapsille

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie