Yhdessä Jemenin kansan puolella – Työ nälän ja konfliktin keskellä jatkuu

 
Ryhmä lapsia. Tyttöjä valkoisissa huiveissa ja pieni poika.

Istock/MicheleAlfieri

Fidan jemeniläinen yhteistyökumppani kävi vierailulla Suomessa tuomassa terveisiä kotimaansa tilanteesta. Hän pyytää rukousta Jemenin kansan puolesta.

Fidan apu Jemenin konfliktissa kärsineiden hyväksi alkoi vuonna 2020.

Arabian niemimaan kärjessä sijaitseva Jemen on historian saatossa ollut vauras, kauppaa käynyt maa. Sen kautta on kuljetettu muun muassa kultaa ja kahvia. Nykyinen Jemen on vain varjo entisestä. Lähes kymmenen vuotta kestänyt sota on tuhonnut talouden, infrastruktuurin ja terveydenhuollon.
Jemenin humanitaarinen kriisi on maailman vaikeimpia. Sodan syttymisen jälkeen maassa on esimerkiksi syntynyt kuusi miljoonaa lasta, jotka eivät tiedä muusta kuin sodasta. Alle viisivuotiaiden lasten vakava aliravitsemus on Jemenissä yleisempää kuin missään muualla maailmassa.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Työtä vaaravyöhykkeellä

Fidan humanitaarinen työ jatkuu kolmatta vuotta Jemenin kolmanneksi suurimman kaupungin, Taizzin alueella. Tärkeän teollisuuden ympäröimä Taizz on ollut talouden ja sivistyksen keskus. Nyt se on koko maan pahin konfliktin keskittymä. Rintamalinja halkoo kaupungin keskustaa.
Myös ympäröivä maaseutu on avustustyölle haastava alue. Fidan kumppanijärjestö* toimii aivan rintamalinjalla, koska siellä on eniten hätää ja avun tarvitsijoita, kertoo Jemenin työn johtaja Asam*.
– Työntekijämme saattavat arkisella työreissullaan kohdata tiellä miinoja, pommeja tai tarkka-ampujan.

Keskitymme auttamaan syrjittyjä ryhmiä, kuten vammaisia henkilöitä ja uskonnollisia vähemmistöjä.

Luottamus on Jemenin työn kulmakivi

Jemenissä vuosikymmenten ajan toiminut kumppanijärjestö on oppinut luovimaan vaikeassa ympäristössä. Luottamuksen pitkäaikainen rakentaminen on työn kannalta elintärkeää. Kumppanijärjestö on rakentanut paikallisyhteisöihin vahvat suhteet.
Asam itse on työskennellyt 11 vuotta köyhimpien jemeniläisten parissa.
– Sodan ensimmäisten päivien jälkeen kotikaupunkini Taizz sulkeutui ulkomaailmalta. Meillä ei ollut mahdollisuutta saada edes leipää. Tuolloin sodan alussa järjestömme oli ensimmäisiä, jotka jakoivat alueella ruokaa. Vuosien varrella apua on alkanut virrata enemmän, hän kertoo.
Kumppanijärjestön humanitaarinen työ on elintärkeää Taizzin asukkaille. Fidan tuella se on jakanut säännöllisesti ruokaa parille tuhannelle perheelle. Psykososiaalinen tuki on auttanut traumojen käsittelyssä ja lapsille on perustettu turvallisia leikkipaikkoja. Fida on tukenut myös kylien kunnostushankkeita, esimerkiksi teiden rakennusta ja klinikoiden remontointia. Näihin hankkeisiin on voitu palkata työttömäksi jääneitä ihmisiä lyhyiksi pätkiksi.

Mies korjaa tietä.
Tien kunnostus käynnissä. Fidan hankkeessa on kunnostettu muun muassa klinikoita ja teitä. Paikallisia työttömiä on voitu näin työllistää.

Työ keskittyy auttamaan syrjittyjä ryhmiä, kuten vammaisia henkilöitä ja uskonnollisia vähemmistöjä. He uhkaavat muuten jäädä hätätilanteissa ilman apua.
– Olemme rakentaneet työmme yhteisöissä siten, että valitsemme työtä johtamaan aina paikallisen komitean, johon kuuluu ihmisiä kaikista siellä asuvista etnisistä ja uskonnollisista ryhmistä. Se vähentää kaikenlaisia ennakkoluuloja, kun ihmiset saavat toimia yhdessä.

”Jumalalla on meille parempi suunnitelma”

Työ sotatilan keskellä ei ole millään mittarilla helppoa.
– Radikaalit ryhmät vainoavat kaikkia, jotka eivät jaa heidän näkemyksiään. Kerran olin ystäväni kanssa juomassa teetä, kun aivan vieressämme istunut kaveri tapettiin. Kotini lähelle on osunut ilmaiskuja. Perheeni on joutunut painostuksen vuoksi muuttamaan kolme kertaa viime vuosina. En tiedä, minne menisimme seuraavaksi, Asam kertoo.

Keskeneräinen harmaa tiilirakennus.
Rakennuksen korjaus käynnissä. Kunnostushankkeet ovat kyläläisten itse suunnittelemia ja toteuttamia.

Jemenin konfliktissa koettiin viime vuonna rauhallisempi vaihe, kun tulitauko kesti puoli vuotta. Asam toivoo, että konfliktin osapuolet löytäisivät tien pysyvämpään rauhaan. Miten hän itse saa pidettyä yllä toivoa?
–  Uskon, että Jumalalla on kansalleni parempi suunnitelma. Hän rakastaa myös jemeniläisiä ja uskon, että joku päivä saamme elää sellaista elämää, jonka jokainen jemeniläinen ansaitsee. Kansastamme jopa 75% on nuoria, noin 14– 25-vuotiaita. Rukoilen, että Jumala auta meitä tuomaan heidän sydämiinsä viisautta, että he osaisivat rakentaa kansamme uudestaan ja korjata kaiken, minkä sota on tuhonnut.

*Fidan kumppanijärjestö työskentelee vaarallisissa oloissa. Siksi järjestön nimeä ei mainita ja haastatellun henkilön nimi on muutettu.

Artikkelin pääkuva: Istock/MicheleAlfieri

 
Fida artikkeli