Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Vapautuuko seksuaalisuus häpeästä?

 

Vanhimman sukupolven jumalasuhdetta leimasi voimakas juridis-moraalinen pohjavire. Kuva: Istockphoto

– Siinä miten suomalaiset, 1900-luvulla syntyneet kristityt ovat kokeneet eri aikoina seksuaalisuuden, on tapahtunut hurja muutos. Vaikka seksuaalisuuden häpeä muuttaa muotoaan, ei siitä vähällä päästä, sanoo aiheesta väitöskirjan tehnyt Teemu Ratinen.

Teologi Teemu Ratisen tuoreella väitöskirjalla on haastava ja naseva nimi: Torjuttu Jumalan lahja. Yksilön kamppailu häpeällistä seksuaalisuutta vastaan.

Ratinen tarkastelee häpeäntunteen, seksuaalisuuden kokemuksen ja uskonnollisuuden välistä vuorovaikutusta.

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Aineistona on 146 omaelämäkerrallista kirjettä, joiden laatijat ovat motivoituneet kirjoittamaan uskonnollisesta, lähinnä kristinuskon näkökulmasta.

Kirjoittajien kokemusmaailmaan vaikuttavat esimerkiksi koulutus- ja perhetausta, tieteen ja psykologian löytöjen tuntemus sekä se, onko ihminen elänyt maaseudulla vai kaupungissa.

Myös kirkon käsitykset Jumalasta ja yksilön jumalasuhteen luonne vaikuttavat vahvasti siihen, millaista seksuaalisuutta pidetään milloinkin hyväksyttynä – kokeeko yksilö seksuaalisuutensa myönteiseksi Luojan lahjaksi vai häpeälliseksi asiaksi, joka tuottaa tuskaa.

 

Lue koko artikkeli tämän viikon Sana-lehdestä